Krka odnesla dva cilja

Porazi so koristni vsaj v tem, če se iz njih nekaj naučiš. Nekaj grenkega priokusa je v drobovju Bonifike po porazu v odločilni tekmi polfinala državnega prvenstva le ostalo, saj je bilo finale državnega prvenstva povsem dosegljivo. Kljub temu pa drugo mesto po drugem delu prvenstva in v ligi ABA 2 ter pokalni naslov niso za odpis.

Čigava bo žoga, se sprašujeta  koprski  Shaun King in Krkin  Žiga 
Dimec. Na odločilnih dvobojih je bila zadnja žoga vedno Krkina. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Čigava bo žoga, se sprašujeta koprski Shaun King in Krkin Žiga Dimec. Na odločilnih dvobojih je bila zadnja žoga vedno Krkina. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Košarkarji Krke so v ponedeljek zvečer prvič letos slavili v Bonifiki, toda na najbolj pomembni tekmi državnega prvenstva. Prav gotovo bodo za nekaj časa glavna nočna mora Sixta Primorske, saj so se vselej znašli na njihovi poti tik pred ciljno črto. Tako kot v ligi ABA 2, kjer so jih nadigrali v finalu regionalnega tekmovanja in se vrnili med elito, se je podobno zgodilo tudi v odločilni tekmi za drugega finalista državnega prvenstva. Primorska je bila v svoji drugi sezoni obstoja trikrat pred vrati raja, le enkrat pa ga je prestopila, ko je osvojila pokalno lovoriko.

V ponedeljek zvečer je bilo v dvorani Bonifika po koncu sezone za gostitelje čutiti veliko razočaranja zaradi grenkega razpleta, ko je v zadnjih petih minutah tekme s Krko Primorska zapravila prigarano v tretji četrtini. V zadnjih minutah ni bilo nikogar, ki bi znal povezati niti igre (z izjemo Daniela Vujasinovića) in prevzel odgovornost v napadu. Tako je Krka, ki je pred sezono prevetrila in pocenila ekipo, zgolj vzela ponujeno. Čeprav je bil začetek sezone za sedemkratne slovenske prvake slab, pa se je na koncu izkazalo, da je trener Simon Petrov znal lepo uravnotežiti ekipo, za katero je nepričakovano uspešna sezona. “Vesel in zadovoljen sem, da se fantje niso predali tudi pri prednosti Primorske z desetimi točkami pet minut pred koncem. Borili so se kot levi. Verjamem, da še nismo rekli zadnje besede,” je povedal Petrov.

Za razliko od Novomeščanov, ki še ne odhajajo na dopust, pa je tekmovalne sezone konec za domačine. Precej grenkobe je bilo v besedah kapetana Nebojše Joksimovića: “Za nami je nekoliko čuden polfinalen niz s Krko. Izgubili smo tekmo, ki smo jo nadzorovali praktično do zadnjih minut. Razočarani smo, ampak to je šport. Zagotovo se bomo iz tekme veliko naučili.”

Sezona kljub temu ni bila neuspešna, čeprav prednostni cilj kluba - uvrstitev v ligo ABA - ni bil uresničen. Trener koprske ekipe Jurica Golemac je poleti prevzel vodenje moštva, ko je bilo to že skoraj sestavljeno. Med sezono so postala jasna nekatera neravnovesja, ekipa pa ni imela klasičnega centra. Marijan Čakarun, sicer najboljši igralec tigrov in zadnje tekme s Krko, ko mu je ob osmih skokih uspelo doseči kar 34 točk, je dejansko krilni center, Shaunu Kingu so se sčasoma že poznala leta in tudi manjša minutaža. Najbolj razkošen je bil izbor med organizatorji igre in branilci, a iz tega se ni dalo izluščiti organizatorja igre, ki bi znal “stopiti” na žogo, saj je bila druščina velik potrošnik žog. Še posebej potem, ko se je po ruski avanturi ekipi pridružil zlati reprezentant Matic Rebec, ki je imel od tekme do tekme velika nihanja. Kmalu je bilo jasno, da je glavno orožje Primorske met z razdalje, ko pa tega ni, nastopijo težave. Statistično je sicer Primorska na tekmah na plin stopila v zadnjih četrtinah tekem.

Počasi se tudi začenjajo ugibanja, kdo bo zapustil ekipo. Gezim Morina je bil že dolgo na stranskem tiru in je igral le, ko ga je trener nujno potreboval. Drugi na tem seznamu je Mirko Mulalić, ki je bil nazadnje uradno odsoten zaradi osebnih zadev, zelo verjetno odhajata tudi Rebec in King.


Komentar novinarja

Rok Maver

Primorska Lastovka

Že dolgo, predolgo se ni zgodilo, da bi se košarkarska sezona na Primorskem zavlekla tako globoko v mesec maj. V soboto bosta finale državnega prvenstva sicer začela Olimpija in Krka, obe najtrofejnejši ekipi v obdobju samostojne Slovenije, ki bosta prihodnjo sezono igrali v elitni ligi ABA. Kljub premikom zadnjih let v slovenski klubski košarki in državnih naslovih ekip, ki pred leti za kaj takega ne bi imele niti teoretičnih možnosti, se je spet vse vrnilo h glavnima tekmecema. Malo je manjkalo,...

Preberi več

Najbolj brano