Senca nad Primorcema

Po dnevih navdušenja je današnje jutro za slovensko (in primorsko) kolesarstvo postreglo s slabimi novicami. V krogu osumljenih zlorabe dopinga v letih 2012 in 2013 sta se znašla športni direktor Bahraina Meride Borut Božič in Kristijan Koren, ki ni zavrtel pedal na peti etape dirke po Italiji. Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je oba do nadaljnjega suspendirala.

 Kristijan Koren (levo) je sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del 
moštva na dirki po Italiji, Borut Božič (desno) se je po lanski sezoni 
upokojil in je športni direktor omenjene ekipe. Foto: Igor Mušič
Kristijan Koren (levo) je sicer član ekipe Bahrain-Merida in je bil del moštva na dirki po Italiji, Borut Božič (desno) se je po lanski sezoni upokojil in je športni direktor omenjene ekipe. Foto: Igor Mušič

AIGLE > Avstrijski in nemški preiskovalci ju sumijo vpletenosti v dopinško afero, ki jo je razkrila operacija Aderlass. Odjeknila je na letošnjem svetovnem prvenstvu v nordijskem smučanju v avstrijskem Seefeldu, kjer so policisti izpeljali racijo in med nedovoljeno transfuzijo krvi ujeli domačega tekača na smučeh Maxa Haukeja. Sledilo je še več razkritij, med grešniki se je znašla pisana družba smučarskih tekačev, med katerimi je bil najbolj znan Kazahstanec Aleksej Poltoranin. Vse poti so vodile do nemškega zdravnika Marka Schmidta, ki je svoj čas uradno sodeloval tudi s kolesarskima ekipama Gerolsteiner in Milram.

Avstrijski preiskovalci so kmalu sporočili, da niso vpleteni le smučarji tekači, pač pa tudi kolesarji. V osnovi gre za sorodna športa, ki temeljita na vzdržljivosti. Kmalu so se začela vrstiti razkritja kolesarskih skesancev. Zadnji je uporabo nedovoljenih praks priznal bivši nemški sprinter Danilo Hondo, ki naj bi za krvni doping Scmidtu plačal 30.000 evrov. Oba sta med grešniki izpostavila tudi Italijana, prav tako že upokojenega Alessandra Petacchija. Eden najboljših sprinterjev začetka tisočletja, ki je strokovni komentator Gira na italijanski javni televiziji Rai, se je že v začetku tega tedna soočil z navedbami nekdanjega moštvenega kolega in jih odločno zanikal.

Tudi Hrvat in Slovenca

Danes pa je italijanski športni časnik Gazzetta dello sport objavil še imena, ki jih je Mednarodna kolesarska zveza UCI (začasno) suspendirala zaradi nedovoljenih praks v preteklosti. Ob Petacchiju so se na seznamu osumljencev znašli še trije kolesarji. Dva sta bila v tem tednu še v vlogi tekmovalca. Eden je Hrvat Kristjan Đurasek, ki je branil barve ekipe UAE Emirates s Tadejem Pogačarjem na dirki po Kaliforniji.

Primorski in slovenski ljubitelji kolesarstva pa so se zdrznili ob imenih Kristijana Korena in Boruta Božiča, kolesarjev z dolgoletnimi izkušnjami v svetovni seriji. Prvi je bil do danes v karavani dirke po Italiji kot pomočnik Vincenza Nibalija. Božič je po lanskem zaključku tekmovalne poti presedlal med športne direktorje Bahraina Meride, ki se je ogradila od primerov iz let 2012 in 2013, ko sta bila Božič in Koren člana Liquigasa oziroma Astane. “Naš klub se strogo zavzema za politiko ničelne tolerance do dopinga in je zato začasno suspendirala oba člana. Ekipa ne bo komentirala tega primera, dokler formalni postopki ne bodo dokončni in zavezujoči,” so zapisali v sporočilu za javnost iz Bahraina Meride.

Naveza od Avstrije do Havajev

K molku sta se očitno zavezala tudi Božič in Koren, nadaljnjih komentarjev ali pojasnil se je vzdržal tudi UCI, potem ko je objavil, da se je na podlagi informacij avstrijskih preiskovalcev odločila za suspenz navedenih kolesarjev zaradi domnevnega kršenja protidopinških pravil. Tožilstvo v Münchnu, ki vodi primer proti Schmidtu, je pred časom razkrilo, da naj bi krvni doping izvajali v Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Švedskem, Hrvaškem, v Finski, Estoniji, Sloveniji, Južni Koreji in ameriški zvezni državi Havaji.

Skupno naj bi Schmidtov seznam strank obsegal 20 športnikov. Preiskovalci iz Avstrije in Nemčije so jih izsledili na osnovi Schmidtovih priznanj, vrečk s shranjeno krvjo, ki so jih zasegli v zdravnikovi ordinaciji, ter telefonskih in bančnih računov. Po Gazzetti obstaja še en skupni imenovalec: Koren, Božič in Đurasek so bili pred dobrim desetletjem moštveni kolegi pri Perutnini Ptuj, tako kot še en Hrvat Matija Kvasina, Jure Kocjan in Kristjan Fajt iz Lucije. Vsi trije so kaznovani zaradi zlorabe nedovoljenih poživil. Fajtu so marca 2016 prisodili skoraj štiriletno prepoved nastopanja zaradi krvnega dopinga.

Gazzetta je že decembra 2014 objavila seznam kolesarjev, ki naj bi sodelovali z zloglasnim zdravnikom Michelejem Ferrarijem. Na njem je bil tudi Božič, takratni član Astane, nadaljnji koraki preiskovalcev iz Padove pa niso prinesli otipljivih rezultatov.


Najbolj brano