Kraševec Povh postavil piko na i

Svetovno prvenstvo za mladince in mlajše člane je slovenskemu balinanju prineslo novih pet medalj. Najžlahtnejšo je v hitrostnem zbijanju osvojil zlati mladinec Gašper Povh, v slovenski zbirki s prvenstva pa so še ena srebrna ter tri bronasta odličja.

Najžlahtnejšo je v hitrostnem zbijanju osvojil zlati mladinec 
Gašper Povh.
Najžlahtnejšo je v hitrostnem zbijanju osvojil zlati mladinec Gašper Povh. 

ALASSIO > Prav zadnja disciplina sobotnega finalnega dne je slovenski odpravi v italijanskem Alassiu prinesla največ veselja. Član sežanske Skale Gašper Povh si je s 45 zadetimi kroglami in izenačitvijo mladinskega svetovnega rekorda v petkovem polfinalu proti Hrvatu Lovru Šipku zagotovil nastop v velikem finalu, v katerem je postavil piko na i. Dvoboj za zlato proti Francozu Matheou Raffinoju je bil vseskozi izenačen, v zaključku petminutnega obračuna pa je Povh prišel do točke prednosti, ki jo je z zadnjimi zadetimi kroglami zadržal (42:41).

Eden največjih upov slovenskega balinanja je že v dopoldanskih urah z Jako Štremflom nastopil v finalu štafetnega zbijanja, kjer pa sta Kraševca morala priznati premoč Francozoma Nicolasu Peyron-Gerardu in Matheoju Roffinoju, ki sta slavila z 49:47. Slovenska izbrana vrsta se v domovino vrača še s tremi bronastimi odličji v kategoriji mlajših članov, za katere so zaslužni Erik Čeh in Matija Povh v štafetnem zbijanju, Žan Sodec v natančnem zbijanju ter dvojica Čeh-Sodec.

“Želel sem si tri medalje, osvojil pa sem dve in lahko sem zadovoljen. V polfinalu štafetnega zbijanja sta naju z Matijo kljub 53 zadetkom in državnemu rekordu ugnala Francoza, ki sta postavila svetovni rekord s 57 točkami in tudi postala svetovna prvaka. V igri dvojic se nama je v polfinalu zalomilo v enem obratu, v hitrostnem zbijanju pa se mi kljub dobrim pripravam in obetom ni posrečilo,” je nastope v Liguriji ocenil Kozinčan Erik Čeh.

Kolajne je v mestu ob Genovskem zalivu osvojilo enajst držav, med katerimi je bila najuspešnejša Italija (štiri zlate ter po ena srebrna in bronasta) pred Francijo, Slovenijo in Argentino. Na zmagovalnem odru pa so se osvojenih kolajn veselili tudi balinarji iz Srbije, Brazilije, Hrvaške, Tunizije, Čila, Turčije in Monaka.

Zlato kot krona štiriletnega dela

Za slovo od mladinske konkurence se je balinar s Krasa Gašper Povh na svetovnem prvenstvu v Italiji okitil z zlatom v hitrostnem zbijanju ter srebrom v štafeti v navezi z Jako Štremflom.

“Finalni nastop je bil nekaj posebnega. Prvič sem se na svetovnih prvenstvih uspel uvrstiti v veliki finale hitrostnega zbijanja in užival sem v tem enkratnem trenutku,” se sobotnega finala v veliki športni dvorani v italijanskem Alassiu spomni Gašper Povh.

Ste med finalnim zbijanjem vedeli, da je rezultat zelo izenačen?

“Že pred začetkom finala sem se zavedal, da bo dvoboj proti Francozu Matheoju Raffinoju najverjetneje izenačen do konca. Moram priznati, da sem minuto pred zaključkom petminutnega zbijanja pogledal na semafor in videl, da imam točko prednosti. Vedel sem, da moram do konca zadeti vse krogle in to mi je uspelo.”

Kako težko se je bilo prebiti na svetovni vrh?

“Ves teden je bil zelo naporen, seveda pa je zlata medalja plod dolgoletnega dela, predvsem zadnjih štirih let. V finalu je prišla do izraza tudi utrujenost, saj smo pred svetovnim prvenstvom nastopili še na močnem mednarodnem turnirju v Monaku. Iz sebe sem iztisnil še zadnje atome moči. Sicer pa je vse dni prvenstva v našem moštvu vladalo odlično vzdušje. Fantje so držali pesti zame in me spodbujali, kar mi je bilo v veliko pomoč.”

Verjetno ste lahko zelo zadovoljni tudi s srebrom v štafetnem zbijanju?

“Z Jako Štremflom sva lahko zadovoljna z izkupičkom v štafeti, medtem ko se nama nastop v igri dvojic ni najbolj posrečil. Najbolj me je motila podlaga v balinarski dvorani, saj so krogle pri zbijanju kar precej poskakovale. Vse ostalo je bilo na primerni ravni.”


Najbolj brano