Kranjec za uvod drugi, Hadalin pa deveti

V avstrijskem Söldnu se je včeraj z drugim mestom Žana Kranjca in z devetim Štefana Hadalina z veleslalomom začela nova sezona svetovnega pokala v alpskem smučanju. Sobotni ženski veleslalom sta odnesla dež in sneženje.

Žan Kranjec je v Söldnu s srebrom dosegel  izid kariere na ledeniški 
tekmi.  Foto: STA
Žan Kranjec je v Söldnu s srebrom dosegel izid kariere na ledeniški tekmi.  Foto: STA

SÖLDENPo slabih novicah iz ženske karavane svetovnega pokala (poškodbe Mete Hrovat, Tine Robnik in Ajdovke Andreje Slokar) ter odpovedi sobotnega uvodnega ženskega veleslaloma je bila nedelja na ledeniku Rettenbach nad avstrijskim Söldnom za otvoritev moškega svetovnega pokala res praznična.

Po sobotnem dežju in sneženju se je ohladilo, nato pa je moško progo obsijalo sonce. Vse skupaj je omogočilo odlične tekmovalne razmere. Olimpijski zmagovalec, Švicar Marco Odermatt (čas 2:04,72), je lansko veleslalomsko formo prenesel tudi v novo sezono, ki jo je odprl z zmago. Takoj za njim - s 76 stotinkami sekunde zaostanka - je skozi cilj pridrvel srebrni olimpijec iz Bukovice pod Krvavcem Žan Kranjec. Gorenjec je imel s tretjim časom po prvi vožnji dobro izhodišče, v drugi pa je bil na že načeti progi ves čas zelo natančen in tudi nagrajen z napredovanjem po lestvici.

Začeli še deskarji

Deskarji na snegu so svetovni pokal odprli s tekmo v skokih prostega sloga v švicarskem Churu. Edini slovenski predstavnik, Ljubljančan Naj Mekinc, se je uvrstil na 19. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v svetovnem pokalu v tej disciplini.

“Na startu finalne vožnje sem vedel, da bo težko napredovati, da razmere niso lahke. To mi ni bilo najbolj všeč, a ostalo mi je edino to, da dam vse od sebe, kar imam. Ker, če daš samo malo manj, potem si takoj deseti. Tako je šlo za napad od starta do cilja. Tudi v prvem teku sem se peljal zelo dobro, a sem morda nekoliko premalo tvegal. Začetek sezone je torej še boljši kot lani. Upam le, da bo letos nadaljevanje drugačno, da bom sezono tudi nadaljeval v takšnem slogu, “ se je v cilju veselil Kranjec.

V že dolgi karieri (kmalu bo dopolnil 30 let) je z drugim mestom dosegel najboljšo uvrstitev v Söldnu. Z bronom se je moral zadovoljiti norveški mojster, veteran Henrik Kristoffersen (2:05,69).

Vse dvome je po devetmesečni odsotnosti zaradi zdravstvenih težav odpihnil tudi član SK Dol Ajdovščina, Vrhničan Štefan Hadalin. Po taktično dobri vožnji z visoko startno številko 41 po že zdelani prvi progi in 28. mestu po prvi vožnji je v finalu izkoristil ugodnost, da je startal kot tretji. Na skoraj nedotaknjeni progi je sprva postavil najboljši čas (2:06,10), do konca pa ga je prehitelo le še osem smučarjev. Z devetim mestom je Hadalin izenačil svojo najboljšo veleslalomsko uvrstitev kariere v svetovnem pokalu. Pri 27 letih je spet na vrhuncu moči: “Pred tekmo sem imel malce mešane občutke. Bil sem na čustvenem vrtiljaku, ki se je obrnil bolj v pozitivno smer, kot sem pričakoval. Ponosen sem na to, kar mi je uspelo in grem optimistično naprej.”

Naslednja postaja za oba naša fanta bo paralelni veleslalom v avstrijskem Zürsu, napovedan za 13. november.

Dekleta na sneg 5. novembra?

Dekleta bodo morala na začetek svetovnega pokala čakati še do 5. novembra, ko je v švicarskem Zermattu napovedan spektakularni otvoritveni čezmejni smuk s startom 3800 metrov nad morjem v Švici in ciljem skoraj 1000 višinskih metrov nižje nad italijansko Cervinio.

Prva dama zdesetkane slovenske reprezentance, Novogoričanka Ana Bucik,bo morala po odpovedi sobotne tekme na svoj začetek sezone počakati do 19. novembra, do slaloma v finskem Leviju. Zaradi priprav nanj namerava že omenjeni paralelni veleslalom izpustiti. Na švicarsko - italijanskem smuku (te discipline ne trenira) je seveda ne bo.

Če bo snežna kontrola FIS 25. oktobra dala zeleno luč, bo v Zermattu skušala dobro vrnitev po lanski zdravstveno težki sezoni uprizoriti nekdanja dvakratna svetovna prvakinja, Mariborčanka Ilka Štuhec. Novo smukaško prizorišče bi v prihajajočem koncu tedna morali sicer preizkusiti moški, a je njihova tekma zaradi prenizke snežne podlage v najnižjem delu proge že odpovedana.


Najbolj brano