Kranjec po bron, Bucikova med šesterico

Z veleslalomom in slalomom za moške in ženske se bodo konec tedna v smučarskem središču Soldeu v Andori zaključili finalni dnevi alpskega svetovnega pokala. Prinesli naj bi drugo slovensko odličje - veleslalomski bron Žana Kranjca - in primorski vrhunec: morebitno uvrstitev Ane Bucik na šesto mesto najboljših slalomistk sezone.

Žan Kranjec Foto: STA
Žan Kranjec Foto: STA

SOLDEU > Sezono alpskega svetovnega pokala 2022/2023 v slovenski reprezentanci rešuje jo najbolj prekaljeni člani. Po tem, ko je srebro v skupnem seštevku smuka že os vojila 32-letna Mariborčanka Ilka Štuhec, bi moral prav jutrišnji dan v Andori prinesti naslednja dva rezultatska vrhunca za slo venske ljubitelje smučanja.

Ob 9. uri se bo namreč začel veleslalom kandidata za bronasto odličje, 30-letnega Žana Kranjca iz Bukovice na Gorenjskem.

Ob 10.30 (oboje v prenosih drugega programa naše nacionalne televizije) bo še start ženskega slaloma, po katerem se lahko 29-letna Novogoričanka Ana Bucik prebije na šesto mesto skupne razvrstitve sezone.

Ana Bucik (Foto: STA)

Kranjec že zaseda tretje mesto v skupni razvrstitvi, a ga bo moral kar odločno braniti. Ima sicer 440 točk, a so mu za petami Avstrijec Marco Schwarz (389), Švicar Loic Meillard (380) in Francoz Alexis Pinturault (377).

Zmaga na primer prinaša 100 točk in ker so to vrhunski tekmovalci, je marsikaj mogoče. Upamo lahko, da je Kranjec zadržal dobro formo z zadnjih dveh tekem, ko je bil peti in četrti. Takšna raven smučanja bi morala zadoščati za ubranitev brona. Zlato in srebro sta že oddana Švicarju Marcu Odermattu (740) in Norvežanu Henriku Kristoffersenu (580). Član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin sezono zaključuje na 33. mestu (43), v Andori pa je prostora le za 25 najboljših.

V ženskem slalomu je jasno le to, da ima mali kristalni globus v rokah Američanka Mikaela Shiffrin (885) točk. Srebro brani Švicarka Wendy Holdener (610), bron pa Slovakinja Petra Vlhova (530), a se bosta v boj za odličje pognali še Nemka Lena Duerr (475) in Švedinja Anna Svenn Larsson (470).

Za preboj med drugo trojico, na 6. mesto, se bo jutri potegovala članica SK Gorica Ana Bucik. Trenutno je osma (259). Pred njo sta dosegljivi Hrvatica Leona Popović (269) in Američanka Paula Moltzan (297), a bo treba najti formo iz prvega dela sezone, ko je Ana na Sljemenu osvojila 5. mesto. Tudi v slalomu je v naši reprezentanci nato velika vrzel. Korošica Neja Dvornik je sezono za ključila na 31. mestu (64).

Sezona svetovnega pokala se bo v Soldeu zaključila v nedeljo, ko Slovenci ne moremo pričakovati veliko. Slalomski nastop Kranjca je malo verjeten, saj v tej disciplini letos ni dosegel niti točke. Teoretično si sicerjutri lahko pribori nedeljski nastop, če bi z zadnjim uspehom v veleslalomu segel čez mejo 500 točk.

Nekoliko bolj zanimiv bi lahko bil nedeljski ženski veleslalom (začel se bo ob 9. uri). V seštevku te discipline Ana Bucik zasedla 14. mesto (146) in se lahko z odličnima vožnjama prebije na deseto, ki ga drži Paula Moltzan (193). Mali globus je že v rokah Mikaele Shiffrin (700).

Ekipna tekma

Norveška je zmagovalka današnje mešane ekipne paralelne tekme na finalu svetovnega pokala. Srebro je osvojila Švica, bron pa Avstrija. Slovenija ni imela konkurenčne zasedbe za ekipo in ni nastopila. S tem so imele ob koncu sezone težave tudi druge reprezentance. Zato je bilo na startu le šest ekip, kar postavlja vprašanje o smiselnosti tega tekmovanja.


Najbolj brano