Kosovo je v čakalnici

Po oktobrskem ciklu kvalifikacij si je uvrstitev na evropsko prvenstvo v nogometu leta 2020 priigralo šest reprezentanc, in sicer: Belgija, Rusija, Italija, Ukrajina, Španija in Poljska. V dveh preostalih novembrskih krogih bodo tako razdelili še 14 vstopnic.

Cristiano Ronaldo (z žogo) je v Ukrajini dosegel 700. gol v 
profesionalni karieri, a si s Portugalsko še ni priigral uvrstitve ne 
evropsko prvenstvo.  Foto: Mohammad Javad Abjoushak / Zuma
Cristiano Ronaldo (z žogo) je v Ukrajini dosegel 700. gol v profesionalni karieri, a si s Portugalsko še ni priigral uvrstitve ne evropsko prvenstvo.  Foto: Mohammad Javad Abjoushak / Zuma

Teoretično ostaja v igri za nastop na evropskem prvenstvu (EP) tudi Slovenija, a njen preboj na drugo mesto v skupini G sodi v znanstvenofantastične scenarije. V zadnji tekmi 8. kroga je Izrael doma s 3:1 ugnal Latvijo, kar pa ni bistveno spremenilo izhodišč v skupini.

Vodilna Poljska si je že priigrala evropsko vozovnico. Avstrija, ki ima pet točk naskoka pred trojčkom Slovenija, Severna Makedonija, Izrael, pa bo imela prvo zaključno žogo 16. novembra, ko bo gostila Makedonce. Slovenijo čaka isti dan domač obračun z Latvijo, ki je s San Marinom in z Gibraltarjem še edina preostala reprezentanca, ki v tem kvalifikacijskem ciklu ni osvojila niti točke.

Novembra 20, marca še štiri

Na obzorju ni (večjih) presenečenj. Med 20 reprezentancami, ki se bodo iz desetih kvalifikacijskih skupin prebile na EP, bodo slej ko prej svetovni prvaki Francozi, blizu napredovanja pa so tudi Nemci in Nizozemci. Vseh 24 udeleženk EP, ki ga bo med 12. junijem in 12. julijem 2020 gostilo 12 mest v 12 državah, pa bo znanih po zaključnih turnirjih lige narodov, marca prihodnje leto.

Verjetno pa nihče ne bi stavil, da se bo Kosovo po šestih tekmah z enajstimi točkami še enakovredno potegovalo za drugo mesto v petčlanski skupini A. Anglija je na pragu uvrstitve na EP, ki bi si ga zagotovila z domačo zmago 14. novembra proti že odpisani Črni gori. Še več oči pa bo uprtih v dvoboj druge Češke in Kosova, ki ju na lestvici loči le točka. Če bi gostom uspelo zmagati, si tri dni kasneje ni težko predstavljati nogometne norišnice v Prištini, kjer bodo v zadnjem krogu gostovali takrat verjetno že brezskrbni Angleži, ki so sicer s 26 zadetki na šestih tekmah najučinkovitejša reprezentanca v tem ciklu. Kosovo se sicer drugič poteguje za zaključni turnir velikega tekmovanja, v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo (SP) leta 2018 v Rusiji pa je na desetih tekmah osvojilo vsega točko.

Če odmislimo Hrvaško, ki za uvrstitev na EP potrebuje točko na naslednji tekmi skupine F s Slovaško na Reki, ima od nekdanjih jugoslovanskih republik in pokrajin najboljše izhodišče ta čas prav Kosovo. Resda tudi Srbija v skupini B zaostaja le točko za Portugalci, a imajo branilci lovorike ugoden razpored. V preostalih dveh tekmah se bodo Cristiano Ronaldo in druščina pomerili še z Litvo in Luksemburgom. Slabi obeti pa so tudi pred Bosno in Hercegovino, ki sicer tako kot tudi Srbija, Severna Makedonija in Kosovo lahko računa na popravni izpit na zaključnih turnirjih lige narodov prihodnjo pomlad.

Izbranci Roberta Prosinečkega dva kroga pred koncem zaostajajo pet točk za Finsko, ki v skupini J čvrsto drži v rokah drugo mesto za zgodovinsko uvrstitev na zaključni turnir EP ali SP. Prvič je sodelovala v kvalifikacijah pred več kot osmimi desetletji. Kdor čaka, torej dočaka.


Najbolj brano