Koprčan Miha Blažič je proti Izraelu doživel ognjeni krst v kvalifikacijah za EP

Miha Blažič je doživel pravi ognjeni krst v kvalifikacijah za veliko tekmovanje. Proti Izraelu je v dobrih 30 minutah, kolikor jih je prebil na zelenici, 26-letni Koprčan doživel nemara več kot na prejšnjih treh dvobojih vred v dresu slovenske nogometne reprezentance.

Miha Blažič že pogleduje proti novim reprezentančnim izzivom. Foto: Profimedia
Miha Blažič že pogleduje proti novim reprezentančnim izzivom. Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Pod taktirko Tomaža Kavčiča je branilec madžarskega prvaka Ferencvaroša odigral dvoboja na Cipru in v Bolgariji v ligi narodov ter prijateljsko tekmo v Črni gori. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo je bil ob preverjenih primorskih rojakih Mihi Mevlji in Aljažu Struni v osrčju obrambe rezervna različica, ki jo selektorji praviloma aktivirajo v primeru višje sile. Tako je bilo tudi v ponedeljek, ko je moral na vrat na nos vskočiti na igrišče namesto načetega Strune. Gotovo mu ni bilo lahko. Izraelci so malo pred tem izenačili, nato pa dosegli še drugi gol. Ni kazalo na srečen razplet.

“Vse to je sestavni del nogometa in športa nasploh. Tudi rezultatski zasuk. Verjeli smo, da ga lahko dosežemo in izvlekli smo dragocene tri točke.”

Verjetno je bilo v slačilnici veselo ...

“Kot tudi mora biti po takšni tekmi in razvoju dogodkov. Ponosni smo na opravljeno in komaj čakamo na naslednjo reprezentančno akcijo.”

Tekma z Izraelom je bila pričakovano zahtevna, razplet pa dramatičen. Kako ste ga doživljali najprej na klopi in nato na igrišču?

“Vedeli smo, da bo težko. Velika večina soigralcev je imela v nogah tekmo s Poljsko. Ni bilo stvarno pričakovati, da bomo vso tekmo držali visoko intenzivnost in enako mero agresivnosti. Smo pa v prelomnih trenutkih pokazali tekmovalni značaj in prišli do želene zmage.”

Dve domači tekmi, dve zmagi. Če upoštevamo še junijski obračun v Latviji, potem ste na zadnjih treh tekmah osvojili devet točk. Lestvica kaže bistveno lepšo podobo. Že pogledujete proti evropskemu prvenstvu?

“Kje pa. Cilj je še oddaljen in ga poskušamo odmisliti. Gremo iz tekme v tekmo. Je pa vsekakor dober občutek, zato že komaj čakamo na naslednjo akcijo. Naredili bomo vse, kar je v naši moči, potem pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo.”

Za vami je dobra polovica kvalifikacij. Spoznali ste moč slehernega tekmeca. Kako vidite konkurenco v skupini G?

“Kot se zrcali v lestvici, je skupina zelo izenačena. Vsak lahko premaga vsakega. Na sleherni tekmi poskušamo izvleči čim več.”

V zadnjem obdobju vam kar dobro uspeva. Kaj je botrovalo zmagovitemu nizu po slabem točkovnem izkupičku na prvih treh tekmah?

“Nemara smo se bolje začeli zavedati svojih kvalitet. Gotovo je pomemben dejavnik tudi podpora gledalcev, ki nas navdihujejo. Ko se zbere tolikšno število ljudi in družno navija, je to gotovo dodaten motiv.”

Pred vami so novi evropski izzivi v klubskem dresu. S Ferencvarošem boste prihodnji četrtek odprli skupinski del evropske lige v Barceloni proti Espanyolu. Srečali se boste tudi z moskovskim CSKA Jake Bijola in z Ludogorcem, ki ste ga izločili v kvalifikacijah za ligo prvakov, kjer je bil nato zagrebški Dinamo Petra Stojanovića previsoka ovira ...

“Nekaj razočaranja je po povratni tekmi z Dinamom gotovo bilo. Po drugi strani si je Ferencvaroš že poldrugo desetletje prizadeval za evropski preboj, zato menim, da smo naredili lep rezultat. Komaj čakam tudi na tekme skupinskega dela, kjer si želimo pustiti svoj pečat.”

Vstopili ste v svojo tretjo sezono s Ferencvarošem, poleti pa ste sklenili novo triletno pogodbo. Boste kmalu obvladali madžarščino?

“Zato bi potreboval učne ure. Sporazumevam se v angleščini, sicer pa je pomembno, kako se znajdem na igrišču. Tam pa je vse v najlepšem redu.”


Najbolj brano