Kaja je izločila prvo nosilko

Slovenska junakinja drugega dne teniškega turnirja v Portorožu je bila Kaja Juvan. V uvodnem nastopu je premagala prvo nosilko, Hrvatico Petro Martić, v 2. krog pa je gladko napredovala tudi Tamara Zidanšek.

Kaja Juvan je bila po včerajšnji zmagi nad prvo nosilko lahko 
upravičeni nasmejana. Foto: Vid Ponikvar / Sportida
Kaja Juvan je bila po včerajšnji zmagi nad prvo nosilko lahko upravičeni nasmejana. Foto: Vid Ponikvar / Sportida

PORTOROŽ > Najboljša slovenska teniška igralka je sklenila včerajšnji paket slovenskih nastopov v Portorožu. Peta nosilka Tamara Zidanšek je dvakrat s 6:1 premagala Italijanko Cristano Ferrando in se bo v 2. krogu jutri pomerila z Ukrajinko Angelino Kalinina. Za naslovno zgodbo pa je poskrbela Kaja Juvan, ki je prav tako v dveh nizih s 6:3 in 6:4 ugnala Petro Martić.

“Užitek je igrati pred domačo publiko. Po vseh letih, ko sem Portorož obiskovala kot gledalka, sem ga zdaj izkusila tudi v igralni vlogi. Vesela sem, da me je prišlo spodbujati toliko gledalcev, verjamem, da jih bo na naslednjih dvobojih še več,” je prve vtise po zmagi nad 42. igralko sveta strnila Juvanova. Petra Martić je januarja zasedala celo 14. mesto na lestvici WTA, 20-letna Ljubljančanka pa je še enkrat potrdila, da ima občutno večji potencial, kot kaže računalniška lestvica, kjer je ni med prvo stoterico. Letos so ji jo zagodle tudi zdravstvene težave, sicer pa komaj stopa na pravo pot teniške profesionalke.

Res pa je, da računalniška lestvica pri dekletih nima takšne teže kot pri posameznikih, kar je potrdil tudi zadnji veliki slam v New Yorku. Včeraj je prva nosilka storila kar nekaj neizsiljenih napak, na drugi strani pa je bila Juvanova dovolj zanesljiva in potrpežljiva. “Čeprav žreb navidez ni bil najbolj ugoden, sem se zavedala, da imam svoje možnosti. Portoroška podlaga mi namreč precej bolj ustreza kot tekmici,” je povedala Juvanova, ki je zmagala v uri in 26 minutah. V 2. krogu se bo jutri pomerila s srbsko kvalifikantko Aleksandro Krunić, ki je ugnala Novomeščanko Živo Falkner s 6:3, 6:1. Včeraj je sicer izpadla tudi druga slovenska povabljenka. Pia Lovrič, 632. igralka teniške lestvice, je morala priznati premoč tretji nosilki Alison Riske. Američanka, ki zaseda 38. mesto, je upravičila vlogo favoritinje in zmagala s 7:5 in 6:3.

“Priznati moram, da je to popolnoma drug svet kot turnirji, na katerih običajno igram. Tu je za vse poskrbljeno, počutiš se varno in lahko razmišljaš le o tenisu. Žal mi ni najbolje stekel začetni udarec, vseeno pa odhajam domov z izjemno izkušnjo, ki mi bo gotovo pomagala v prihodnje,” je povedala 18-letna Domžalčanka. Tudi Falknerjeva razumljivo ni bila razočarana nad razvojem dogodkov. Vesela je bila že, da je dobila priložnost za dokazovanje na domačem turnirju serije 250. “Zame so tovrstni turnirji še malo preveč zahtevni, a sem zadovoljna z napredkom v zadnjem času. Upam, da bom v naslednjem letu na lestvici WTA toliko napredovala, da bom lahko nastopala v kvalifikacijah za največje turnirje,” je povedala Falknerjeva, ki je morala priznati premoč prece višje uvrščeni Krunićevi.

Danes se bodo Slovenke predstavile le med dvojicami. Andreja Klepač in Tamara Zidanšek, ki sta prvi nosilki, se bosta za uvrstitev v polfinale popoldne srečali s švicarsko-francoskim parom Susan Bandecchi/Lucrezia Stefanini, Niko Radišić pa v navezi z Italijanko Lucio Bronzetti čakata Rutuja Bhosale iz Indije in Britanka Emily Webley-Smith.


Najbolj brano