Jutri na delu Luxa

Danes se bo z otvoritvijo in s prvimi kvalifikacijskimi tekmami v poljskem Torunu začelo evropsko dvoransko atletsko prvenstvo (EP), ki bo potekalo do nedelje. V 14-članski slovenski reprezentanci je tudi specialist za troskok Jan Luxa iz Senadol pri Sežani.

Edini Primorec na evropskem prvenstvu bo specialist za troskok 
Jan Luxa. Foto: Igor Mušič
Edini Primorec na evropskem prvenstvu bo specialist za troskok Jan Luxa. Foto: Igor Mušič

TORUN > Slovenke bodo začele tekmovanja v kvalifikacijah teka na 3000 metrov, kjer ima naša reprezentanca orožje, članico ljubljanskega AD Mass Marušo Mišmaš Zrimšek, ki ima celo najboljši letošnji izid med vsemi prijavljenimi tekmovalkami (8:46,44). Njen cilj je nastop v jutrišnjem finalu, ki je napovedan za 21. uro. Na tej razdalji bo tekmovala tudi mlada in obetavna balkanska prvakinja Klara Lukan (Kladivar Celje, 8:58,73).

Več slovenskega dogajanja bo na Poljskem jutri. Od 19.15 tudi v neposrednem prenosu drugega programa nacionalne televizije. V kvalifikacijah moškega troskoka bo nastopil edini primorski atlet, član AD Mass Jan Luxa iz Senadol pri Sežani. Po težavah v lanski sezoni se je pozimi rezultatsko vzpenjal in dosegel mejo 16 metrov, pred poškodbo pa je že skočil 16,23 metra. Zanj je cilj osebni rekord, medtem ko bo za finale skoraj gotovo moral vsaj potrkati na 17-metrsko mejo. Norme za EP ni dosegel, a se je nanj uvrstil z rezultati zadnjega obdobja, ker je v Evropi norme doseglo manj atletov, kot je bilo na Poljskem prostih mest.

Deset let od zadnjega nastopa

Zadnji primorski nastop na dvoranskih evropskih prvenstvih je povezan s troskokom, v katerem je v prejšnjem desetletju blestela Koprčanka Snežana Vukmirović - četrta na EP v Parizu leta 2011.

“Nepričakovano sem se uvrstil na EP, ki bo moje prvo veliko člansko tekmovanje. Zelo sem zadovoljen že s tem. Sezono sem začel in nadaljeval dobro, le balkansko prvenstvo mi ni uspelo po željah. Boril se bom po najboljših močeh, da bi nastopil v finalu, ” je pred tekmovanjem povedal Luxa.

Jutri bo sicer na vrsti tudi disciplina, v katero smo Slovenci letos - glede na število reprezentantov - najmočnejši. To bodo kvalifikacije v teku na 400 metrov. Na tej razdalji so norme osvojili naš rekorder Luka Janežič (Kladivar Celje), Lovro Mesec Košir (Mass), Gregor Grahovac (oba Mass) in Anita Horvat (Velenje). Možnost za preboj na prej ima predvsem izkušeni Janežič, ki je bil na prejšnjem EP v Glasgowu s časom 46,15 celo četrti. S kvalifikacijami na 1500 metrov se bo spoprijela Klara Lukan. V teku na 800 metrov bo za Velenjčanki Jernejo Smonkar in Anito Horvat uspeh že, če se bosta uvrstili v naslednji krog tekmovanja.

S prvenstvom bodo začele tudi skakalke v višino. Slovenijo bo zastopala Lia Apostolovski (Mass) za katero bi bil preboj v finale izjemen uspeh. Doslej je preskočila 192 cm - toliko, kot jih je že leta 1985 zmogla olimpijka AK Gorica Lidija Kristančič (v tekmovalnih časih znana s priimkoma Benedetič in Lapajne).

V nekdaj močni disciplini AK Gorica, teku na 800 metrov, v kateri je državni rekord (1:46,84) do leta 2012 držal Rafko Marinič, bo nastopil Žan Rudolf (Mass), ki je Mariniču vzel rekord (1:46.00), a se v zadnjem letu ni spustil pod mejo 1:47,00. Že polfinalni tek bi bil zanj izjemen dosežek.


Najbolj brano