Janja Garnbret tretjič evropska prvakinja, Mia Krampl druga v kombinaciji

Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Kot prva je na istem evropskem prvenstvu osvojila tri naslova, trojček zmag, po težavnosti in balvanih še v kombinaciji, ki bo na olimpijskih igrah 2024 v Parizu. Za popoln slovenski dan v Münchnu je z drugim mestom poskrbela Mia Krampl.

Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega 
plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Foto: Sta
Janja Garnbret je prva zmagovalka nove discipline športnega plezanja, kombinacije balvani-težavnost. Foto: Sta

MÜNCHEN > V kombinaciji so se tekmovalke danes rangirale po povsem novem točkovanju. Na voljo je bilo 200 točk, 100 točk v balvanih in 100 točk v težavnosti.

V obeh današnjih finalnih krogih, v katerih se je merilo osem finalistk, je slavila Janja Garnbret, ki je že z osvojenimi štirimi balvani, tremi v prvem poskusu, in enem v dveh, osvojila največ - 99,9 točke. Tudi v težavnostnem delu je Garnbretova potrdila status najboljše, ko je osvojila vrh smeri ter svoj tretji naslov evropske prvakinje v bavarski prestolnici osvojila z rekordnim izkupičkom 199,9 točke.

Presenetljivo dobro se je v balvanski rundi finala odrezala Golničanka Kramplova. Po prvem delu je bila tretja z 80,9 točke, dvema vrhovoma v prvem poskusu, enim v dveh in cono. V težavnosti pa je splezala vse do vrha ter si zagotovila kolajno z izkupičkom 180,9 točke ter priborila dvojno slovensko zmago v bavarski prestolnici.

Posamični težavnostna in balvanska tekma na prvenstvu stare celine sta predstavljali kvalifikacijska kroga za uvrstitev v finale kombinacije po posebnem točkovanju. Na poti do super finala je Garnbretova osvojila rekordnih 2000 točk, Kramplova, ki je bila četrta v težavnosti in 21. balvanih, je bila v tej razvrstitvi sedma.

V četrtek bo še moški finale kombinacije z Luko Potočarjem med najboljšo osmerico.


Najbolj brano