Jani Kovačič: “Želim si, da bi prišli čim više v elitni svetovni ligi narodov”

Kanalski odbojkarski reprezentant Jani Kovačič se decembra ni mogel udeležiti podelitve nagrade za najboljšega športnika Primorske v minulem letu, v natrpanem urniku italijanskega prvenstva pa je vendarle našel nekaj ur za udeležbo na prireditvi Športnik Goriške, kjer je prejel posebno priznanje.

Jani Kovačič s posebnim priznanjem Športne zveze Nova Gorica. Foto: Igor Mušič
Jani Kovačič s posebnim priznanjem Športne zveze Nova Gorica. Foto: Igor Mušič

KANAL > Jani Kovačič bi bil skoraj gotovo izbran tudi za športnika Goriške, vendar pa pravilnik izbora najvišjo posamično nagrado namenja le kandidatom, ki so člani enega izmed klubov na območju Goriške. Njegovi izjemni lanski dosežki - med drugim je bil izbran v idealno šesterico najboljših igralcev evropskega prvenstva - seveda niso mogli mimo organizatorjev goriškega izbora.

Uspešen član italijanskega prvoligaša Consar Ravenna je tako na odru novogoriške Perle prejel posebno priznanje Športne zveze Nova Gorica za izjemne dosežke, po podelitvi pa je prijazno odgovoril tudi na nekaj naših vprašanj.

Športna pot

Jani Kovačič pri 28 letih stopa v najboljše obdobje za vrhunskega odbojkarja. Otrok šole kanalskega Salonita se je klubsko v Sloveniji pilil še v ACH Volleyju, na tujem pa v avstrijsko-koroškem Dobu, v francoskem Cannesu in sedaj v Consar Ravenni v prvi italijanski ligi, ki ta čas med 13 ekipami zaseda sedmo mesto. Jani je v tekočem prvenstvu kot libero odigral vseh 19 tekem. Štiri je končal brez napake, na šestih pa je na sprejemu naredil le eno napako.

Kakšen je sedaj vaš pogled na minulo leto?

“Za mano je kar nekaj mejnikov, ki se jih bom spominjal vse življenje. Najprej se mi je rodil sin, potem smo se z reprezentanco uvrstili v elitno ligo narodov in za tem v Stožicah na evropskem prvenstvu odigrali izredno serijo tekem, ki nas je popeljala do finala in srebra v Parizu. Ritem poklicnega športnika je pač takšen, da takoj za velikimi dogodki pridejo klubske obveznosti in gredo slavja malce v pozabo, vendar pa ob takšnih priložnostih, kot je podelitev priznanja iz lokalnega okolja, vsi spomini na EP zelo živo privrejo na plan.”

Vstop v letošnje leto je bil zaradi slovesa od olimpijskih iger verjetno bolj grenak ...

“Seveda sem skupaj s kolegi iz reprezentance žaloval, ker nam na kvalifikacijah v Berlinu ni uspelo, a smo na svoje delo lahko vendarle ponosni. Prišli smo zelo daleč - do polfinala. Proti Francozom smo vodili, vendar je treba priznati, da so bili v odločilnih trenutkih boljši. Sedaj se je razočaranje že umaknilo dobrim občutkom ob igranju v Italiji.”

Ali sledite ciljem, ki jih je postavila klubska uprava v Ravenni?

“Trenutno jih celo presegamo. Za italijanske razmere je Ravenna majhen klub in osnovni cilj je bil obstanek, v zadnjem času pa se kar držimo okoli sedmega mesta. Če se bo naša igra še naprej tako dobro razvijala, je prav mogoče, da se bomo prebili v končnico za najvišja mesta. Če bi se uvrstili med šesterico, bi se nam odprla možnost igranja v evropskih pokalih.”

Na čem gradite vaš optimizem v hudi konkurenci morda najkakovostnejše lige na svetu?

“Ekipa je dobro sestavljena. Točk ne osvajamo samo proti klubom s kratko prvoligaško zgodovino. Premagali smo tudi Verono in Padovo, ki sta v tej družbi že dolgo. Jeseni smo dva niza vzeli tudi Civitanovi, ki je kandidat za vrh tako v Italiji kot v Evropi. Nekaj časa smo bili celo blizu zmagi.”

Kako se počuti slovenski odbojkar v Ravenni?

“Odlično. V klubu dobro skrbijo zame. Pri roki imam vse, kar potrebuje profesionalni športnik. Omogočeno mi je udobno bivanje skupaj z družino. Navijaško vzdušje je ravno pravo. Na tekmah je živahno, saj imamo na tribunah vedno med dva in tri tisoč obiskovalcev, v vsakdanjem življenju pa imam svoj mir. Upam, da bo šlo tako naprej. Pogodbo sem podpisal še za naslednjo sezono”.

Kaj pričakujete od nove reprezentančne pomladi?

“Želim si, da bi prišli čim više v elitni svetovni ligi narodov. Izjemen uspeh bi bil preboj v končnico za najboljšo šesterico. Prepričan sem, da ta reprezentanca, ki je lani toliko dosegla, še ni rekla zadnje besede. Sam sem pripravljen na največje izzive - tudi na poskus preboja na naslednje olimpijske igre. Mislim, da štiri leta le niso tako dolga, da ne bi mogla večina, ki je priborila zadnje velike uspehe, še vztrajati.”


Najbolj brano