Izjemen vikend ajdovske smučarke Andreje Slokar

Za alpsko smučarko SK Dol Ajdovščina Andrejo Slokar je najboljši vikend v karieri. Na slalomih evropskega pokala v Franciji je v soboto osvojila drugo mesto, danes pa je celo zmagala.

Andreja Slokar - zmagovalka včerajšnje tekme evropskega pokala.  Foto: Anze Malovrh/STA
Andreja Slokar - zmagovalka včerajšnje tekme evropskega pokala.  Foto: Anze Malovrh/STA

VAUJANY > V slovenskem ženskem alpskem smučanju je nase ponovno opozorila 23-letna Ajdovka Andreja Slokar. Smučarsko središče Vaujany v bližini po kolesarskem touru znanega slovitega klanca na Alpe d' Huez je od minulega vikenda za zdaj zanjo najsrečnejši kraj športne kariere - zaradi izjemnih uspehov na dveh zaporednih slalomih evropskega pokala, ki je za svetovnim pokalom drugo najmočnejše tekmovanje v alpskem smučanju.

Že sobotna vožnja je bila izjemna. Slokarjeva je z drugim mestom izboljšala svoj prejšnji najboljši dosežek na tovrstnih tekmovanjih za sedem mest. Predse je - in še tole za tri stotinke sekunde - spustila le Švedinjo Elso Fermbäck. Boljša je bila tudi od članice ekipe za svetovni pokal, Korošice Neje Dvornik, ki je bila četrta, a že z več kot dvema sekundama zaostanka. Za zadnjo stopničko odra za najboljše ki jo je zasedla Švicarka Camille Rast, je bila Dvornikova prepočasna za devet desetink sekunde.

Glavnino moči in znanja je Primorka prihranila za današnji včerajšnji slalom, v katerem je ugnala vso konkurenco. S časom 1:35,94 je najbližjo tekmico, Nemko Martino Ostler, ugnala kar za dve sekundi in 77 stotink, še za dodatne štiri stotinke pa je bila hitrejša od Italijanke Serene Viviani. Dvornikova je odstopila že med prvo vožnjo. S tem izjemnim vikendom si je Andreja Slokar spet priborila mesto v slalomski ekipi za svetovni pokal, ki jo nov izziv čaka že jutri ob 18. uri na večernem slalomu v avstrijskem mestu Flachau. Tam bo seveda na startu tudi izkušenejša in bolj uveljavljena Novogoričanka Ana Bucik.

Slokarjevi, ki je kljub poškodbam kot edina smučarka svoje generacije v Sloveniji vztrajala, se je garanje ob podpori družine (oče Andrej je nekdanji odlični košarkar in ustanovitelj danes zelo uspešnega podjetja za proizvodnjo sladoledov Incom), izplačalo.

Pred tremi leti, ko je njena kariera zastala, se je odločila za samostojno ekipo, ki jo vodi Ajdovec Tomaž Bizjak, glavni trener pa je Boštjan Božič. Uvrstila se je v reprezentanco evropskega pokala, lani je postala državna prvakinja, sedaj pa odločno trka na vrata A ekipe, kamor je doslej prihajala le občasno. Tik pred koncem minulega leta se je s številko 56 s 16. časom že uvrstila v drugi tek slaloma svetovnega pokala na Semmeringu, a žal ni prišla do konca finalne vožnje. Na letošnjem uvodnem elitnem slalomu na Sljemenu je Andreja uvrstitev v drugi tek zgrešila le za dve desetinki sekunde.


Najbolj brano