Izbirne tekme

V soboto in nedeljo bodo na kajakaškem stadionu v Tacnu pri Ljubljani izbirne tekme za slovensko reprezentanco v slalomu na divjih vodah. Med kandidati za izbrano vrsto je tudi nekaj Primorcev.

Eden glavnih adutov Soških elektrarn je Luka Božič. Foto: Igor Mušič
Eden glavnih adutov Soških elektrarn je Luka Božič. Foto: Igor Mušič

TACEN > Trenutno velja, da bo glavni dogodek sezone evropsko prvenstvo (EP) v Pragi, ki se bo začelo 18. septembra. Češka prestolnica predstavlja glavno motivacijo kajakašem in kanuistom - slalomistom na divjih vodah, ki so to poletje - ob odsotnosti tekmovanj na tujem - ohranjali formo le na tekmah slovenskega pokala z okrnjeno tujo konkurenco.

Slovenci se bodo za mesto v izbrani vrsti merili na štirih tekmah. Vse bodo v Tacnu. Prvi bosta v soboto in nedeljo, s finalnimi vožnjami ob 13. uri. Obeta se dokaj kakovostna konkurenca, saj bosta slaloma štela tudi za evropski pokal. Čez teden dni bo Kajakaška zveza Slovenije v Tacnu delila tudi odličja najboljšim v državnem prvenstvu.

Za izbor v reprezentanco bodo štele kvalifikacijske vožnje in najboljši trije izmed štirih rezultatov (po odstotkovnih zaostankih). Ljubljančan Benjamin Savšek je med kanuisti kot evropski prvak neposredno uvrščen na EP. Pravilnik evropske kajakaške zveze določa, da imajo branilci naslova pravico do nastopa ne glede na razplet domačih izbirnih tekem. Sloveniji v tej kategoriji pripadajo še tri mesta. Za eno izmed njih se bo gotovo potegoval član Soških elektrarn Luka Božič, ki je na zadnji pokalni tekmi v Solkanu Savška premagal. Med kanuistkami je bila v letošnji sezoni doslej razred zase članica Soških elektrarn Alja Kozorog.

Med kajakaši je prvi favorit seveda evropski prvak iz Prage leta 2018, Hrastničan Peter Kauzer, v slovenski vrh pa sodita solkanska veslača Niko Testen in Tine Kancler. Med kajakašicami je letos pri nas najboljša Ljubljančanka Eva Terčelj, po sanaciji poškodbe pa je vse hitrejša prva dama Soških elektrarn Urša Kragelj.

Zaradi pandemije oskubljen mednarodni koledar v začetku oktobra predvideva še EP za mladince in mlajše člane v poljskem Krakovu in novembrski svetovni pokal v francoskem mestu Pau.


Najbolj brano