Istrski ironman letos še številčnejši

Koper, Izola, Piran in Ankaran bodo 22. septembra drugo leto zapored gostili polovični ironman slovenske Istre. Po uspešni lanski premierni tekmi si organizatorji letos želijo na startu vsaj 1800 triatloncev. Kot kaže se jim bo želja uresničila.

Po uspešni lanski premierni tekmi bo letos  na startu istrskega 
ironmana še več triatloncev. Foto: Tomaž Primožič/FPA
Po uspešni lanski premierni tekmi bo letos na startu istrskega ironmana še več triatloncev. Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, LJUBLJANA > Štiri mesece pred dogodkom so imeli slovenski prireditelji okrog 1000 prijav, po zadnjih informacijah pa je na voljo le še nekaj mest. Največ zanimanja je med triatlonci iz Slovenije, sledijo pa jim Italijani in Avstrijci.

Istrski polovični ironman - sestavljen je iz 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometrov kolesarjenja in 21 kilometrov teka - ostaja namenjen rekreativcem, za katere pa se iz 30 na 40 povečuje število mest, ki z dobro uvrstitvijo vodijo do udeležbe na svetovnem prvenstvu 2020 v tako imenovanih starostnih skupinah. To bo na Novi Zelandiji.

Plavalni del bo potekal v Kopru, kolesarski del bo šel čez Luko Koper, Ankaran, v Italijo in nazaj v Slovenijo čez Osp, Sveti Anton, v Koper, Šmarje, Izolo in Koper. Tek bo potekal po Kopru, ob obalni cesti do Izole, po starem delu mesta in nazaj v Koper do cilja.

Za razliko od lani bo start kasneje, torej ob 9. uri, zadnjega tekmovalca na cilju pričakujejo okrog 18. ure. Prireditelje veseli tudi dejstvo, da je bil lanski dogodek dobro sprejet in ima podporo obalnih občin tudi letos. Ob tako zahtevnem dogodku si želijo še kakšen par rok več pri izvedbi, saj je dela precej.

Kot prvi zmagovalec triatlona Ironman 70.3 Slovenian Istria se je v anale zapisal Poljak Michal Rajca, ki je uro na cilju ustavil v času 4:18:52. Najboljši Slovenec je bil Janez Klančnik, ki je končal kot tretji. S časom 4:22:01 je zmagal v svoji kategoriji 30 do 34 let. Pri ženskah je bila najboljša Nemka Kristina Ziemons s časom 4:51:57.

Sicer pa so na startnem seznamu tako kot lani nekateri znani Slovenci. Med njimi so nekdanja izvrstna triatlonka Nataša Nakrst, nekdanji zmagovalec kolesarske dirke po Sloveniji Mitja Mahorič, podjetniki Dušan Olaj, Peter Polanič, Gašpar Gašpar Mišič ... Med številnimi posamičnimi tekmovalci je tudi precej štafet.

Po besedah Olaja je triatlon izredno popularen med poslovneži in odločevalci, ti se številčno udeležujejo takšnih dogodkov po celem svetu. Olaj je tudi del skupine poslovnežev, ki so sodelovali pri nakupu slovenske licence Ironman. "Lep čas sem spremljal neuspele poskuse, da bi takšno dirko pripeljali v Slovenijo. Ko se je zbrala prava ekipa za ta projekt, pa sem z veseljem pristopil zraven," je dejal.

Dogodek je označil kot veliko priložnost tako za slovensko gospodarstvo kot tudi turistično panogo. "Poslovna komponenta slovenskega Ironmana je bila poleg vsega tudi predstaviti slovenski gospodarski in turistični potencial in ga unovčiti v tretjem letu slovenskega Ironmana na Expo 2020 v Dubaju. Vse z namenom, da kakovostni poslovni stiki skrajšajo pot do podpisovanja pogodb v času Expa prihodnje leto," je pojasnil.

Prireditelji pričakujejo, da bo ironmanski konec tedna na slovensko obalo privabil med 6000 in 7000 ljudi, ki bodo ustvarili skoraj 20.000 nočitev. Ena od novosti za vse bo tako imenovani Ironman Restaurant Week. To je dogodek, s katerim želijo promovirati istrsko kulinariko.

V soboto se bodo tako kot lani v Izoli predstavili najmlajši triatlonci na tako imenovanem dogodku Ironkids.


Najbolj brano