Idrijčan Tratnik brani naslov

Državno kolesarsko prvenstvo (DP) se bo začelo danes v Novem mestu z vožnjo na čas, kjer naslov prvaka brani Idrijčan Jan Tratnik. Vrhunec bo v nedeljo v Mariboru s cestno dirko. Odličja bodo delili tudi gorskim kolesarkam. Prva favoritinja je Primorka Tanja Žakelj.

Idrijčan Jan Tratnik bo danes branil zlato v vožnji na čas. Foto: STA
Idrijčan Jan Tratnik bo danes branil zlato v vožnji na čas. Foto: STA

NOVO MESTO > V današnji vožnji na čas na zahtevni in razgibani progi v Karteljevem pri Novem mestu bosta v članski konkurenci zmagi branila idrijski član Bahrain Victoriusa Jan Tratnik in članica ljubljanske ekipe BTC Eugenia Bujak. Dogajanje, v katerem bo sodelovalo 116 kolesarjev, se bo pričelo ob 13. uri s startom amaterjev. Nato se bodo zvrstile mlajše selekcije in dekleta. Prvi član bo zavrtel pedala ob 16.20, najboljši profesionalci pa se bodo v boj z uro spustili od 19. ure dalje. Zadnji se bo s starta pognal Tratnik, ki bo lovil četrto zmago na DP. S tem bi izenačil rekord Ptujčana Gregorja Gazvode. Lani je Tratnik na prvenstvu v Kopru ugnal prva zasledovalca, Jana Polanca in Tadeja Pogačarja.

Na startni listi za nedeljsko cestno dirko državnega prvenstva sta tudi lanska cestna zmagovalca Matej Mohorič in Eugenia Bujak. Mohorič bo lovil že tretji cestni naslov. Če mu bo uspelo, bo rekorder v zbiranju tovrstnih lovorik. Možnosti za to ima dobre, saj na DP ne bo najboljšega na svetovni kolesarski lestvici, Tadeja Pogačarja, ki je Mohoriču prav na zadnji dan nedavne Dirke po Sloveniji odščipnil etapno zmago. Manjkal bo tudi drugi Slovenec na svetovni kolesarski lestvici, Primož Roglič. Tako kot Pogačar tudi on postavlja v ospredje priprave na dirko po Franciji. Dodati velja, da bo imel Mohorič zagotovo podporo odličnih klubskih kolegov v majicah Bahraina, Jana Tratnika, Domna Novaka in še enega Primorca, Matevža Govekarja iz Godoviča.

Zahteven kronometer

Današnji kronometer bo za jeklene. Kolesarji bodo na 28,8 kilometra dolgi progi premagali tudi 496 metrov višinske razlike.

Trasa je dokaj ravninska, a bo na 167 kilometrih vendarle treba premagati tudi 1600 metrov višinske razlike. Ta utegne marsikoga zlomiti. Ne glede na pretežno ravninski profil trase se lahko dirka razplete v ciljnem sprintu skupine, kjer bi bila nevarna Luka Mezgec in Jan Polanc. V takšnem primeru bi se v boj za najvišja mesta utegnil vmešati še kdo iz številne in solidne ekipe novomeškega Adria Mobila. Start (ob 14.30) in cilj (zmagovalec ga bo prečkal med 18.30 in 19. uro) cestne dirke bo v mariborskem Ljudskem vrtu.

Kolesarji na Pohorju

Maribor bo v mestnem kolesarskem parku na Čopovi progi ob Pohorski vzpenjači v nedeljo gostil tudi državno prvenstvo v gorsko kolesarskem olimpijskem krosu. V ženski konkurenci naslov brani Tanja Žakelj iz Ledin nad Idrijo. Start bo ob 9.30. Dan pred tem, v soboto, bo na istem prizorišču evropsko prvenstvo v spustu. Na startu bo ob 15. uri tudi dosedanja prvakinja, nekdanja članica ajdovskega Črnega trna, Štajerka Monika Hrastnik.


Najbolj brano