Idrijčan Rok Turk zmagovalec relija Vipavska dolina, Štucinu zmaga v diviziji 1

Idrijska posadka Rok Turk - Blanka Kacin je danes zvečer dobila uvodni reli državnega prvenstva, ki se je pod imenom Vipavska dolina končal v Ajdovščini. Domače prireditelje je z zmago v diviziji ena razveselil domačin Martin Štucin.

Med 73 posadkami iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske in Nemčije je reli suvereno dobil  državni prvak Rok Turk 
(Peugeot 208 T16 R5.  Foto: Igor Mušič
Med 73 posadkami iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske in Nemčije je reli suvereno dobil državni prvak Rok Turk (Peugeot 208 T16 R5.  Foto: Igor Mušič

Z relijem Vipavska dolina se je začela letošnja sezona državnega prvenstva. V desetih hitrostnih preizkušnjah, dolgih skoraj sto kilometrov, so se tekmovalci enkrat zapeljali po ulicah Ajdovščine, dvakrat so se povzpeli na Predmejo, se dvakrat spustili po soteski Bele, dvakrat vijugali po gričih Erzelja in trikrat brzeli po serpentinah Žabelj

Med 73 posadkami iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije, Madžarske in Nemčije je reli suvereno dobil državni prvak Rok Turk (Peugeot 208 T16 R5. V skupni razvrstitvi je za 42,4 sekunde prehitel Italijana Claudia De Cecca (Hyundai i20 R5), ki dirka v našem prvenstvu za mooštvo Hyundai Slovenija, tretji absolutno pa je bil še en Italijan, in sicer Andrea Nucita (Fiat 124 Abarth), ki pa je dirkal za pokal Alpe Adria, za katerega je reli tudi štel.

Za točke slovenskega prvenstva je bila tretja še ena idrijska posadka Darko Peljhan - Anja Verbič (Mitsubishi Lancer EVO IX). Najboljši vozniki relija so vozili štirikolesno gnane dirkalnike z več kot 300 konjskimi močmi. Idrijski troboj vrha sta na četrtem mestu zaokrožila Aleks Humar in Jaka Cevc (Peugeot 208 R2), ki sta bila najhitrejša v kategoriji dvokolesno gnanih vozil in v diviziji 2. Za sabo sta pustila lepo število tujcev in domačinov z bolj zmogljivimi stroji od njunega s 190 konjskimi močmi.

Primorci so bili zelo uspešni še v kategorijah manj zmogljivih avtomobilov.

V diviziji 1 je slavila posadka prireditelja AK Ajdovščina Motor Sport Martin Štucin - Gregor Maver s Škodo Felicio Kit Car. Tudi srebro in bron v tem razredu sta šla na Primorsko. Druga sta bila Primož Kačič in Aljaž Černigoj (Gas KrasMG ZG 105), tretja pa Alen Lampe in Kristjan Prelaz. (polo 16 v) V diviziji II sta drugo mesto osvojila Jernej in Gregor Fakin (Gas Kras, peugeot 208 16 v). V diviziji III sta bila najhitrejša Aleš Zrinski in Rok Vidmar (Plamtex, BMW M3), drugo mesto pa je zasedla koprska posadka Daniele Trani - Ivan Pavlovič (Top Motor Sport, renault clio rs). Jugo pokal sta osvojila Jure Kovač in Boštjan Uljančič (Top motors Racing).

Reli z dolgimi (do 800 metrov višinske razlike) vzponi, spusti in številnimi serpentinami je bil zelo zahteven in je terjal kar 19 odstopov. Včeraj popoldne se je dirka predčasno končala tudi za Postojnčana Grego Premrla in Vilija Ošlaja, ki sta bila z močnim citroenom DS 3 r3T konkurenčna za osvojitev stopničk in morda celo zmage v diviziji 2 (lani sta bila prvaka). Brez uvrstitve je ostala še ena primorska posadka - branilka lanskega naslova v diviziji 1 - Simon Mlinar in Erik Bizjak (renault clio).

Državno prvenstvo se bo nadaljevalo 25. in 26. maja v Velenju.


Najbolj brano