Idrijčan Matic Kogej dobil prvo gorsko dirko

Tik pred današnjim mrakom se je s prvo zmago v karieri za člana idrijskega dirkalnega društva R Matica Kogeja v Volčah končala uvodna dirka sezone državnega prvenstva v gorsko hitrostnih dirkah.

Matic Kogej v zmagovalnem avtu Foto: Igor Mušič
Matic Kogej v zmagovalnem avtu Foto: Igor Mušič

VOLČE > Tolminsko dirkalno društvo RR Tmin je pod vodstvom Aljoše Gregoriča v težkih razmerah z dežjem in vetrom z odliko pripravilo prvo dirko v društveni zgodovini. Današnje premierne gorske dirke Volče - Solarji se je udeležilo 76 slovenskih posadk in 4 avstrijske.

Uvodno dirko za gorsko državno prvenstvo je po dveh vožnjah po 4900 metrov dolgem klancu (450 m višinske razlike) med Volčami in Solarji presenetljivo dobil mladi voznik idrijskega dirkalnega društva R Matic Kogej z mitsubishijem lancerjem evo 9, ki ga pripravljajo mehaniki delavnice idrijskega serijskega državnega prvaka v reliju Darka Peljhana.

Matic Kogej (foto: Igor Mušič)

“Že pred startom druge vožnje sem videl, kakšna bi lahko bila pot do uspeha - tekoča nadzorovana vožnja s čim manj napakami. Razmere so se spreminjale. Včasih je deževalo bolj, včasih manj, proti koncu, ko sem vozil jaz, pa je prenehalo deževati in je bil asfalt nekoliko bolj suh, kar mi je omogočilo hitrejšo vožnjo od pričakovanj, a zmage nisem pričakoval. Doslej sem bil največ tretji. Vesel sem, da sem s stabilno vožnjo izkoristil tehnične težave neposrednih tekmecev Janka Čebrona in Milana Bubniča. Vidim, da sem lahko blizu, nerealno pa bi bilo napovedovati, da se bom boril za naslov prvaka, ker imata oba osmoljenca današnjega dne boljša in močnejša avtomobila ter več izkušenj,” je prve vtise po današnji zmagi strnil Matic Kogej.

Drugo mesto je zasedel nekdanji evropski prvak (leta 2011) Aleš Prek s hondo civic type R.

(foto: Igor Mušič)

Današnje dirke so se zelo veselili tudi na Vrhniki, saj je Prek član tamkajšnjega ŠD Autosport Jazon, danes tretji Matevž Čuden (renault cilo RS) pa vozi za mestnega tekmeca AMK Atom.

Po prvi vožnji je z enakim avtomobilom, kot ga ima zmagovalec Kogej, vodil član ŠD Gas Kras Janko Čebron, ki pa je v drugi vožnji zaradi napake na turbini, ki je močno zmanjšala moč njegovega motorja, padel na 13. mesto. Državni prvak, Pivčan Milan Bubnič je imel tehnične težave z lancio delto hf integrale že v prvi vožnji (4. mesto), na koncu pa je bil sedmi.

Četrto mesto je zasedel Luka Likovič z BMW-jem M 3, primorski uspeh pa je s petim mestom v generalni razvrstitvi dopolnil član idrijskega dirkalnega društva R Matic Humar z renaultom cliom 2.0 RS. Zanj gotovo velja, da jabolko ni padlo daleč od drevesa, saj je sin večkratnega državnega prvaka v reliju, sedaj tekmovalno upokojenega Idrijčana Aleksa Humarja.

Na zahtevni ovinkasti, strmi in spolzki podlagi, ki je terjala osem odstopov (na srečo brez resno zvite pločevine in povsem brez poškodb) je pozornost pritegnila tudi četica avtomobilov - starodobnikov. Izstopal je precej naviti in razširjeni Fiat 126 p - starejšim bralcem znan kot Kalimero. Vozil ga je Filip Tornič Milharčič iz dirkalnega društva TMF iz Hruševja.


Najbolj brano