Hrvati skušajo obrniti list

Košarkarska reprezentanca je včeraj popoldne pripotovala v hrvaško prestolnico, kjer bo začela kvalifikacije za prihodnje svetovno prvenstvo. V dvoboju s pomlajeno hrvaško vrsto bo v vlogi favorita.

Košarkarska reprezentanca z optimizmom čaka današnjo tekmo v 
Zagrebu. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Košarkarska reprezentanca z optimizmom čaka današnjo tekmo v Zagrebu. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Slovenija se bo zvečer ob 20.45 v dvorani Dražena Petrovića pomerila s Hrvaško, ki je po neuspehu v poletnih olimpijskih kvalifikacijah obrnila list sestavila močno pomlajeno ekipo.

V prvem oknu prvega kvalifikacijskega ciklusa slovenski košarkarji bivajo v slovenski Istri oziroma v Portorožu, trenirajo pa v koprski dvorani Bonifika, na katero ima nekaj igralcev in tudi selektor Aleksander Sekulić posebne spomine. Pravzaprav oba zadnja selektorja, saj sta bila tako prejšnji Rado Trifunović kot sedanji povezana s koprsko košarko - Trifunović je igral za nekdanji KK Koper mladi, Sekulić pa je bil prvi trener prav tako že pokojne Koper Primorske.

Slovenska vrsta:

> organizatorji igre: Aleksej Nikolić, Matic Rebec in Luka Rupnik;

> branilci: Jaka Blažič, Klemen Prepelič, Alen Hodžić, Miha Lapornik;

> krila: Jakob Čebašek, Luka Lapornik, Edo Murić;

> krilni center: Jan Kosi;

> centri: Žiga Dimec, Blaž Habot, Jurij Macura.

Po štirih opravljenih treningih se je izbrana vrsta včeraj odpravila v Zagreb, kjer bo do drevišnje tekme opravila še dva treninga. Sodeč po videnem je vzdušje v izbrani vrsti dobro, za kaj drugega pa pPo rezultatskem izplenu v zadnjih šestih mesecih ni nobenega razloga.

Medtem ko slovenski izbrani vrsti gre dobro, pa na Hrvaškem skušajo obrniti trende. Kakovosti navkljub se hrvaška reprezentanca rezultatsko nikakor ne more dvigniti in polom na domačem kvalifikacijskem olimpijskem turnirju v Splitu je znova sprožil spremembe. Ne na selektorskem mestu, ki ga še naprej zaseda Veljko Mršić, temveč v temeljiti pomladitvi ekipe, ki zdaj šteje v povprečju le 22,3 leta. Na hrvaški zvezi vedo, da je taka poteza lahko dvorezen meč, a menijo, da je v tem trenutku zelo pomembna neobremenjenost s preteklostjo. Zato najbrž ni naključje, da so na seznamu le trije košarkarji iz tujih klubov - nekdanji član Olimpije Roko Badžim (Szolnoki), Matej Rudan (Mega) in Tomislav Gabrić (Chalon). Po drugi strani je zaradi selektorjeve odločitve in nekaterih drugih razlogov Hrvaška ostala brez vsaj pol ducata kakovostnih igralcev, ki bi teoretično lahko bili na razpolago in bi tvorili najmočnejšo startno peterka celotne kvalifikacijske skupine. Obenem bi Hrvati sestavili zelo močno centrsko vrsto, ki je sicer najšibkejši del slovenske vrste. In kdo so ta izkušena imena? 36-letni organizator igre Roko Leni Ukić (Split), branilec Rok Stipčević (Krka), krilo Željko Šakić (Avtodar), krilni center Tomislav Zubčić (Tofas) in center Ivan Buva (Rytas Vilna), k tem pa lahko dodamo še Mira Bilana in Darka Planinića. Hrvaški adut bo tako želja po dokazovanju in mladostniška neobremenjenost.

“Na treningih strmimo k temu, da se v kratkem času čim bolje pripravimo. Delamo na tem, da našo igro dvignemo do te mere, da bomo dobro uigrani. Igralci so zbrani iz različnih klubov, z različnimi idejami in upam, da nam je to uspelo. Vztrajati moramo na hitri igri in agresivni obrambi ter tako prihajati do čim več lahkih košev,” je povedal selektor Sekulić. “Veliko je stvari, ki smo jih ohranili iz letošnjega poletja in mislim, da smo dobro pripravljeni,” pa dodaja Jaka Blažič.

Za oba današnja tekmeca, v družbi Finske in Švedske, ki se bosta prav tako pomerila v sosedskem dvoboju, preboj v drugi del kvalifikacij ne bo pretežka naloga, saj napredujejo tri od štirih ekip v skupini. Je pa zelo pomemben izkupiček, ki se prenaša do konca kvalifikacij.


Najbolj brano