Hrvat četrti v finalu na EP, Kostanjšek in Pfeifer deveta

Rajko Hrvat je bil četrti v finalu v lahkem enojcu na evropskem prvenstvu v veslanju v Münchnu. V finale neolimpijske discipline se je uvrstil z drugim mestom v sobotnem polfinalu. Zlato je osvojil Grk Antonios Papakonstantinu, Hrvat je zaostal 14,07 sekunde. Slovenska enojca sta bila deveta.

Rajko Hrvat Foto: STA
Rajko Hrvat Foto: STA

MÜNCHEN > Dva slovenska čolna v olimpijski disciplini, Filip Matej Pfeifer in Nina Kostanjšek, sta tekmovala v finalu B. Oba v enojcu in bila v finalu B tretja ter s tem skupno deveta.

Najboljši dosežek je glede na konkurenco uspel Ljubljančanu Pfeiferju, ki je finalu B zaostal zgolj za dvema udeležencema lanskih OI v Tokiu, zmagal pa je olimpijski podprvak v enojcu Norvežan Kjetil Borch.

Pfeifer je v malem finalu le za štiri stotinke po hudem boju zaostal za Monačanom Quentinom Antognellijem, 15. na lanskih OI, prvi pa je bil pričakovano Borch. Bil je 1,22 sekunde pred slovenskim predstavnikom.

Pfeiferjev dosežek je še vrednejši prav v luči neposrednega boja z Borschem, ki je poleg omenjenega olimpijskega srebra osvojil še bron v dvojcu na OI leta 2016 v Riu de Janeiru, dvakrat je bil svetovni prvak in enkrat evropski, na SP je bil še enkrat tretji in trikrat bronast na prvenstvih stare celine.

Nik Ažbe Magajna in Jaka Malešič sta bila v finalu A med zgolj tremi lahkimi dvojci tretja. Po pravilih mednarodne zveze v takih primerih bronaste medalje sploh ne podelijo. Zmagala sta Madžara Bence Szabo in Kalman Furko, Turka Enes Yenipazarli in Bayram Sonmez sta na drugem mestu zaostala 8,51 sekunde, Slovenca na zadnjem pa 15,95 sekunde.

Hrvat zelo razočaran

Četudi so bili v slovenskem taboru zadovoljni z dosežki, pa je bil edini zelo resno razočaran Rajko Hrvat, ki je veljal za favorita za odličja, a zelo kmalu zaostal za vodilno trojico čolnov in se potem ni boril za zmagovalni oder. Več bo skušal narediti prihodnji mesec na svetovnem prvenstvu, ni pa želel še nič konkretnega povedati o EP v veslanju, ki bo naslednje leto na Bledu in so ga tudi predstavili na tem prvenstvu.

"Tekmece poznam, prišli so iz večjih in hitrejših čolnov in so imeli hitrejši zaveslaj, hitrejši odriv. Najstarejši za mano je bil 12 let mlajši od mene, tudi to se je poznalo. Šel sem odločen v tekmo, a so šli naprej. Potem sem se boril do konca, a žal ostal brez medalje. Sem zelo razočaran. Do SP je še mesec dni, treba bo trenirati in ostati zdrav. Za EP prihodnje leto ... To pa je že druga zgodba," je povedal 35-letni Hrvat.

Kostanjšek dosegla največji uspeh v karieri

Potem, ko je bila kar dolgo časa med lahkimi veslačicami, je 29-letna Nina Kostajnšek v zadnjem obdobju presedlala v olimpijski enojec, skupaj je v veslanju desetletje.

"Cilj je bil najprej priti v polfinale, borila sem se nato za nastop v velikem finalu. Ni mi uspelo, v finalu B pa je na koncu malo zmanjkalo do želenega osmega mesta. A sem z nastopom zelo zadovoljna in vesela. Tokrat sem šele drugič nastopila na EP, prvič sem bila v absolutni konkurenci in zagotovo sem dosegla največji uspeh v karieri," je povedala Ljubljančanka, ki pa trenira v Argu iz Izole.

Pfeifer prepričan, da zmore več

Zelo zadovoljen je bil 23-letni Pfeifer. "Pred EP sem si želel finala B, ko sem vanj prišel, sem si zastavil, da sem v prvi polovici. To sem ocenil kot velik uspeh. Mogoče bi bilo dobro, če bi začel deset metrov prej finiširati. Monačan je s težo porinil svoj čoln naprej, ker je prišel ravno na zavesljaj in prišel pred mano v cilj. Prej sva se zadnjih 100 m ves čas menjala v na drugem mestu," je povedal Pfeifer.

Tudi Norvežan Borch mu ni veliko pobegnil. "Je eden najboljših veslačev, ki so na tem EP. Imel je malo smole, na začetku sezone se je poškodoval. Zame je velik uspeh, da sem mu bil tako blizu, je res izjemen veslač. Sedaj sem lahko tudi sam prepričan, da sem zmožen več," je še dodal 23-letni Ljubljančan. Študira v tretjem letniku kineziologije na Fakulteti za šport. Šele šesto leto vesla, prej je v treniral številne športe, večino časa pa košarko.


Najbolj brano