Hitri vlak bo v zagrebški Areni

Selektor slovenskih rokometašev Veselin Vujović bo pred jutranjim odhodom vlaka proti Zagrebu za vsak primer gotovo še enkrat preveril, ali je vseh 20 izbrancev za evropsko prvenstvo celih in zdravih.

Slovenska rokometna odprava za evropsko prvenstvo, ki je 
medtem izgubila nekaj členov.
Slovenska rokometna odprava za evropsko prvenstvo, ki je medtem izgubila nekaj členov.  

NOVA GORICA > Neposredno po drugi prijateljski tekmi s Srbijo Veselin Vujović ni želel razkriti igralskega seznama. Žal se je izkazalo, da je bil vizionar. Gotovo ni želel priklicati nesreče, a ko je v noči na četrtek v javnost pricurljala vest, da jo je skupil tudi levokrilni reprezentant Niko Medved, ki je tako podaljšal seznam poškodovanih, je bilo očitno, da ima hudič pri slovenski izbrani vrsti mlade. Novico, da je Medvedova rama, ki ga je že dolgo ovirala, popustila, je izstrelil makedonski portal G-sport, kar je pomenljivo. Jutri bo slovenska izbrana vrsta evropsko prvenstvo (EP) v zagrebški Areni odprla prav z Makedonijo.

Do zadnje kaplje

Ni skrivnost, da Makedonci v skupini C vidijo priložnost za osvojitev prvega para točk tudi v zdravstvenih nevšečnostih tekmecev. ”Klubski uspehi Vardarja so rokometno temperaturo v Makedoniji dvignili do vrelišča. Imajo kakovostne posameznike in ocenjujejo, da nas lahko premagajo. To je športno razmišljanje, a tudi mi imamo svoje izračune, predvsem pa pristop. Pokazali ga bomo, ko bo treba, na igrišču. Niti za ped ne bomo odstopili od naših načrtov, pa če bom imel šest ali šestnajst razpoložljivih igralcev, ki se morajo boriti do zadnje kaplje krvi,” je v svojem značilnem slogu sporočil Vujović, ki je namesto Medveda v reprezentanco poklical njegovega klubskega soigralca iz velenjskega Gorenja Matica Verdineka.

Po sinočnjem treningu je Veselin Vujović določil 20 potnikov za Zagreb in 16 rokometašev za prvi skupinski del. Doma je ostal Saša Barišić Jaman, štiri rezerve, ki jih je slovenski selektor popeljal na Hrvaško, pa so vratar Urh Kastelic Patrik Leban, Gregor Potočnik in Nejc Cehte. Pomemben podatek je, da bo lahko med zaključnim turnirjem opravil kar šest menjav: po dve v prvem in drugem skupinskem delu, ter še dve v sklepnem delu za razvrstitev.

Nemara se je Vujović za odlašanje objave seznama potnikov na Hrvaško odločil tudi na podlagi slabe izkušnje izpred dveh let. Potem ko se mu je na zadnjem treningu pred odhodom na EP poškodoval Jure Dolenec, je poklical že prekrižanega Dragana Gajića. Slovenija se nato na Poljskem ni proslavila. Nasprotno, že po prvem skupinskem delu je morala pospraviti kovčke in se vrniti v domovino. Pred odhodom na EP je Slovenija na pripravljalni tekmi v koprski Bonifiki razbila Hrvaško, a se je zmaga s 15 goli izkazala za zelo varljivo popotnico.

Dve hitrosti

Tudi razpleta pripravljalnih tekem s Srbijo velja jemati z velikim zadržkom. Srbski selektor Jovica Cvetković je še bolj eksperimentiral kot Željko Babić na hrvaški klopi pred dvema letoma. Južni sosedje so nato na Poljskem osvojili bron, Srbi na 13. EP bržkone ne premorejo takšnega dometa. Pa ne le zato, ker so izgubili vseh pet preglednih tekem pred EP, vključno s Švico in Romunijo, ki se jima ni uspelo uvrstiti na prvenstvo stare celine. Srbe so v Beogradu v pripravljalnem obdobju ugnali tudi Makedonci.

Kakšne koristi je torej Vujović lahko črpal iz preglednih dvobojev? “Makedonci so resna reprezentanca, ki goji podoben igralni slog kot srbska. Stavijo na počasnejši ritem brez tehničnih napak. Čeprav so bili nekateri igralci že z mislimi v Zagrebu, pa sem na pripravljalnih tekmah s Srbijo dobil natančen vpogled, kdo od reprezentantov ustreza zahtevam EP in kdo še ne,” je pojasnil Vujović. O Makedoniji bo gotovo govora tudi na dobro uro trajajočem potovanju od Zidanega mosta do Zagreba. Slovenija je edina reprezentanca, ki se bo na EP podala z vlakom.

Morda je v tem tudi kaj simbolike in zmagovalnih vzporednic iz Francije, kjer se je Vujovićeva zasedba med prizorišči svetovnega prvenstva prevažala po železniških tirih, nato pa nenadejano osvojila bron. Slovenski vlaki sicer niso tako hitri kot francoski, a pomembno je, da bodo jutri na dvoboju z Makedonijo po igrišču drveli slovenski rokometaši.


Najbolj brano