Goriške vrtnice na poletni preizkušnji

Primorskemu nogometu v zadnjem obdobju ne cvetijo rožice. V prvoligaškem vrtičku so ostale le še pomlajene novogoriške vrtnice, ki bodo pod poletno pripeko na precejšnji preizkušnji. Novo sezono bodo odprle v soboto doma z Olimpijo.

Jani Curk (v belem) s 24. leti sodi med starejše nogometaše v 
letošnji zasedbi Gorice.  Foto: Foto Lado/ND Gorica
Jani Curk (v belem) s 24. leti sodi med starejše nogometaše v letošnji zasedbi Gorice.  Foto: Foto Lado/ND Gorica

NOVA GORICA > Prvoligaška stvarnost s profesionalnim pogonom tudi pri Novogoričanih ni več samoumevna. Pokroviteljski bazen v lokalnem okolju je skoraj izčrpan, letošnje poletje pa za razliko od lanskega (še) ni navrglo prilivov iz naslova evropskih nastopov oziroma prodaje igralcev. “Sezona 2018/19 je, kar zadeva proračun, skoraj pod streho in ni ogrožena. Razliko bo treba pokriti s kakšno prodajo. Če ni Evrope, se primanjkljaj nadomesti z dodano igralsko vrednostjo, kar je vsekakor vodilo tudi za prihodnost,” je klubska izhodišča pred novo sezono razgrnil predsednik Nogometnega društva Gorica Hari Arčon.

Prodajne strategije in Ognjenović

Na tržišču še naprej ostaja mladi reprezentančni vratar Grega Sorčan, a pri čuvajih mreže je prestopna pretočnost manjša kot na ostalih igralnih položajih. Drugo vprašanje je, kdo bi lahko bil še močan prodajni adut. V pretekli sezoni so Novogoričani zaslužili s prestopoma Matije Bobna in Rifeta Kapića, ki pa tako kot Sorčan niso proizvodi svoj čas opevane mladinske šole. Ob prihodu nekaterih nogometašev iz istrsko-kraške regije naj bi novogoriškemu podmladku dal nov zagon tudi Perica Ognjenović. Selektor srbske reprezentance do 18. leta naj bi pri Gorici opravljal vlogo strokovnega koordinatorja med mlajšimi selekcijami in člansko ekipo.

Več odhodov kot prihodov

Med novinci v članski ekipi sta tudi Andrej Kotnik in Matija Kavčič, ki pa sta svojevrstna povratnika v Novo Gorico. Nik Jermol je bil v pretekli sezoni še mladinec. Precej več je bilo odhodov. Po izteku pogodb so novogoriške vrste zapustili Miran Burgić, Dejan Žigon, Miha Gregorič, Matija Škarabot, Marko Tešija in Matej Šantek. Z Donatyusom Edafejem so predčasno prekinili sodelovanje, Kyrian Nwabueze pa za igranje v Sloveniji ni dobil zelene luči zdravnikov. Mesto pomočnika v članski ekipi je spet zasedel Florijan Debenjak, ki je zamenjal Novico Nikčevića.

“Prehod iz mladinske v člansko konkurenco je zahteven, verjamem, da bodo nogometne reference in opažanja Ognjenovića v veliko pomoč našim trenerjem v mlajših selekcijah. Korist pa bo seveda imela tudi članska ekipa. Ognjenović bo vezni člen, ki smo ga potrebovali. Iskali smo nekoga, ki ni obremenjen z lokalnim nogometnim okoljem in bo mlajšim trenerjem pomagal tudi z izkušnjami. Namesto športnega direktorja bomo imeli strokovnega koordinatorja, ki sodi v plačni razred našega trenerskega štaba,” je za PN povedal Arčon o Ognjenovićevem prihodu, za katerega morajo sicer še uskladiti zadeve z Nogometno zvezo Srbije. Kakorkoli, novogoriško vlogo in učinek nekdanjega napadalca Crvene zvezde in Reala ter reprezentanta ZR Jugoslavije v drugi polovici 90-ih let bo zanimivo spremljati.

Mladostna zagnanost

Pod drobnogledom pa bo seveda tudi razvoj prevetrene in pomlajene članske ekipe. Večina ima v nogah zaradi takšnih ali drugačnih razlogov le malo prvoligaških minut. Če odštejemo rekonvalescenta Alena Jogana bo v 28. sezono prve SNL kot najstarejši z 29. leti vstopil Uroš Celcer. Potem pa že sledijo 24-letni Tine Kavčič, Jani Curk, Jaka Kolenc, Amel Džuzdanović in Rok Grudina, ki se je otresel nevšečnosti z gležnjem. Poletna prišleka s pogodbama, 19-letni Adis Hodžić in leto starejši Tim Matič, sta še znižala starostno dobo ekipe.

Branilec Vladimir Oršulić, ki je na preizkušnji, in napadalec Slobodan Babić, ki bo predvidoma pomagal mladinski ekipi, pa ne odstopata od povprečja. “Imamo zelo mlado moštvo, nemara najmlajše v ligi, kar pa velja obrniti v našo korist. Fantje kažejo željo po dokazovanju, vse skupaj pa seveda zahteva določen čas. Prišli bodo vzponi in padci, pomembno pa je, da igralci ohranijo vero v lastne sposobnosti tudi v težkih trenutkih. Odzivnost na igrišču bo še kako pomembna. Tekmeca velja spoštovati, a v prvi vrsti moramo ceniti naše potenciale,” je povedal Miran Srebrnič.

Trener Gorice meni, da je ekipa po lanskem šestem mestu sposobna uvrstitve v sredino lestvice, predsednik Arčon pa meri še kakšno mesto višje oziroma tik za vodilnim trojčkom Olimpija, Maribor, Domžale.


Najbolj brano