Goričani želijo preskočiti Triglav

Za nogometaše Gorice med prazniki ni počitka. Prvoligaši bodo preostanek klubske sezone odigrali v pospešenem ritmu. Tekme 30. kroga bodo na sporedu danes in jutri, ko Novogoričane ob 14.30 čaka gostovanje v Kranju pri Triglavu.

 Foto: Fotolado
Foto: Fotolado

NOVA GORICA > Privrženci Gorice si verjetno z užitkom še vrtijo film nedeljske tekme, v kateri so izbranci Saša Kolmana zmleli Celjane. Trenerja Gorice pa je hitro minilo upravičeno veselje. Ob pogledu na zdravstveni karton in seznam kaznovanih bi ga lahko zabolela glava. Kaj lahko se zgodi, da se bo na jutrišnji tekmi v Kranju Triglavu zoperstavil kar brez peterice nogometašev, ki so začeli dvoboj s Celjani. Zaradi seštevka rumenih kartonov gotovo ne bo najboljšega strelca v tej sezoni Andrije Filipovića, vsestranskega Osujija Amarachija in prerojenega Janija Curka.

Dvoboj s Celjem pa je povzročil še eno neposredno žrtev. Bojazni, da jo je na igrišču skupil Rok Grudina, so se izkazale za upravičene. Tekmec je stebru novogoriške zvezne vrste zlomil nos. V preteklih dneh so iskali zaščitno masko, ki jo je preizkusil na današnjem treningu. Da gre za pripomoček, na katerega se mora igralec privaditi, ni dvoma. Tudi odzivi so od posameznika do posameznika različni, pri čemer vselej obstaja določena mera tveganja. Bomo videli, kaj in kako se bo odločil strokovni štab in nenazadnje tudi sam igralec.

Novogoričani so v letošnji sezoni le enkrat povezali dve zmagi. Potem ko so v 5. krogu doma ugnali Domžale, so nato v gosteh premagali še velenjski Rudar.

Nesreča po nedeljskem dvoboju s Celjani v taboru Gorice tudi sicer ni počivala. Kapetan Žiga Lipušček je zbolel. Bori se s povišano temperaturo in prebavnimi motnjami. Filipović, Osuji in Lipušček so v nedeljo tako ali drugače imeli prste vmes pri vseh štirih novogoriških zadetkih. Kdo jih bo nadomestil?

“V kadru imamo 20 nogometašev in ni nobenega razloga, da tisti, ki bodo prišli na igrišče, ne bi vnesli takšne energije, kot smo jo pokazali na zadnji tekmi. Morda bodo zdaj še bolj nabrušeni. Sicer pa tekme zmaguje ekipa in ne posamezniki, ki se morajo podrediti moštvenim ciljem. To je pokazala že tekma s Celjem, ki bo naše merilo tudi v prihodnje. Seveda ne bo mogoče vedno ponavljati tako udarnih predstav, a pristop mora biti enak. Tekmeca velja spraviti v stisko ali vsaj nehvaležen položaj, v katerem se mora prilagajati in iskati rešitve. V takem primeru bomo tudi mi kot ekipa rasli, fantje pa pridobivali samozavest,” je pot v preostanku sezone začrtal Kolman, ki bo lahko po odsluženi kazni ponovno računal na Adela Halilovića. Nared za vidnejšo vlogo pa naj bi bil tudi Leon Marinič.

Sicer pa igralsko križanko za dvoboj z Novogoričani v teh dneh rešujejo tudi tekmeci. Trener Triglava Dejan Dončić se ubada predvsem z vprašanjem, kdo in kako bo nadomestil izostanek kaznovanega Aleša Mertlja, ki je bil spomladi nepogrešljiv člen v kranjski enajsterici. Triglav je v leto 2019 krenil silovito, s tremi zaporednimi zmagami. Eno od teh je zabeležil tudi v novogoriškem športnem parku. Šampionskega ritma Gorenjci seveda niso mogli zdržati, zato pa so v drugem delu sezone praviloma dobili tekme, ki so jih morali dobiti, in tudi še kakšno dodatno. Doma so, potem ko se je že zdelo, da so v izgubljenem položaju, denimo ugnali tako Olimpijo kot Muro. Tudi v Novi Gorici so spomladi uprizorili zmagoviti rezultatski zasuk. Ni dvoma torej, da gre za žilavega tekmeca, z zvitimi posamezniki, kot sta stari novogoriški znanec Luka Majcen in ravno tako neugodni David Tijanić.

Po drugi strani Novogoričani ohranjajo v lepem spominu jesenski medsebojni dvoboj v Kranju, ki so ga v 12, krogu dobili s 4:2 in tako vknjižili drugo in hkrati zadnjo zmago na gostovanjih v letošnji sezoni. Nič ne bi imeli proti, če bi se jutri scenarij ponovil. Z morebitnimi tremi točkami bi preskočili Triglav in se zavihteli na sedmo mesto pred zadnjo tekmo 30. kroga, v kateri bo Krško jutri gostilo velenjski Rudar.


Najbolj brano