Gorica : Triglav 1:1 (1:1)

Uvodno dejanje kvalifikacij za uvrstitev v prvo slovensko nogometno ligo med Gorico in Triglavom se je razpletlo z neodločenim izidom 1:1, s katerim so bili lahko bolj zadovoljni gostje. Gol v gosteh ima pač posebno težo, a pred ekipama je še četrtkov povratni dvoboj v Kranju, kjer bo padla končna odločitev.

Leon Marinič (z žogo) je bil zlasti v prvem polčasu zelo dejaven na 
polovici gostov. Foto: Saso Batic/Fotolado
Leon Marinič (z žogo) je bil zlasti v prvem polčasu zelo dejaven na polovici gostov. Foto: Saso Batic/Fotolado

NOVA GORICA > Zadnja julijska nedelja je napovedala zadnje dejanje koronske sezone 2019/20. Organizirani novogoriški navijači so se pred tekmo očitno dobro ogreli. Ne nazadnje so tako kot domači nogometaši dolgo čakali na priložnost za dokazovanje. Gostitelji so bili že od prvega sodnikovega žvižga Bojana Mertika deležni glasne podpore.

Pol ure pred začetkom tekme je bilo ozračje na zelenici še sproščeno, kar je nakazoval pomenek novogoriškega trenerja Borivoja Lučića s športnim direktorjem Triglava Sinišo Brkićem in trenerjem gostov Vladom Šmitom. Kdo ve, morda je padla tudi kakšna športna napoved za prvi dvoboj. Vsaj Lučić z izborom prve enajsterice ni presenetil, Šmit pač.

Gorica : Triglav 1:1 (1:1)

Športni park, gledalcev 500 sodnik Mertik (Odranci). Strelca - 1:0 Osuji (27), 1:1 Arh Česen (30).

Gorica: Marjanović, M. Kavčič (od 87. Paljk), Bardanca, T. Kavčič, Tomiček (od 87. Hodžić), Kolenc (od 69. Kolenc), Grudina, Jermol (od 79. Aliaga), Volarič, Marinič (od 69. Begić), Osuji. Trener: Borivoje Lučić.

Triglav: Arko, Bojić (od 82. Gliha), Janković (od 56. Majcen), M. Wilmots (od 56. Gajić), Arh Česen, Mlakar, Rogelj, Milanović, Petric, Mertelj, Čerimagić. Trener: Vlado Šmit.

Rumeni kartoni - Osuji, Bojić; Janković, Petric.

Na klopi gostov sta tekmo začela najboljši strelec Triglava Luka Majcen in podajalec Erik Gliha. Seveda je bil v igri srbski obrambni velikan Milan Milanović, ki je ob prekinitvah zahteval posebno pozornost v goriškem kazenskem prostoru. Tekma se je začela po goriških notah, po globinski podaji Leona Mariniča v 5. minuti se je sijajna priložnost ponudila Amarachiju Osujiju. V dvoboju iz oči v oči domači kapetan ni ukanil vratarja gostov Jalna Arka, ki je žogo s skrajnimi močmi odbil v kot.

Kranjčani so se rešili in bili sčasoma nevarnejši pred domačimi vrati. Marten Wilmots je ogrel dlani novogoriškega vratarja Darka Marjanovića, nemara še bolj dragoceno posredovanje pa je uspelo Roku Grudini. Novogoričani so zajezili prvi kranjski val in povedli, ko je bilo to najmanj pričakovati. Srednji branilec Tine Kavčič je z dolgo podajo na napačni nogi ujel obrambo Triglava na čelu s kranjskim vratarjem, ki je poletel v prazno. Kot na pladnju je žogo dobil Osuji, ki tokrat ni mogel zgrešiti.

Gorica je dosegla želeni izid, ki pa je zdržal le za kratek čas. Prekinitev oziroma kot je razveselil goste, ki jim ni bilo treba koristiti Milanovićeve višine. Nizka žoga je prepotovala ves kazenski prostor, predno jo je na drugi vratnici v nebranjeno mrežo preusmeril Kristjan Arh Česen. Če so Kranjčani pri vodilnem golu obdarili Novogoričane, nosijo pri izenačenju svoj del odgovornosti tudi neodločni gostitelji. V prvem polčasu sta se mreži torej zatresli po enkrat. Res pa je, da so bili z razvojem dogodkov po prvem polčasu lahko bolj zadovoljni Kranjčani. Dosegli so gol v gosteh, ki v izločilnih obračunih šteje dvojno.

Začetne minute nadaljevanja bi lahko prinesle novo hladno prho za gostitelje. Na srečo je bil Žan Rogelj po protinapadu nenatančen. Na novogoriški odgovor ni bilo treba dolgo čakati. Osuji je spet sejal preplah v obrambi gostov. Škoda, ker podaja ni našla pravega naslovnika, oziroma so Kranjčani pred strelom Jake Kolenca strnili vrste. Uvod drugega polčasa je bil res živahen in odprt. Za osvežitev je prva poskrbela klop gostov z dvojno menjavo. Vstopil je tudi Majcen.

Gostje so nato imeli nekoliko več žogo v svojih nogah, Novogoričani pa so še naprej pretili iz protinapadov in tudi prekinitev. Žal so bili pri zaključkih nenatančni. So pa v zadnji četrtini tekme ob nekoliko bolj pasivnih gostih spet prevzeli pobudo na igrišču, kjer sta goriške vrste osvežila najprej Mateo Itrak in Tjaš Begić, nato pa še posojeni nogometaš Triglava Victor Aliaga. Razmerja na igrišču se vendarle niso bistveno spremenila, nespremenjen pa je ostal tudi izid, 1:1.

“Škoda izenačujočega zadetka. Žal je žoga šla mimo številnih nog, tudi mojih, preden je prišla do strelca. Vseeno ohranjamo stvarne možnosti za napredovanje. Lahko bi bili še bolj prepričljivi, morda smo nekoliko pogrešali tekmovalni pritisk, a smo se kar dobro odrezali,” je povedal Marinič. Z odzivom ob zadetku Triglava ni bil zadovoljen niti domači trener. “Prejeli smo naiven gol iz prekinitve, pri čemer je bila podaja celo zgrešena. Žal je skoraj polovica naše ekipe nato tudi zgrešila žogo, da je prišla na drugo vratnico. Mi pa smo imeli tri, štiri izrazite priložnosti, ki bi jih na tovrstnih tekmah morali bolje izkoristiti. Realna bi bila zmaga z golom razlike v našo korist. Tekma je sicer postregla s pričakovanim razvojem dogodkov. Triglav je bil borben, čvrst, agresiven, pozna se, da so v tekmovalnem ritmu, v katerem so igrali zahtevne prvoligaške tekme. Imamo pa mi več zamisli in nepredvidljivosti v igri, na čemer lahko gradimo optimizem pred povratno tekmo,” je povedal Borivoje Lučić.


Najbolj brano