Gorica še sodi v prvo polovico

V nedeljo zvečer se je z zmago ljubljanskega Atletskega društva Mass končal slovenski atletski pokal za starejše mladinke in mladince. Med 17 klubi je najboljšo primorsko uvrstitev s sedmim mestom med dekleti dosegel organizator tekmovanja, AK Gorica.

Tine Šuligoj (AK Gorica,  v sredini) na podelitvi zlata v troskoku. Foto: Igor Mušič
Tine Šuligoj (AK Gorica, v sredini) na podelitvi zlata v troskoku. Foto: Igor Mušič

NOVA GORICA > Na stadionu v novogoriškem športnem parku je v soboto in nedeljo tekmovalo skoraj 300 atletov iz vse Slovenije. Tudi letos se je nadaljevala prevlada ljubljanskega AD Mass, ki je za razred pred konkurenco. Med primorskimi klubi ostaja daleč najboljši AK Gorica s sedmim mestom med dekleti in osmim med fanti. Ostala društva so pri repu obeh lestvic.

“Med moškimi bi bili lahko nekaj mest više, če si ne bi Rok Kocina med štafeto 4x100 metrov poškodoval stegenske mišice. Tako smo ostali brez tega rezultata, brez štafete 4x400 metrov in brez Rokove udeležbe v teku na 200 metrov. Zato smo izgubili ogromno točk. Dosežek deklet je izvrsten, saj velik del mladinske ekipe sestavljajo starejše deklice. Žal se ponavlja stara težava izhodnih letnikov v tej starostni kategoriji. Prestop iz starejših mladincev med mlajše člane in odhod na zahteven študij v Ljubljano sta bila - ob standardni oteževalni okoliščini, da stroški športnega udejstvovanja pri nas v glavnem bremenijo družinski proračun - prevelik zalogaj za lanskega reprezentanta, odličnega šprinterja in skakalca Jakoba Murovca, ki je zaključil tekmovalno pot,” je po izteku pokala povedal predsednik in trener domačega kluba Oliver Batagelj.

Član AK Gorica in mladinski reprezentant Tine Šuligoj je postal pokalni zmagovalec tako v skoku v daljino kot v troskoku. Boj za zmago v daljini, ki je Šuligojeva rezervna disciplina, je bil izredno napet. O zlatu je odločil en centimeter prednosti. Tine je s 692 centimetri ugnal favorita - specialista za to panogo Armina Hamzića (Mass, 691). V troskoku je bila zmaga Novogoričana (14,35) pričakovana, saj je v tej disciplini reprezentant in ima že vso sezono približno meter prednosti pred tekmeci. Tudi tokrat se je izteklo v podobnem slogu. Za srebro je Velenjčan Dino Subašič skočil 13,65.

Dvakrat zlati novi študent elektrotehnike je bil veselo presenečen: “Za slovo od starejših mladincev sem prvič osvojil dve pokalni zmagi. V troskoku imam letos 25. rezultat v Evropi med mladinci. Konec septembra bom tekmoval še na ekipnem članskem prvenstvu, kjer pričakujem boj za odličja. V prihodnji sezoni se bom skušal dokazati tudi med mlajšimi člani.”

Edini pokalni naslov za atletiko v Istri je osvojila članica AK Koper Eva Čanadi, ki je v hoji na 5000 metrov med slovenskimi mladinkami razred zase. S časom 27:42,29 je prvo zasledovalko, Kranjčanko Karin Avsenak, prehitela za več kot štiri minute.

Novogoričani so se veselili razpleta finala teka na sto metrov, kjer je sicer z dobrim članskim rezultatom slavil Kamničan Jure Grkman (10,95), srebro in bron pa sta si pritekla domačina Žiga Leban (11,07) in Rok Kocina (11,23).


Najbolj brano