Vrnitev prvakov s petardo

Nogometaši Gorice se po enoletni odsotnosti vračajo tja, kamor kot štirikratni državni prvaki tudi sodijo - v prvo ligo. Na povratni tekmi kvalifikacij so zanesljivo preskočili Triglav in mu v Kranju natresli pet zadetkov za skupno zmago 6:1.

Gorica se po letu dni vrača v prvo slovensko nogometno ligo. Foto: Robert Balen/Večer
Gorica se po letu dni vrača v prvo slovensko nogometno ligo. Foto: Robert Balen/Večer

KRANJ > Zadnja prvenstvena tekma v sezoni 2019/20 je ponudila še najboljši približek števnim obračunom v predkoronskem obdobju. Nogometno ozračje sta še za kakšno stopinjo ogreli organizirani navijaški skupini. Tudi sicer je goste v Kranju spremljalo lepo število pristašev. Cifra je bila gotovo trimestna. Predzadnji julijski dan so bile temperature na Gorenjskem sicer bolj znosne kot na Goriškem, a sončna pripeka na zelenici v kranjskem športnem centru je bila vseeno občutna.

V začetnih enajstericah obeh ekip je bilo sprememb malo, precej bolj srečno roko pa je imel novogoriški trener Borivoje Lučić. Od prve minute je poslal v ogenj 17-letnega Tjaša Begića, ki se mu je oddolžil z obrestmi. Uvod tekme je bil na moč podoben nedeljskemu. Prva priložnost se je takoj ponudila Novogoričanom, in to prav izolskemu najstniku v novogoriškem napadu. Begić se je podobno kot Amarachi Osuji v nedeljo sam znašel pred domačim vratarjem Jalnom Arkom, ki pa je dobil medsebojni dvoboj. Odbito žogo je proti vratom preusmeril Leon Marinič, tik pred golovo črto pa je posredoval Milan Milanović.

Triglav : Gorica 0:5 (0:2)

Športni center gledalcev 500, sodnik Obrenović (Ljubljana). Strelci - 0:1 Begić (24), 0:2 Osuji (29), 0:3 Marinič (56), 0:4 Grudina (62), 0:5 Kolenc (69).

Triglav: Arko, Bojić (od 35. Majcen), Gliha (od 35. M. Wilmots), Arh Česen, Udovič (od 46. Janković), Mlakar, Rogelj, Milanović, Petric (od 55. Ahmetaj), Mertelj, Čerimagić. Trener: Vlado Šmit.

Gorica: Marjanović, M. Kavči, Bardanca, T. Kavčič, Tomiček, Grudina, Jermol, Volarič, Begić (od 68. Hodžić), Marinič (od 58. Kolenc), Osuji. Trener: Borivoje Lučić.

Rumeni kartoni - Bojić, Čerimagić, Majcen

Foto: Robert Balen/Večer

Novogoriški ples

Gostiteljem so se po prvi novogoriški ofenzivi zašibila kolena in so se postavili v podrejen položaj. Nemara tudi na podlagi slabih izkušenj v končnici prve SNL, kjer so izgubili zadnjih pet domačih tekem zapored. Novogoričani so imeli pobudo, Triglav pa je čakal. Na polovico gostov se je podal le občasno, a pravih nevarnosti za goriška vrata ni bilo, če odštejemo podaljšan kot, po katerem pa je potencialno domačo grožnjo odgnal Matija Kavčič.

Novogoriški pritisk je obrodil sadove na polovici prvega polčasa, kranjska obramba pa je spet pokazala svojo krhkost. Po poskusu Osujija je asistenco za vodilni zadetek prispeval Luka Volarić. Begić je bil v drugo natančen za svoj strelski prvenec v članski konkurenci na uradnih tekmah. Eden, a zlata vreden za Gorico. “Ob prvi priložnosti sem se malo ustrašil, potem pa sem si rekel - le mirno naprej. Noga se v drugo ni zatresla,” je povedal eden od junakov Gorice, ki se je pred sodniško minuto premora znašla v želenem položaju.

Domači so se morali preleviti v vlogo lovca, a je bil plen preprosto prehiter in preveč spreten. Razmerja moči se po vodilnem zadetku sicer niso spremenila. Kmalu je sledila nova hladna prha za gostitelje. Mariničev poskus so sicer še odbili pred golovo črto, po prekinitvi pa so bili spet kaznovani. V vlogi natančnega podajalca se je izkazal Matteo Tomiček, novogoriško vodstvo pa je podvojil kapetan Osuji.

Privrženci gostov so na tribunah po pol ure že začeli proslavljati. Vrnitev v prvo ligo je bila vse bliže. Triglav bi moral za zasuk oziroma izločitev tekmeca zabiti tri gole, kar je bilo po videnem misija nemogoče. Tudi ko je domača klop po 35. minutah opravila dvojno menjavo in je v igro vstopil Luka Majcen. Nekdanji napadalec Gorice je dobrih pet minut kasneje ogrel dlani Darka Marjanovića, kar je bil tudi edini strel v okvir vrat gostov.

Foto: Robert Balen/Večer

Strelske vaje

Precej bliže tretjemu golu je bila Gorica. V izdihljajih prvega polčasa bi domačega vratarja s strelom z razdalje skoraj presenetil Nik Jermol. Žoga je stresla okvir vrat domačinov, ki so bili po razvoju dogodkov v prvem polčasu v izgubljenem položaju. Drugi del je le potrdil, kar se je nakazovalo prvih 45 minut. Novogoričani so se razleteli po igrišču in še naprej nizali priložnosti. Streliva so imeli še dovolj, prav tako razpoloženih akterjev. Kranjčani so bili nemočni in le vprašanje časa je bilo, kdaj bo padel tretji zadetek v kranjski mreži. Zanj je ob vidnem olajšanju klubske odprave gostov poskrbel Marinič, ki je kmalu zatem med aplavzi prepustil mesto na zelenici Jaki Kolencu. Novogoričanom pač ni bilo več treba nizati jurišev proti domačim vratom, gostitelji pa vendarle niso ušli novemu rezultatskemu polomu.

V Kranju je naposled odjeknila petarda. Med strelce sta se vpisala še Rok Grudina in Kolenc. Zmaga gostov pa bi lahko bila še izrazitejša. Vseeno je bolje, da so Novogoričani prihranili še kakšen naboj za prvo ligo. Potrebovali ga bodo že čez slaba dva tedna, ko jih za uvod čaka gostovanje v Stožicah pri Olimpiji. Premora praktično ne bo. Po današnjem slavju bodo imeli nogometaši prost le podaljšan konec tedna. V ponedeljek pa se ponovno zberejo - kot prvoligaši.

“Niti v sanjah nisem pričakoval takšne tekme. Fantje so odigrali vrhunsko. Niti prva tekma ni bila slaba, a tokrat smo bili še za dva razreda boljši. Nikdar nisem podvomil v našo zmago, niti po prvi priložnosti, ki smo jo zamudili v uvodnih minutah. Takoj smo vzpostavili prevlado. Spustili smo žogo, akcije so bile hitre in enostavne, kar se je naposled pokazalo tudi v rezultatu,” je povedal Borivoje Lučić.


Najbolj brano