Gorica - Maribor 0:4 (0:1)

Če se v Sežani mariborski nogometaši znajdejo kot ribe na suhem, pa je sobotna tekma potrdila, da jim novogoriški športni park nadvse ustreza. Po skoraj mesecu dni so se spet razveseli prvoligaške zmage. Novogoričani po porazu 0:4 ostajajo zadnji.

Napad Novogoričanov (v belo modrih dresih) je naletel na čvrst 
mariborski zid. Foto: Leo Caharija
Napad Novogoričanov (v belo modrih dresih) je naletel na čvrst mariborski zid. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA >Že videno. Maribor je zmagal rutinsko, gostiteljem pa je po koncu tekme ostal le aplavz gledalcev kot spodbuda za prizadevno predstavo, v kateri vendarle niso niti enkrat resneje ogrozili vrat Ažbeja Juga. Kaj bi bilo, če bi Rok Grudina v uvodnih minutah bolje zadel žogo in popeljal gostitelje v vodstvo, je brezpredmetno vprašanje. Novogoričani dvoboja niso odprli slabo, poskušali so tudi narekovati ritem, a kot smo vajeni v soočenjih z Mariborom videz pogosto vara.

Gostje so izkoristili ponujeno priložnost. Rok Kronaveter je podal iz kota, Nemanja Mitrović pa je potrdil strelsko formo iz reprezentančnega obračuna s San Marinom in popeljal goste v vodstvo. Novogoričani očitno še niso odpravili težav, ki so jih imeli v uvodnih krogih s prekinitvami. Za Mariborčane tovrsten zadetek pomeni že pol zmage, še posebej v športnem parku, kjer se počutijo kot doma. Morda še bolje. Tekma je bila sicer daleč od spektakularne. Preostanek prvega polčasa je postregel z bitkami med obema kazenskima prostoroma. “Ne vem, če je Maribor v prvem polčasu sprožil še kakšen strel proti vratom. Vedeli smo, da nas lahko ogroža iz prekinitev in hitrih prehodov v napad. Po zaostanku se je težko vrniti v igro. Pretehtala je posamična kakovost tekmeca. Fantom nimam česa zameriti,” je povedal domači trener Gordan Petrić, ki ni iskal opravičila v - zaradi takšnih ali drugačnih razlogov - odsotnih Urošu Likarju, Matiji Široku, Tjašu Begiću, Luki Volariču in Abdouju Diakhateju.

Gorica : Maribor 0:4 (0:1)

Športni park, gledalcev 300 sodnik Balažič (Ljubljana) 6,5. Strelci - 0:1 Mitrović (16), 0:2 Požeg Vancaš (62), 0:3 Kronaveter (75, z 11m), 0:4 Klinar (84).

Gorica: Marjanović 6, Hodžić 5,5, Tomiček 5,5, T. Kavčič 5,5, M. Kavčič 5,5, Bjelica 6 (od 82. Marinič-), Grudina 6, Nkama 5,5 (od 60. Oyewusi 5,5), Cvijanović 5,5 (od 82. Kačinari-), Velikonja 5,5 Smajlagić 5,5. Trener: Gordan Petrić.

Maribor: Jug -, Klinar 6,5, Martinović 6, Mitrović 7, Peričić 6,5, Kolmanič 6, Vrhovec 6,5 (od 81. Dervišević-), Pihler 6,5 (od 81. Cretu-), Požeg Vancaš 7,5 (od 85. Repas-), Kronaveter 7 (od 85. Tavares-), Mešanović 6,5 (od 85. Mlakar -). Trener: Mauro Camoranesi.

Rumeni kartoni: M. Kavčič; Martinović, Mitrović, Pihler.

Tudi Mariborčani niso mogli računati na vse razpoložljive može, a vseeno je bilo dovolj pogledati že sestavi obeh rezervnih klopi. Na mariborski so bili denimo Marcos Tavares, Jan Mlakar, Jan Repas, Alexandru Cretu in Amir Dervišević, ki so vstopili v drugem polčasu. Res pa je, da je bila tekma takrat že odločena. Novogoriški trener je po uri igre aktiviral napadalnejšo različico z Mathiasom Oyewusijem, ki pa ni imela zadostnega kritja. Vratar Darko Marjanović je le dve minuti zatem ustavil Kronavetra v protinapadu, a veselje Maribora je bilo le preloženo.

V nadaljevanju akcije je za povišanje vodstva z evrogolom poskrbel Rudi Požeg Vancaš, ki je v drugem polčasu le prišel na svoj račun in po vse glasnejših kritikah vpisal svoj prvi zadetek v tej sezoni. Za konec je dodal še podajo, ki jo je v gol za končnih 4:0 pretvoril Denis Klinar. Vmes je Mešanović še izsilil enajstmetrovko, pri kateri je Kronaveter naravnal merilne naprave. Izid je bil morda res previsok, a je tudi izraz (ne)moči pri obeh ekipah v drugem polčasu.


Najbolj brano