Goran Dragić se je v Stockholmu poslovil z zmago in rekordom

Slovenska košarkarska reprezentanca je v šestem nastopu v kvalifikacijah za SP 2023 zabeležila četrto zmago. V Stockholmu je premagala Švedsko s 84:81 (22:17, 41:41, 70:61), kapetan Goran Dragić pa je na svoji zadnji tekmi v državnem dresu postal najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance.

Tekma pred polno dvorano Hovet v Stockholmu je bila zadnja 
reprezentančna za kapetana zlate selekcije iz Istanbula 2017 
Gorana Dragića. Kariero v dresu z državnih grbom je sklenil z 20 
doseženimi točkami in tako postal rekorder slovenske reprezentance po številu doseženih točk na vseh tekmah. Foto: Fiba
Tekma pred polno dvorano Hovet v Stockholmu je bila zadnja reprezentančna za kapetana zlate selekcije iz Istanbula 2017 Gorana Dragića. Kariero v dresu z državnih grbom je sklenil z 20 doseženimi točkami in tako postal rekorder slovenske reprezentance po številu doseženih točk na vseh tekmah. Foto: Fiba

STOCKHOLM > Slovenska košarkarska reprezentanca je v šestem nastopu v kvalifikacijah za SP 2023 zabeležila četrto zmago. V Stockholmu je po dramatični končnici premagala Švedsko s 84:81, kapetan Goran Dragić pa je na svoji zadnji tekmi v državnem dresu postal najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance.

Čaka jih še šest tekem

Slovenija se je kot drugouvrščena reprezentanca v svoji skupini uvrstila v drugi del kvalifikacij, ki se bodo začele avgusta in v katerih izbrance selektorja Aleksandra Sekulića čaka še šest tekem. Dvakrat se bo zagotovo pomerila z Nemčijo, preostala dva tekmeca pa bosta znana danes zvečer po obračunih Nemčija - Poljska in Izrael - Estonija.

Aleksander Sekulić, selektor Slovenije: "Na Švedsko smo prišli po dve točki. Izpolnili smo cilj, četudi nismo prikazali svoje najboljše igre. Zavedali smo se, da tekma ne bo lahka, saj ima Švedska čvrsto ekipo, ki igra nepopustljivo do zadnjih sekund. Čeprav smo si na začetku tekme priigrali dvomestno prednost, smo nato precej popustili in dovolili tekmecu, da je diktiral igro. Na koncu smo pokazali, da imamo dovolj kakovostnih igralcev, ki imajo izkušnje in modrost, da so tekmo uspešno pripeljali do konca."

Na svetovno prvenstvo, ki bo naslednje leto od 25. avgusta do 10. septembra v Indoneziji, na Japonskem in Filipinih, se bodo uvrstile po tri najboljše ekipe iz drugega dela. Po izkušnji iz prejšnjih kvalifikacij je za pot na SP potrebnih vsaj sedem zmag.

Tekma pred polno dvorano Hovet v Stockholmu je bila zadnja reprezentančna za kapetana zlate selekcije iz Istanbula 2017 Gorana Dragića. Kariero v dresu z državnih grbom je sklenil z 20 doseženimi točkami in tako postal rekorder slovenske reprezentance po številu doseženih točk na vseh tekmah.

Goran Dragić, kapetan Slovenije: "Švedski gledalci so pripravili izjemno vzdušje, ki je njihovo reprezentanco ponesla in ji dala dodatno motivacijo za trdo igro. Tako je tudi izničila našo začetno prednost in ostala do konca v igri. V zaključku smo vendarle pokazali svoje izkušnje in znanja ter dosegli pomembno zmago za nadaljevanje kvalifikacij. Tekme, ki jih moraš dobiti, so običajno najtežje, zato moramo biti zadovoljni in nadaljevati po začrtani poti."

Goran Dragić je prehitel Jako Lakoviča

Goran Dragić je od leta 2006, ko si je prvič nadel dres članske reprezentance, po podatkih Košarkarske zveze Slovenije zbral 81 nastopov na uradnih tekmah in dosegel 1581 točk. S tem je prehitel Jako Lakoviča (1564), ki ostaja rekorder po številu nastopov na uradnih tekmah (86). Tretji je Teoman Alibegović (1447), četrti Zoran Dragić (1241), peto mesto pa si s 1199 točkami delita Rašo Nesterović in Boštjan Nachbar.

Goran Dragić, ki je tekmo začel ob bratu Zoranu, Luki Dončiću, Edu Muriću in Miku Tobeyju, se je v zgodovino slovenske reprezentance zapisal že po dobrih dveh minutah igre. Tekmo je odprl s trojko, s košem za 8:5 pa je vpisal svojo 1566 točko.

Čeprav je Slovenija nato hitro prišla do dvomestne prednosti (15:5), se je morala za zmago krepko potruditi, saj ji je popustila zbranost v obrambi, tako da so gostitelji v 17. minuti prešli v vodstvo (30:29) in ohranili ravnotežje na igrišču vse do zadnjih sekund.

Luka Dončić je sicer z enajstimi točkami v tretjem delu igre in do tedaj skupno 29 (na koncu 31, met 10:20, trojke 4:11, 10 skokov, 6 podaj) poskrbel, da je Slovenija odšla na zadnji krajši odmor s prednostjo devetih točk (70:61), nato je povedla še s 73:61, a znova dopustila, da se je Švedska vrnila v igro.

Štiri minute pred koncem tekme je bil rezultat izenačen na 75:75. V napeti končnici je Slovenija prišla do zmage, četudi je imela Švedska v zadnjih desetih sekundah pri zaostanku 81:82 dva meta za vodstvo.

Ključne točke za zmago sta dosegla Zoran in Goran Dragić. Zoran (8 točk) je zadel trojko za 80:79, Goran (met 6:13, trojke 3:7) pa v zadnji sekundi napada koš za 82:81 ter dobri dve sekundi pred iztekom časa še dva prosta meta za končnih 84:81.

* Dvorana Hovet, gledalcev 8100, sodniki: Lucis (Latvija), Marques (Portugalska), Jacobs (Belgija).

* Švedska: Andersson 9, Rush 3, Borg 7, Larsson 7 (0:2), Hakanson 24 (7:7), Markusson 2, Gaddefors 5 (1:2), Pantzar 9 (5:6), Birgander 15 (3:4).

* Slovenija: G. Dragić 20 (5:6), Nikolić 7 (2:3), Murić 7 (2:2), Tobey 8, Z. Dragić 8, Glas 3, Dončić 31 (7:9).

* Prosti meti: Švedska 16:21, Slovenija 16:20.

* Met za dve točki: Švedska 19:33, Slovenija 16:28.

* Met za tri točke: Švedska 9:32 (Hakanson 3, Andersson 3, Larsson, Rush, Borg), Slovenija 12:35 (Dončić 4, G. Dragić 3, Z. Dragić 2, Glas, Murić, Nikolić).

* Skoki: Švedska 38 (32 + 6), Slovenija 35 (31 + 4).

* Osebne napake: Švedska 25, Slovenija 21.

* Pet osebnih: /.


Najbolj brano