Gladko do evropske krone

Jadralec Nik Pletikos je na evropskem prvenstvu neolimpijskega jadralskega razreda laser radial porazil vso konkurenco ter drugič v karieri postal evropski prvak. Prvič je na najvišji stopnički stal kot mladinec pred desetimi leti v Douarnenezu, tokrat pa si je zmago zagotovil dan pred koncem tekmovanj.

Nik Pletikos - najhitrejši Evropejec na laser radialu
Nik Pletikos - najhitrejši Evropejec na laser radialu 

LA ROCHELLE > 312 jadralcev in jadralk je od ponedeljka do sobote tekmovalo na evropskem prvenstvu razredov laser v francoskem La Rochellu, kjer so nastopili tudi štirje Slovenci. Najuspešnejši med njimi je bil 27-letni Nik Pletikos, vodilni v floti 59 laser radialov od prvega do zadnjega dne.

V finale z neulovljivo prednostjo

“Razmere na morju so bile ves čas zahtevne. Prevladoval je srednje močan do močan veter, ki je pihal iz različnih smeri. Poleg tega smo imeli zaradi razlike med plimo in oseko tudi močan tok ter valove iz različnih smeri. V teh razmerah sem se dobro znašel in konstantno nizal uvrstitve med prvo četverico, kar je bilo na koncu dovolj za osvojitev evropskega naslova. To je moja šesta medalja z velikih tekmovanj, toda prva, ki sem jo osvojil že dan pred koncem prvenstva, zato sem toliko bolj zadovoljen,” je bil dosežka vesel član JK Portorož Nik Pletikos.

Neulovljivemu Primorcu se je v dvanajstih preizkušnjah približal le Italijan Federico Tocchi, ki je z osmimi točkami zaostanka pristal na drugem mestu, medtem ko je Poljak Marcin Rudawski (zmagovalec SP leta 2016, na katerem je Pletikos osvojil drugo mesto), v sklepnih plovih prijadral do brona.

Kim ni prepričala

V ženski olimpijski disciplini laser radial je uvodoma dobro kazalo tudi Nikovi mlajši sestri Kim. Ta je prvenstvo je začela z obetavnim osmim mestom, toda v nadaljevanju kvalifikacij je vendarle pokazala premalo za uvrstitev v zlato skupino. Nastop je končala na 56. mestu v skupnem seštevku ter 47. med Evropejkami. Zmagala je aktualna olimpijska prvakinja Marit Bouwmeester (NED) pred rojakinjo Maxime Jonker in Emmo Plasschaert (BEL).

Vasilijev naslednik vse bliže najboljšim

Edini slovenski predstavnik v enosedu laser standard, Žan Luka Zelko, je lahko s prikazanim v Biskajskem zalivu več kot zadovoljen, saj se po dolgotrajni rehabilitaciji poškodbe hrbta vrača v svetovni vrh. Naslednik Vasilija Žbogarja, ki je v tem olimpijskem razredu osvojil srebro v Atenah 2004 in bron štiri leta kasneje v Pekingu, je zlasti blestel v močnem vetru in večino regat, z izjemo dveh, končal med prvo trideseterico. Na rezultatski razpredelnici je zasedel 43. mesto med 160 nastopajočimi in 29. mesto v konkurenci evropskih krmarjev. Zmagal je Avstralec Matthew Wearn pred Novozelandcem Samom Meechom in Ciperčanom Pavlosom Kontidesom, ki je poleg brona osvojil tudi naslov evropskega prvaka.


Najbolj brano