“Top Ganna” je sesul belgijske sanje

Uvodna preizkušnja svetovnega prvenstva v kolesarstvu je prinesla bolj ali manj napovedano trojico na zmagovalnem odru. Naslov najboljšega v kronometru je ubranil Italijan Filippo Ganna, ki je pokvaril belgijsko veselico. Tadej Pogačar je bil deseti, Jan Tratnik pa 15.

Tadej Pogačar je bil zadovoljen z današnjim kronometrom. Foto: Profimedia
Tadej Pogačar je bil zadovoljen z današnjim kronometrom. Foto: Profimedia

BRUGGE >Slovenska predstavnika sta vožnjo na čas izpeljala celo nad pričakovanji. Tadej Pogačar, ki je sploh prvič zavrtel pedala na kronometru svetovnega prvenstva (SP) elitne kategorije, je na 43,3 kilometra dolgi progi dobro stopnjeval ritem. Očitno stopnjuje tudi formo. “Ni še takšna kot spomladi, a napredek v zadnjih tednih je občuten,” je strnil vtise Pogačar in napovedal dobro popotnico za nedeljsko cestno dirko. Pa če bo prevzel glavno vlogo ali bo za skupni cilj delal kot pomočnik.

Skok v kronometer
Jutri se bodo z vožnjo na čas spoprijele tudi članice, slovenske barve bo zastopala Eugenija Bujak. Pri mlajših članih bosta tekmovala Nik Čemažar in Idrijčan Anže Skok, ki si želi v prvi vrsti izpeljati boljšo vožnjo na čas kot nedavno na evropskem prvenstvu, kjer je zasedel 40. mesto.

Spodbudna je bila tudi ura resnice za Jana Tratnika. “Tovrstne proge bolje ne bi mogel izpeljati. Dobro sem razporedil moči,” je povedal Idrijčan, ki je na SP boljšo uvrstitev v vožnji na čas iztržil le pred štirimi leti, ko je bil deseti. Tratnik si je opomogel po naporih Vuelte, pri čemer se velja spomniti, kako veliko delo je opravil na cestni dirki olimpijskih iger v Tokiu, kjer se je prelevil v pravo lokomotivo preden je na sceno stopil Pogačar. V nedeljo naj bi bil prvi mož osemčlanske izbrane vrste Matej Mohorič, a bomo videli, kakšen bo razvoj dogodkov na precej bolj nepredvidljivi cestni dirki.

Danes je bila vendarle v ospredju moč oziroma razporeditev le-te skozi dolge ravninske odseke. Do izraza sta prišla krepka fanta. Filippo Ganna je upravičil svoj vzdevek, pri čemer je Italijan pokazal, da je vrhunski tudi v daljših vožnjah na čas. “Top Ganna” je po prvem vmesnem času zaostajal za sedem sekund, v nadaljevanju pa je na svojem terenu izkoristil primerjalne prednosti.

Trend se je zasukal v prid branilcu naslova, ki je kot zadnji na startnem seznamu ciljno črto ob pogledu na čas prečkal celo z dvignjeno roko. Številni belgijski privrženci ob progi so obnemeli. Zaslišal se je celo kakšen vzklik negodovanja, potem ko je potisnil domača ljubljenca Wouta van Aerta in Remca Evenepoela na drugo in tretjo stopničko zmagovalnega odra. Predvsem van Aerta, ki je sicer z neznatno prednostjo še vodil po drugem vmesnem času, so po zaostanku dobrih petih sekund in tretjem zaporednem srebrnem odličju na SP prevevali mešani občutki. Z Ganno sta bila danes razred zase.

Evenepoel je na tretjem mestu zaostal 43 sekund. Pogačar je bil od zmagovalca počasnejši za minuto in 52 sekund. Še 12 sekund več je zaostal Tratnik.


Najbolj brano