Foss-Solevaag v Flachauu do krstne zmage, Hadalin brez presežka

Norvežan Sebastian Foss-Solevaag je zmagovalec drugega slaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Flachauu. Najhitrejši je bil v obeh vožnjah. V finalu je z najboljšim časom druge vožnje odbil vse napade konkurentov za svojo krstno zmago v svetovnem pokalu. Edini slovenski predstavnik v finalu Štefan Hadalin je tekmo končal na 23. mestu.

Štefan Hadalin Foto: Stanko Gruden/STA
Štefan Hadalin Foto: Stanko Gruden/STA

FLACHAU > Drugo, tretje in četrto mesto so po prvi vožnji zasedali domačini Avstrijci, Fabio Gstrein (+0,27), Manuel Feller (+0,29) in Marco Schwarz (+0,34). A v finalu Avstrijcem ni uspel nov napad na najvišjo stopničko.

Od omenjene trojice je lahko zadovoljen le Schwarz, ki je osvojil drugo mesto. V finalu pa ni bil kos danes izjemnemu Norvežanu Foss-Solevaagu, ki je zmagal z razliko kar 76 stotink sekunde. Boj za tretje mesto je dobil francoski as Alexis Pinturault (+0,95), ki je na stopničke skočil z osme pozicije po prvi vožnji.

Devetindvajsetletni Norvežan Foss-Solevaag je bil prvi zmagi že zelo blizu decembra lani v Madonni di Campiglio, ko ga je prehitel le rojak Henrik Kristoffersen, ki je tokratni slalom končal na sedmem mestu.

Na obeh slalomih v Flachauu se je v finale uvrstil tudi Slovenec. Hadalin na progi Hermanna Maierja ni prišel do kakšnega posebnega presežka. Na prvi progi je za vodilnim zaostal 1,13 sekunde za 16. čas, v finalu pa tega svojega solidnega izhodišča ni nadgradil. Z zaostankom 2,70 sekunde je izpadel iz najboljše dvajseterice.

Petindvajsetletni Vrhničan na slalomih v tej sezoni še ni naredil velikega preskoka. Na prvem od dveh slalomov v Flachauu je bil 17. Najboljši dosežek sezone tako ostaja 15. mesto na slalomu 10. januarja v Adelbodnu.

Že dolgo se ni zgodilo, da bi na izpeljanih šestih moških slalomih v sezoni bilo šest različnih zmagovalcev. Švicar Ramon Zenhäusern je zmagal v Alta Badii, Norvežan Kristoffersen je dobil Madonno di Campiglio, v Zagrebu je slavil Nemec Linus Strasser, v Adelbodnu Schwarz, Avstrijec Manuel Feller je dobil prvega od dveh slalomov v Flachauu, drugega pa Foss-Solevaag.

Tako kot v soboto je bil na startu tudi Aljaž Dvornik. Njegov nastop z visoko startno številko 54 se je končal že takoj po startu z odstopom. Tudi v soboto se je ponesrečil njegov poskus, da bi se prvič v karieri uvrstil v finale na tekmah svetovnega pokala.

Svetovni pokal se bo zdaj preselil v Kitzbühel, kjer so avstrijske oblasti prižgale zeleno luč smukoma in superveleslalomu na slovitem Streifu.

V slalomskem seštevku je dvojno avstrijsko vodstvo. Fellerja (324), ki je bil danes po ponesrečenem finalu 17., je prehitel Schwarz (389). V seštevku zime pa je po Flachauu utrdil vodstvo Pinturault s 778 točkami. Druguvrščeni Norvežan Aleksander Aamodt Kilde je po poškodbi kolena na treningu verjetno že končal sezono.


Najbolj brano