FC Koper s prirejenim razpisom do občinskega denarja

Članska ekipa FC Koper je bila od sezone 2000/01 stalen član prve slovenske lige. Najbrž bi še bila, če ne bi jeseni 2015 vajeti igre na Bonifiki prevzel takratni župan Boris Popovič, pometel s prejšnjo garnituro in pripeljal završki nogometni trio Andy Bara-Dušan Petković-Slavko Matić, ki je Zavrču že “pomagal” do podobnega razpleta, kot je bil pozneje koprski.

Del bivšega vodstva FC Koper (z leve) - Dejan Škerlič,  Valter 
Valenčič in Goran Malenić  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Del bivšega vodstva FC Koper (z leve) - Dejan Škerlič, Valter Valenčič in Goran Malenić  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > Županovi sodelavci, ki so postali člani uprave kluba, so spremenili klubski grb in barve ter kanarčke spremenili v kozle, obenem pa so se na vsak način skušali izogniti plačilu terjatev Milanu Mandariću. Kar jim je s pomočjo prisilne poravnave, zahvaljujoč računu iz davčne oaze Maršalovih otokov, tudi uspelo. Pa čeprav je bilo razkrito, da domnevnega upnika za 2,2 milijona evrov, Swiss Sport Agency, zastopa kar športni direktor kluba Petković. Ni jim pa uspelo pretentati licenčne komisije Nogometne zveze Slovenije (NZS), ki je, potem ko je bilo vodstvu Luke Koper dovolj igric in je prekinila pogodbo, vredno 500.000 evrov na leto, zavrnila izdajo tekmovalne licence.

Pomoč z razpisom

Pri financiranju so si pomagali z razpisom za promocijo športnih društev MOK. Ta je bil pisan na kožo nogometnemu klubu, saj so bili kriteriji tako zapisani, da je lahko največ točk osvojil le FCK. Tako je v finančnem kriteriju največ točk dobilo društvo s proračunom nad milijon evrov, z neprekinjenim delovanjem več kot deset let (rokometni klub je bil star šele nekaj let), največjo medijsko odmevnostjo in povprečnim obiskom nad 500 gledalcev. Potem so bila tu še merila o množičnosti na lokalni ravni, kjer je 300 in več registriranih igralcev imel le FCK, prav tako je število društev te športne panoge v MOK prepričljivo največje (pogoj štiri in več društev), zadnji pogoj pa je bila razširjenost panoge na mednarodni ravni, kjer je seveda nogomet na prvem mestu. Sredstva je FCK dobil tudi lani, čeprav ni igral ne v ligi prvakov, še manj pa v slovenski prvi ligi, temveč v primorski ligi. Je pa res, da je bil z naskokom najboljši - v najnižjem nogometnem rangu. Razpis je po pooblastilu župana podpisal tedanji podžupan Peter Bolčič. “To drži, nisem pa nikoli videl poročila o sredstvih, ki so bila izplačana klubu. Poročilo so pregledale strokovne službe in denar tudi nakazale,” nam je povedal Bolčič.

Z denarjem za promocijo plačevali sodne postopke

Uspeli smo pridobiti del dokumentacije, ki jo je vodstvo FCK na čelu s tedanjim predsednikom Valterjem Valenčičem predložilo MOK. Iz promocijskih sredstev je klub plačal stroške razvpitega sojenja na Mednarodnem športnem razsodišču (CAS), stroške odvetniških storitev, kar zagotovo ne sodi v namenska sredstva za promocijo športnih društev. Valter Valenčič se včeraj ni odzval na našo prošnjo za pojasnila.

S tem denarjem so plačevali tudi tajniške posle in plače nogometašev, pri čemer je za maj 2017 - denimo - prvi zvezdnik ekipe in nekdanji reprezentant BiH Senijad Ibričić (zdaj igra za Domžale) prejel 11.636 evrov, drugi najvišji znesek je prejel Toni Datković (6300 evrov, danes igra v španski prvi ligi za Huesco); tuji nogometaši so prejemali med 2600 in 4200 evri, domači nogometaši pa bistveno manj, v povprečju približno 1000 evrov.

Cas je bil promocija?

Licenčna komisija NZS maja 2017 Kopru ni podelila licence za igranje v prvi ligi in v ligah pod njenim okriljem. FC Koper se je junija 2017 pritožil na Mednarodno športno razsodišče Cas, primer pa je osebno spremljal tudi Boris Popovič, ki je najprej osebno obiskal odvetniško pisarno v Barceloni, nato pa se je oktobra 2017 tudi udeležil razprave pred Cas v Lozani. FC Koper je poleti 2017 tudi zahteval začasno odredbo na Cas in na kranjskem sodišču, s katero naj bi ga umestili v tekmovanje v prvi ligi v sezoni 2017/18, vendar sta obe sodišči to tik pred začetkom sezone zavrnili in FCK je moral novo tekmovalno pot začeti v EPNL. Februarja 2018 je Cas dokončno zavrnil koprski zahtevek in stroški sojenja so za koprski klub znašali kar 62.037 švicarskih frankov oziroma približno 56.350 evrov. Urad Bufete Pinto Ruiz iz Barcelone je klubu izstavil račun za storitve v znesku 25.000 evrov in dodatek 1552,17 evra. Tu so še plačila slovenskim odvetniškim hišam v znesku 16.348 evrov.

V oči bode vsaj še eno plačilo. Po zadetku za papirnati obstanek v ligi je iz Kopra v italijanskega tretjeligaša Venezio prestopil Leo Štulac. Šlo naj bi za 50.000 evrov odškodnine, je pa bil koprski klub upravičen do dodatne odškodnine pri naslednjem prestopu. Ta se je zgodil junija 2018, ko je iz Venezie prestopil v Parmo, ki se je uvrstila v serie A, prvo italijansko ligo. Po podatkih italijanskih medijev je Venezia prejela 1,5 milijona evrov, deset odstotkov tega zneska naj bi pripadlo še FC Koper. Prav zato je zanimiv račun Štulčevega zastopnika AR Sport Managamet oziroma Amirja Ružnića, ki je FC zaračunal 48.800 evrov za posredovanje za prestop Štulca iz Venezie v Parmo. Denar bi po vsej logiki moral dobiti klub, ne pa plačati posredovanja.

A ne glede na vse, zagotovo to in zgoraj navedena plačila niso sredstva za promocijo športnih društev in klubov. Prav zato je pred kratkim novi upravni odbor FC Koper izglasoval sklep, da bodo opravili temeljito revizijo poslovanja društva v letih 2017 in 2018.


Najbolj brano