Favorit je znan, zmagovalec pa še ne

Koper Primorska : Helios Suns in Cedevita Olimpija : Krka sta polfinalna para zaključnega turnirja košarkarskega pokala Spar. Tekmi bosta danes ob 15.30 in 18.30 v dvorani Kodeljevo v Ljubljani, finale pa bo jutri ob 18.45.

Kapetan  Alen Hodžić Foto: Zdravko Primožič/FPA
Kapetan Alen Hodžić Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Naslov oziroma kar zadnji dve pokalni zmagi brani Koper Primorska, ki je v tej sezoni že osvojila prvo lovoriko na domači sceni, superpokal septembra v Podčetrtku. Več naslovov od Koprčanov imata Krka, ki je bila trikrat pokalni prvak, nazadnje leta 2016, ter Olimpija, ki je svojega dvajsetega osvojila leta 2017. Po enkrat so v pokalnem tekmovanju slavili Helios Suns, Hopsi Polzela in Zlatorog.

Ekipe so četrtfinale odigrale ta teden in v nobenem od štirih parov ni bilo presenečenja. Ljubljančani so izločili GGD Šenčur, Koper Primorska je bila v dveh tekmah prepričljivo boljša od Rogaške, Krka je premagala Hopse, Helios Suns pa Šentjur. Dan pred polfinalnima obračunoma so o pričakovanjih in možnostih spregovorili trenerji vseh štirih moštev na zaključnem turnirju. Enotno mnenje je, da je pokal specifično tekmovanje, kjer o zmagovalcih odločata dnevni navdih in forma, vseeno pa večina meni, da je glavni favorit za naslov Cedevita Olimpija.

Kaj pravijo trenerji

“Pokal je tekmovanje, v katerem ne zmagujejo vedno najboljše ekipe. Gre za eno tekmo, ki jo moraš odigrati čim bolje, zbran moraš biti vseh 40 minut in upati na dober večer posameznikov. Optimizem gradimo na kakovosti igralcev ter dobrem delu v zadnjem obdobju. Spoštujemo ekipo Krke, vendar gremo v tekmo samozavestno in z mislijo, da nas v nedeljo čaka še ena naloga,” pravi strateg Cedevite Olimpije Jurica Golemac

Njegov tekmec v polfinalu Vladimir Anzulović meni: "Vsi vemo, kdo je Cedevita Olimpija in kako močno ekipo ima. Zame je brez dvoma favorit tega zaključnega turnirja, toda hkrati se zavedam, da je pokal specifično tekmovanje in da so presenečenja možna. Veseli me, da se v ekipo vračajo nekateri poškodovani igralci in da bomo v polfinalu praktično v popolni zasedbi. Če se bomo Cedeviti Olimpiji zoperstavili s fizično močjo, mislim, da bo tekma odprta in da imamo možnosti za presenečenje."

Branilce naslova bo vodil Andrej Žakelj: “Vse ekipe, ki so se uvrstile na zaključni turnir, imajo isti cilj - zmagati. Mi ne skrivamo ambicij, naš cilj je finale, kako se bo razpletlo, pa bomo videli. Igralci so že malce utrujeni, saj je sezona dolga in naporna, vendar verjamem, da je tako tudi pri ostalih ekipah.”

“S Koprom Primorsko smo se to sezono srečali že dvakrat, vendar v precej drugačnih zasedbah. Zame je še vedno absolutni favorit, vendar verjamem v svoje igralce in na Kodeljevo ne odhajamo z belo zastavo. Naredili bomo vse, da presenetimo in da v nedeljo odigramo še eno tekmo,” pa dodaja trener Helios Suns Dejan Jakara.

Primorski tudi mini pokal Spar

V sklopu članskega pokala Spar bo v soboto tradicionalno potekal tudi zaključek mini pokala Spar za otroke do 13. leta starosti. V tekmi za tretje mesto bosta ob 10. uri igrala Plama pur Ilirska Bistrica in Ljubljana, za naslov pa se bosta z začetkom točno opoldne pomerila Mesarija Prunk Sežana in ECE Triglav. Na letošnjem, že devetem mini pokalu Spar so nastopila 103 moštva.


Najbolj brano