Eden zadnjih naslovov v finnu

Koprski jadralec Liam Orel je na mladinskem svetovnem prvenstvu razreda finn, ki ga je od torka gostil italijanski Anzio, osvojil visoko osmo mesto, v skromnejši konkurenci jadralcev do 19 let pa je celo zmagal.

Liam Orel med nastopom v Italiji Foto: Robert Deaves
Liam Orel med nastopom v Italiji Foto: Robert Deaves

ANZIO > Odgovor, kdo so najboljši krmarji razreda finn v starostnih skupinah U-19 (devet jadralcev) in do 23 let (28 jadralcev), je ponudil že predzadnji tekmovalni dan. Zmago si je v skupnem seštevku prijadral lanski podprvak Oskari Muhonen iz Finske, v konkurenci do 19 let pa Liam Orel, ki si je v desetih regatah nabral neulovljivo prednost 57 točk. “Razmere so bile ves teden zelo težke. Pihalo je malo, a zelo spremenljivo. Če nisi izbral prave stranice regatnega polja, si brž ostal v ozadju. Res se je bilo potrebno odločati za skrajnosti in veliko tvegati,” je dejal Liam Orel, ki z izjemo zadnjega plova ni veliko grešil. Zaradi slabše taktične poteze je nazadnje zdrsnil s petega na končno osmo mesto. Član koprskega Jadra se na olimpijske kvalifikacije decembra v Melbourne najverjetneje ne bo podal, olimpijsko normo pa naj bi lovil prihodnje leto v Genovi, kjer meni, da ima več možnosti.

Sicer Orla čaka negotova tekmovalna prihodnost, saj po Tokiu 2020 razred finn ne bo več olimpijska disciplina, alternative za jadralce, težje od 85 kilogramov, pa mednarodna jadralna zveza ni ponudila.

Kim Pletikos zgrešila zlato floto in normo

Jadralki YC Portorož Kim in Lin Pletikos se na svetovnem prvenstvu razreda laser radial nista uvrstili v zlato skupno in sta posledično izpadli iz igre za olimpijsko vozovnico. To bo v zalivu Miho na Japonskem osvojilo deset držav. Tretji tekmovalni dan so izpeljali tri plove in s petimi regatami zaključili kvalifikacije, po katerih bo 111 krmark iz 49 držav razdeljenih v zlato in srebrno skupino. Kim Pletikos je bila 58. in je za dve mesti zgrešila zlato floto. Njena sestra Lin je bila 72., tudi ona bo preostanek programa odjadrala v srebrni skupini.


Najbolj brano