Dvojne primorske točke v Avstriji lepa popotnica za Zlato lisico

Slovensko rezultatsko bilanco na torkovem slalomu svetovnega pokala v avstrijskem mestu Flachau sta rešili Primorki - z 18. mestom Ane Bucik in s premiernimi točkami za 23. mesto Andreje Slokar. To je lepa spodbuda pred sobotnim in nedeljskim veleslalomom za Zlato lisico, kjer bosta obe spet tekmovali.

Ana Bucik Foto: Stanko Gruden/STA
Ana Bucik Foto: Stanko Gruden/STA

FLACHAU > Dolžnica iz torkove avstrijske tekme je ostala Kranjskogorčanka Meta Hrovat, od katere je bilo pred sezono v naši reprezentanci pričakovati največ, a ji slalom ni kakor ne steče. Že v prvi vožnji jo je odneslo s proge. Meta bo sicer kot najboljša slovenska veleslalomistka - trenutno 15. v svetovnem pokalu - na domači strmini, kamor je odjuga iz Maribora odnesla Zlato lisico, v soboto in nedeljo gotovo skušala temeljito izboljšati svoj izkupiček. Na sporedu sta namreč kar dva veleslaloma. Lani je bila Gorenjka na domači strmini celo tretja. Močno slovensko orožje bi morala biti tudi Tina Robnik iz Luč - lani šesta na tej tekmi. Letos jo sicer pestijo odstopi in je šele tretja slovenska veleslalomistka.

Veliko zanimanja bosta gotovo deležna nastopa Mariborčanke Ilke Štuhec - trenutno najboljše Slovenke v skupnem seštevku disciplin alpskega svetovnega pokala. Ilka je seveda specialistka za smuk in superveleslalom, a se zna dobro pripraviti na tekme v domovini. Pred dvema letoma je bila na veleslalomu Zlate lisice dvajseta.

Na takšno ali pa še boljšo uvrstitev meri članica SK Gorica Ana Bucik - prva slovenska dama torkove avstrijske tekme in druga slovenska veleslalomistka skupnega seštevka sezone. Zaseda 18. mesto, pred kratkim pa je v Courchevelu segla še dve mesti višje.

Po torkovem slalomu za 18. mesto je vtise strnila takole: “Vesela sem, da sem po dveh slalomskih ničlah ponovno odpeljala dve solidni vožnji. Zagotovo v prvi ni bilo dovolj sproščenosti in napadanja. V drugi, ko sem napredovala za šest mest, sem se peljala nekoliko bolje, a še vedno ne tako, kot bi si želela, vendar pa mi bo po tej solidni uvrstitvi lažje nadaljevati sezono, ki sedaj stopa v veleslalomsko obdobje, v tej disciplini pa sem se letos že izkazala.”

Flachau je srečen kraj za Slokarjevo

Flachau je srečen kraj za članico SK Dol Ajdovščina Andrejo Slokar. Po tem, ko se je tri sezone mučila in iz B ekipe občasno prihajala v svetovni pokal, ji je v devetem poskusu na tekmi najvišjega ranga pri 23 letih uspelo priti do prvih točk svetovnega pokala - in to zelo prepričljivo. Največji podvig je naredila v prvi vožnji, ko je z visoko številko 52 gladko prišla v finale trideseterice - na 18. mesto. V finalu je bilo težko zdržati pritisk konkurence in želje, da bi v tretjem letošnjem poskusu le prišla do cilja v finalu elitne tekme. Andreja je kljub temu tvegala, se znašla sredi proge v že napol izgubljenem položaju, a se je vendarle obdržala na smučeh.

“Tekma je bila zame odlična. Izkoristila sem dober sneg, vidljivost in postavitev vratc, ki mi je ustrezala. V prvi vožnji sem bila še preveč previdna, v drugem pa so mi nekaj težav povzročale prelomnice. Nisem še dovolj samozavestna. Dostikrat podvomim v svoje odločitve. V naslednjih dneh moram odpraviti te napake in začeti bolj zaupati vase in v svoje znanje,” je v cilju povedala najboljša ajdovska smučarka doslej. Z letošnjimi dosežki je resen kandidat za slalom svetovnega prvenstva, ki bo 20. februarja v Cortini d'Ampezzo, priložnost pa bo dobila tudi v Kranjski Gori. Veleslalom je sicer njena šibkejša disciplina, a je letos v evropskem pokalu tudi v njej že segla do 36. mesta. Skupaj s Korošico Nejo Dvornik bo sta v tej specialnosti med elito konec tedna iskali prve točke.

Kraljica Mikaela

V torek je Flachau spet v pravi podobi videl ameriško slalomsko kraljico Mikaelo Shiffrin, ki je vsem pokazala hrbet in bo nevarna tudi v Kranjski Gori. Glede na letošnje veleslalomske dosežke sta trenutno močnejši od nje le Italijanki Federica Brignone in Marta Bassino. Precej verjetno je, bo Shiffrinova v seznam uvrstitev na oder najboljše trojice posameznih tekem svetovnega pokala vpisa la številko 101. V Avstriji je z 68. zmago prehitela Marcela Hirscherja. Naslednja izziva zanjo bosta dosežka dveh preostalih zaenkrat še boljših smučarskih upokojencev - Linsey Vonn (82 zmag) in Ingemarja Stenmarka (86).


Najbolj brano