Dumoulin: Nikoli ne morem biti tako dober na kronometru, kot je bil Pogačar

Nizozemec Tom Dumoulin, nekdanji svetovni prvak v kronometru, na letošnji kolesarski dirki po Franciji pa zvesti pomočnik slovenskemu asu Primožu Rogliču pri ekipi Jumbo-Visma, je zelo zadovoljen s svojo predstavo na Touru. Pravi, da je svoje naloge opravil bolje, kot je pričakoval, še vedno pa mu ne gre iz glave dosežek Tadeja Pogačarja.

Tom Dumoulin (foto vir: Wikipedia)
Tom Dumoulin (foto vir: Wikipedia) 

PARIZ > Ne toliko Slovenčeva skupna zmaga kot njegov izvrstni kronometer, na katerem ga je premagal za minuto in 21 sekund.

"Res ne vem, kako mu je to uspelo. Jaz sem bil drugi, on pa me je premagal za minuto in 21 sekund. Vse meritve so pokazale, da sem bil na ravni prvenstva, ko sem postal svetovni prvak, on pa je bil toliko hitrejši. Nikakor ne morem biti nezadovoljen, vesel sem, da sem po vseh težavah, ki se jih imel, spet na najvišji ravni. A Pogačarjeva predstava je bila neverjetna, mogoče bi sam bil lahko kdaj odstotek hitrejši, nikakor pa ne pet odstotkov, kot bi bilo potrebno, da Slovenca premagam," se še vedno ne more načuditi vožnji slovenskega junaka.

Dumoulin je na Tour prišel kot eden od dveh kapetanov Jumbo Visme, a je hitro uvidel, da je Roglič močnejši, zato se je po zaostanku v osmi etapi povsem podredil vlogi pomočnika Kisovčanu. Nalogo je opravil zelo dobro, hkrati pa je na koncu dosegel še dober rezultat, končal je na sedmem mestu.

"Če bi mi to kdo napovedal junija, mu ne bi verjel, zato moram biti ponosen na svojo predstavo. Junija sem resno razmišljal, da bi končal kariero, bil sem bližje pokoju kot nadaljevanju. Lansko sezono sem izgubil zaradi padca na Giru in poškodbe kolena, na začetku letošnjega leta sem imel težave s črevesnimi paraziti, nato je prišla še epidemija novega koronavirusa. Res nisem verjel, da bi lahko še kdaj resno posegel v vrh. A sedmo mesto skupno in drugo v kronometru so mi spet vrnili samozavest," je po Touru zelo zadovoljen Nizozemec.

Visoke cilje bi lahko imel že na bližnjem svetovnem prvenstvu v Imoli, kjer bo zagotovo nastopil na cestni dirki, za kronometer pa še ne ve. "Zdaj grem za dva dneva domov, v sredo že letim za Italijo. Nastop v kronometru bo odvisen od počutja. Zaenkrat se dobro počutim, a za mano so napori in vprašanje je, če se mi to ne bo poznalo čez nekaj dni. Nočem se preobremeniti in to prenesti v naslednjo sezono. Potrebujem tudi počitek, tako da za Imolo ne morem ničesar napovedovati," je v pogovoru za nizozemsko nacionalno televizijo dejal Dumoulin.


Najbolj brano