Dopoldanski spored relija Vipavska dolina je prekinil požar

Do polovice današnjega drugega tekmovalnea dne relija Vipavska dolina za državno prvenstvo se tekmovalci opravili s peto izmed desetih hitrostnih preizkušenj. Vodstvo je zadržal naš državni prvak Rok Turk, dirko pa je za nekaj časa zaustavil požar na vozilu Primorskega dirkača Kristjana Široka.

 Foto: Igor Mušič
Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Dirkači so se zjutraj najprej dvakrat spoprijeli z zahtevnim vzponom skozi predore in prepadne ovinke na klancu od Lokavca proti Predmeji sredi dneva pa so se dvakrat pognali iz Podkraja skozi kanjon rečice Bele proti Vrhpolju. Med drugo vožnjo skozi kanjon je dirko za dalj časa prekinila nesreča posadka Gasa Vrtojbe Kristjana Široka in Tadeja Simčiča. Njunemu peugeotu 306 se je na serpentinah pod Sanaborom dokončno pregrela prednja desna zavora.

Iz razžarjenega diska so švignili plameni in fanta sta morala ustaviti in izprazniti svoj gasilni aparat, ki pa še zdaleč ni bil dovolj. Vodstvo dirke je potrebovalo dolgih pet minut, da je ustavilo dirkače, ki jim je grozil nalet v ogenj za nepreglednim ovinkom. Naslednjih sedem posadk je po zaslugi opozoril gledalcev in redarjev pravočasno pomagalo in priskočilo nesrečnikoma na pomoč s svojimi gasilnimi aparati, ki pa so le za silo gasili napredjoč požar. Vipavski gasilci so sicer hiteli po svojih močeh iz podkrajske smeri (ker v nasprotno smer dirke ne smejo voziti), medtem pa so požrtvovalni gledalci zmetali posadkam dirkačev, ki so priskočile na pomoč vso pijačo v plastenkah, s katero so za silo hladili že tlečo armaturno ploščo za popokanim sprednjim steklom avtomobila.

Po desetih minutah so gasilci prispeli , avto temeljito ohladili v zadnjem delu, kjer je grozil vžig rezervoarja za gorivo, ga zalili in ga umaknili, da se je dirka lahko nadaljevala.

Po končanem dopoldanskem spored je bil v najboljšem položaju Rok Turk z Blanko Kacin in Peugeotom 208 r 5. Dosegla sta čas 34, 26,6. Drugo mesto držita Italijana, ki vozita v slovenskem prvenstvu - Claudio de Cecco in Jean Campeis s Hyundaiem R5 in časom 34,37, 7. Tretja za točke slovenskega prvenstva sta Idrijčana Darko Peljhan in Anja Verbič z mitsubishijem lancerjem evo 9. in časom 35:49.9.

Takoj za naštetimi posadkami, ki vsa vozijo močnejša in štirikolesno gnana vozila je prvi predstavnik kategorije dvokolesno gnanih vozil - Idrijčan Aleks Humar z Jako Cevcem in peugeotom 208 r 2 ter s časom 35,54,3..

Peta je gorenjska posadka Tim Novak - Uroš Ocvirk (36,15,8) z oplom adamom r 2 šesta pa Postojnska Grega Premrl - Vili Ošlaj (36,20,7.) s citroenom ds 3 r3t

Ti dve posadki sta še v igri za zmago v kategoriji vozil s pogonom na dve kolesi.

Visoko sta še dve primorski posadki, ki kandidirata za odličja v šibkejših kategorijah vozil - Kraševca Jernej in Gregor Fakin (sedma) s peuteogom 208 16 v in posadka organizatorja relija AK Ajdovščina Motor Sport Martin Štucin - Gregor Maver s Škodo Feilcio kit car. na devetem mestu.

Po dopoldanskem delu relija je na seznamu odstopov že 15 posadk. Žal tudi predstavnika domačega kluba Marko Grossi in David Kavčič, ki sta se borila za visoko mesto v najnižji kategoriji.

Popoldne si lahko ogledate še hitrostne preizkušnje Erzelj (15.25, 17.50) in Žablje (14.50, 17.20 in 19.40) ter slovesen zaključek, ki bo ob 20.15 v središču Ajdovščine.


Najbolj brano