Dončić s predstavo sezone Dallas popeljal do zmage

Slovenski košarkarski as Luka Dončić je z najboljšo predstavo letošnje sezone v severnoameriški ligi NBA pomagal svojim Dallas Mavericks do zmage proti Toronto Raptors s 102:98. Dvaindvajsetletni Ljubljančan je dosegel 41 točk, od tega tudi pomembno trojko ob koncu srečanja. Dallas je tako vknjižil četrto zaporedno zmago ter skupno 26. v sezoni.

Luka Dončić  Foto: STA
Luka Dončić  Foto: STA

DALLAS > V zelo izenačenem obračunu si nobena od ekip do končnice ni priigrala odločilne prednosti. Toronto (21-21) je v drugi četrtini vodil za osem točk, Dallas pa ob koncu tretje za deset, a tudi to ni bilo dovolj za miren zaključek dvoboja. V njem je po trojki sicer strelsko nerazpoloženega Freda VanVleeta (18 točk, met iz igre 4/20) Toronto povedel s 96:95, potem pa je stvari v svoje roke vzel Luka Dončić.

Najprej je zadel s polaganjem po lepem prodoru, nato pa še s trojko za vodstvo 100:96. Odločilna prosta meta je sedem sekund pred koncem zadel še Kristaps Porzingis za četrto zaporedno zmago Dallasa (26-19) ter deseto na zadnjih enajstih tekmah.

Dončićeva statistika je bila blesteča. Dosegel je 41 točk, s čimer je 15. v karieri presegel mejo 40 točk tako na tekmah rednega dela kot končnice. Največ, 46, jih je dosegel v lanski končnici proti Los Angeles Clippers (6. junij) ter proti New Orleans Pelicans 12. februarja lani. Poleg 41 točk je Dončić pobral še 14 skokov in podelil sedem asistenc, izgubil pa je štiri žoge v 42:16 minute na parketu.

"Naša obramba je bila izvrstna, v napadu pa je žoga lepo krožila. Mislim, da igramo izjemno kolektivno obrambo in to nam prinaša zmage," je bil po novi simultanki v dallaškem American Airlines Centru zadovoljen slovenski košarkarski virtuoz, ki je skupaj s soigralci na zadnjih enajstih tekmah dosegel že deseto zmago.

Naslednja tekma Dallas čaka že v noči na petek, ko se bodo pomerili z najboljšo ekipo lige, Phoenix Suns (34-9).

Denver je v odsotnosti poškodovanega Vlatka Čančarja po podaljšku ukanil Los Angeles Clippers s 130:128. V zasedbi iz Kolorada je blestel Srb Nikola Jokić, ki je dosegel kar 49 točk in pobral 14 žog pod obema obročema, zmagovite točke pa je prispeval Aaron Gordon, ki je 1,9 sekunde pred koncem podaljška zadel trojko in svoje soigralce povedel s 130:127. V zasedbi iz mesta angelov je hrvaški center Ivica Zubac dosegel 32 točk, kar je njegov rekord v ligi NBA.

V Philadelphii je blestel Joel Embiid. Kamerunski orjak je Orlandu v vsega 27 minutah na parketu nasul kar 50 točk za izenačen rekord kariere, njegova ekipa pa je slavila s 123:110. Za zasedbo iz mesta bratovske ljubezni sta toliko točk na tekmah dosegla le še legendarni Wilt Chamberlain in Allen Iverson.

Zadnji prvaki lige NBA iz Milwaukeeja so ukanili tekmece iz Memphisa s 126:114. Prvo ime dvoboja je bil čudežni Grk Giannis Antetokounmpo s 33 točkami in 15 skoki, njegov zvesti oproda Khris Middleton pa je za zmago dodal 27 točk. Pri osmoljencih dvoboja je bil najbolj učinkovit Ja Morant s 33 točkami in 14 asistencami.

Vodilna ekipa vzhodne konference iz Chicaga je na kolena položila Cleveland s 117:104. V ekipi iz vetrovnega mesta je bil najbolj učinkovit DeMar DeRozan s 30 točkami, Črnogorec Nikola Vučević je 24 točkam dodal še 12 skokov.

Brooklyn je po enakovrednem in hudem boju slavil v Washingtonu. Najbolj učinkovit igralec gostujoče zasedbe je bil Kyrie Irving s 30 točkami, tri manj je dosegel LaMarcus Aldridge. V domači zasedbi je Bradley Beal dosegel 23 točk, v izdihljajih dvoboja pa je Kyle Kuzma zgrešil met za tri točke, tako da je zmaga odšla v New York.

Miami, trenutno druga ekipa v vzhodni konferenci, je rutinsko premagal Portland s 104:92. Indiana je v gosteh ukanila jezernike s 111:104. Prvo ime dvoboja v Los Angelesu je bil Caris LeVert, ki je v odločilni zadnji četrtini dosegel kar 22 od skupno 30 točk.

Charlotte je v Bostonu slavil s 111:102, Detroit v Sacramentu s 133:131, Houston v Salt Lake Cityju proti Utahu s 116:111, medtem ko je Atlanta premagala Minnesoto s 134:122.


Najbolj brano