Dončić prvi strelec poraženega Dallasa

Košarkarji Miami Heat, slovenski zvezdnik vročice Goran Dragić je zaradi otečenega kolena tekmo izpustil, iz osebnih razlogov je manjkal tudi veteran Dwyane Wade, so doma gostili San Antonio Spurs in prvič po letu 2014 proti ostrogam prišli do zmage. Blestel je Hassan Whiteside, ki je k slavju s 95:88 prispeval 29 točk, 20 skokov in devet blokad.

Luka Dončić Foto: Anze Malovrh/STA
Luka Dončić Foto: Anze Malovrh/STA

MIAMI > Wayne Ellington je k zmagi dodal 20 točk, Justise Winslow pa 16. “Ne morete si misliti, kako sem vesel. Vedel sem, da vročica ni ostrog premagala že štiri leta. Vesel sem, da smo zdaj odkljukali tudi ta kvadratek,” je po tekmi dejal Whiteside, ki je ponedeljkovo zmago proti Detroitu izpustil zaradi težav s kolenom, tokrat pa iz igre metal 10:18 in zadel devet od 11 prostih metov.

Kapetan zlate slovenske reprezentance Goran Dragić je izpustil drugo od zadnjih treh tekem. Kot poroča Miami Herald, je Dragić opravil pregled z magnetno resonanco, a na srečo izid ni pokazal kakšne hujše poškodbe. “Nisem bil pravi. Imel sem tak čuden občutek, ni bolelo, ampak zaradi otekline kolena nisem mogel iztegniti in ne upogniti,” je dejal Dragić, ki je v ponedeljek igral pri zmagi Miamija v Detroitu, nato pa so se pojavile težave, zaradi katerih so se v Miamiju odločili, da bo izpustil obračun s San Antoniom.

Ameriški mediji se ukvarjajo tudi z napadalnim slogom, ki krasi Dragićevo igro, in (ne)sojenjem. Od začetka sezone je zbral že 101 prodor, a so mu sodniki piskali zgolj eno osebno napako. Po mnenju poročevalca Miami Heralda naj bi bila to posledica tega, da se kar 39,6 odstotka njegovih prodorov konča z asistenco, kar je tretji najvišji odstotek med 23 igralci z vsaj dvanajstimi prodori na tekmo.

Popovich vdrl na novinarsko konferenco

“Nad sojenjem nimam nadzora. Še naprej bom delal tisto, kar delam,” je dejal Dragić.

“Gorana ne bomo nehali opogumljati, da prodira in da je agresiven, da naredi tisto, kar mora narediti, da kreira. Ko je na parketu, je pač hodeči 'karambol' in damo mu žogo ravno zaradi njegove agresivnosti,” je Dragićeve odlike izpostavil trener Erik Spoelstra, ki ga je na uradni novinarski konferenci po tekmi “obiskal” njegov trenerski kolega na klopi ostrog Gregg Popovich.

Popovich je nenapovedano vdrl na novinarsko konferenco Miamija in novinarjem dejal, da naj Spoelstri ničesar ne verjamejo: “To je nesmiselno. Vse, kar je pravkar dejal, je čisto 'sranje'.” Nato sta se zasmejala in objela, ob odhodu pa je Spoelstri zaželel, naj gre k vragu.

Prvi strelec Dallasa

Dallas Mavericks Luke Dončića pa so gostovali v olimpijskem Salt Lake Cityju, kjer so domači košarkarji Utah Jazz prvič po štirih zaporednih porazih spet prišli do zmage in slavili s 117:102.

Prvi strelec gostov je bil Dončić, ki je dosegel 24 točk, šest skokov in dve podaji, a je imel premalo pomoči pri soigralcih, saj je Dallas, ki je izgubil kar 25 žog, od tega jih je pet zapravil tudi Dončić, izgubil še sedmič v zadnjih osmih tekmah.

Dallas tako nadaljuje negativni niz na gostovanjih, saj je vpisal še šesti zaporedni poraz v gosteh. Telički so od začetka sezone na 11 tekmah slavili le trikrat in ostajajo prikovani na predzadnje mesto v razvrstitvi zahodne konference.

Dončić je v 35 minutah iz igre metal 7:14, od tega 3:4 za tri točke. Zadel je vseh sedem prostih metov.

“Izgubili smo preveč žog. S toliko izgubljenimi žogami je težko dobiti tekmo,” je dejal Dončić.

Na vrhu razpredelnice ostajajo košarkarji Toronto Raptors, ki so premagali Sacramento Kings s 114:105 ter vpisali še enajsto zmago na 12 tekmah.

Nowitzki hvali Dončića: Deluje mi kot izkušen veteran

Dirk Nowitzki, eden najbolj prepoznavnih evropskih športnikov v Združenih državah Amerike, je znova izrekel številne pohvale na račun Luke Dončića. “Deluje mi kot izkušen veteran,” je 19-letnika pohvalil Nowitzki v intervjuju za New York Times.

Marc Stein, ki za New York Times pokriva dogajanje v ligi NBA, je prepričan, da nihče drug ni bolj usposobljen za vrednotenje Dončića kot prav Nowitzki, legendarni nemški krilni center pri Dallas Mavericks. Na vprašanje, kaj je pri Dončiću opazil do sedaj, je 40-letni nemški as izpostavil, da mu že zdaj deluje kot izkušen veteran.

“Način, kako vidi stvari, način, kako prepoznava situacije 'pick-and-roll', način, kako se giblje na in zunaj parketa. Krasi ga igra s srednje razdalje, na tekmi proti San Antoniu je imel štiri 'floaterje' (mete s poudarjenim lokom), ki so bili vredni suhega zlata. Uporablja met za tri po koraku nazaj. V njegovem repertoarju so stvari, ki jih preprosto nimaš pri devetnajstih,” je Nowitzki za Dončićevo igro uporabil opise iz košarkarskega priročnika.

“Samo nebo je meja”

“Njegova celotna igra resnično nima nobenih vrzeli. Meče trojke veliko boljše, kot sem si mislil, da jih bo. Ima 'floaterje', ima podaje. Resnično, resnično impresivno za 19-letnika. Samo nebo je meja,” je poetično še dodal Nowitzki.

V nadaljevanju je Steina še zanimalo, kako težko je biti mentor takšnemu igralcu, kot je Dončić. Čeprav sta oba Evropejca in sta prišla v ligo NBA v mladih letih, gojita drugačna sloga igre. Dončić ima žogo ves čas v rokah, medtem ko je Nowitzki tisti, ki zaključi napad.

“Že zdaj je zelo samozavesten igralec. Bil je profesionalec že, kaj pa vem, od 14. leta. Še preden je prišel sem, je živel v drugi državi. Njegova angleščina je dobra. Kot da bi imel v svoji glavi že celoten načrt. Nosi se kot pravi veteran. Imava se super. Je dober fant. Ampak do zdaj me niti ni prav veliko spraševal. Le igra svojo igro,” je odgovoril Nowitzki.

Pravila so voda na mlin Luke Dončića

“Ko sem začenjal v ligi, nisem imel takšne samozavesti, tega nastopa. Nisem bil prepričan, ali mi bo sploh uspelo v tej ligi. Ta fant pa je prišel sem dejansko s prepričanjem, da mu bo uspelo v ligi. In tako se tudi vede na parketu. Nobenega strahu. Nekaj povsem drugačnega,” je Nowitzki prepričan, da se z Dončićem ne more primerjati.

“Tudi sam trenutni način košarkarske igre je pravzaprav idealen zanj. Pred 20 leti, ko sem prišel v ligo, je bilo vse bolj fizično. Močni igralci so se samo vrinili in držali položaje. Zdaj pa za vse piskajo osebno napako. Pravila so voda na njegov mlin. Niti približno se ne da to primerjati z nami,” je sklenil Nowitzki, legendarni nemški krilni center, ki trenutno okreva po poškodbi in še ni pripravljen za začetek rekordne 21. sezone pri teličkih. Nemec ne razmišlja o koncu tekmovalne poti, čeprav je za njim kar dvajset sezon pri enem moštvu v ligi NBA, Dallas Mavericks.


Najbolj brano