Dominikanci morajo pasti

Dvorana Nelson Mandela Forum v Firencah bo danes ob 17. uri prizorišče prve tekme slovenskih odbojkarjev na svetovnem prvenstvu. Slovenija, za katero igrajo trije Primorci, je favorit.

Na pripravljalnih tekmah Slovenije je največ pokazal kapetan Tine 
Urnaut. Foto: Igor Mušič
Na pripravljalnih tekmah Slovenije je največ pokazal kapetan Tine Urnaut. Foto: Igor Mušič

FIRENCE > Letošnje svetovno prvenstvo poteka v Italiji in Bolgariji. Naslov prvaka branijo Poljaki (tretji na svetovni lestvici), med favorite za odličja pa sodijo še Brazilci (1.), Američani (2.), Italijani (4.) in Rusi (5.). Na otvoritveni tekmi na rimskem teniškem stadionu so Italijani poteptali Japonce (3:0) in bodo gotovo favoriti skupine A, v kateri igra Slovenija, ki bo tekme igrala v Firencah.

Čeprav je Slovenija novinec na svetovnih prvenstvih, je vsekakor sposobna najmanj uvrstitve v drugi krog tekmovanja, med 16 najboljših. Vstopnica za to je četrto mesto v skupini. Jedro reprezentance, ki je osvojilo srebro na evropskem prvenstvu leta 2015 in se lani uvrstilo v prvo skupino svetovne lige, je ostalo skupaj. To so prekaljeni fantje, vajeni težkih tekem milijonarskih klubov iz velikih evropskih lig, kjer si služijo kruh.

Slovenska reprezentanca

Podajalca - Dejan Vinčić (32 let, 200 cm Czarni Radom, Poljska), Gregor Ropret (29, 192, Afyon Belediye, Turčija); sprejemalci - Tine Urnaut (30, 201, Modena), Klemen Čebulj (26, 200, Milano), Alen Šket (30, 205, Halkbank, Turčija), Jan Klobučar (26, 195, Piacenza); blokerji - Alen Pajenk (32, 205, Czarni Radom), Jan Kozamernik (23, 204, Trentino), Sašo Štalekar (22, 214, Calcit), Uroš Pavlović (26, 205, ACH Volley); napadalca - Mitja Gasparini (34, 202, Koreian Air Jumbos), Tonček Štern (23, 200, Latina, Italija); prosta igralca - Jani Kovačič (26, 186, ACH Volley), Urban Toman (21, 185, Triglav).

Razpored tekem v skupini A je za Slovenijo (23. na svetovni lestvici) ugoden, saj danes začenja z najslabšo ekipo, Dominikansko republiko (38.), ki je nazadnje igrala na SP pred 44 leti. Če bodo Slovenci pravi, bo tekma ponudila nekaj priložnosti tudi rezervistom. Spodrsljaja ne sme biti, ker se točke prenašajo v drugi del. Med rezerviste sta zdrsnila tudi novogoriški organizator igre Dejan Vinčič (med pripravami ga je ovirala poškodba) in izolski napadalec Mitja Gasparini, ki je na pripravljalnem turnirju v Ljubljani delal veliko napak, a je s strahovitim servisom in “težko roko” v napadu ter z izkušnjami lahko mojster za preobrate.

Kanalski libero Jani Kovačič se je z zanesljivostjo utrdil v udarni šesterici selektorja Slobodana Kovača, ki je pred današnjo tekmo previden optimist: “Mislim, da smo dovolj kakovostni, da Dominikansko republiko premagamo s kakršno koli postavo in v kakršnem koli stanju. Vsekakor pa ne pričakujem lahke tekme. Prve tekme so najnevarnejše, ker imajo vsi velik motiv, na kakovostno razliko pa se na začetku še ne ozirajo. Dominikanci bodo imeli velikansko željo, da se z dobro igro in rezultati prodajo v evropske klube.”

Če ne bo popolne zavzetosti, se lahko favoriti hitro opečejo. Dominikanci imajo dobro generacijo, ki je lani na prvenstvu severne in srednje Amerike prišla do finala, kjer je izgubila z ZDA. Z Japonci (12.) bodo Slovenci igrali v petek. Lani so v svetovni ligi z njimi imeli veliko dela, a so jih vendarle premagali. Podobno težka tekma se v soboto obeta z Belgijci (15.), ki so jih Slovenci v kvalifikacijah za SP lani premagali. Zelo visoka ovira jih čaka v ponedeljek - sedma ekipa svetovne lestvice, Argentina. Zadnje slovensko dejanje skupinskega dela bo torkova tekma s trikratnimi svetovnimi prvaki, Italijani.

Vse točke, potrebne za napredovanje v drugi del, bo treba zbrati pred tekmo z domačini. Dvorana s 7500 sedeži je za ta dvoboj že zdavnaj razprodana. Organizatorji so tujcem namenili le minimalno kvoto vstopnic za skupino v Firencah. Prek aranžmajev OZS bo tam Slovence bodrilo približno 600 navijačev.


Najbolj brano