Dominik Paris dobil superveleslalom v Andori in osvojil svoj prvi globus

Dominik Paris je zmagovalec zadnjega moškega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev. Italijan je v Andori po smuku osvojil še superveleslalom ter prišel do svoje 16. karierne zmage v svetovnem pokalu. Z zmago je osvojil tudi svoj prvi mali kristalni globus. V razvrstitvi superveleslaloma je sezono končal na prvem mestu.

Dominic Paris Foto: Wikipedia
Dominic Paris Foto: Wikipedia

ANDORRA LA VELLA > Drugo mesto na finalnem moškem superveleslalomu je osvojil Švicar Mauro Caviezel (+0,15), tretji je bil Avstrijec Vincent Kriechmayr (+0,44). Caviezel in Kriechmayr sta tudi na stopničkah v razvrstitvi discipline, Avstrijec na drugem in Švicar na tretjem mestu.

Dominic Paris, ki je v življenjski formi, je šele drugi Italijan s superveleslalomskim malim globusom. Južni Tirolec je ponovil dosežek rojaka Petra Runggaldierja, ki je bil na vrhu seštevka v sezoni 1994/95.

V tej sezoni je osvojil sedmo zmago, še tretjič v tej zimi je prišel do dvojčka zmag na enem prizorišču. V Bormiu, Kvitfjelu in zdaj še v Soldeuu je dobil obe preizkušnji v hitrih disciplinah, tako smukaško kot superveleslalomsko, zmagal pa je tudi na najprestižnejši tekmi sezone, za katero je dobil največjo denarno nagrado, na smuku v Kitzbühelu.

Februarja v Areju je prav na superveleslalomu osvojil svojo prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih.

Paris je z dobljenim seštevkom končal norveško prevlado v tej disciplini. Pred Parisom je kar sedem superveleslalomskih globusov bilo v lasti Norvežanov. Kjetil Jansrud in Aksel Lund Svindal sta jih vsak imela po tri, Aleksander Aamodt Kilde pa enega.

Za superveleslalomski seštevek je imelo v Andori teoretične možnosti kar šest smučarjev. A Paris z zmago in skupno 430 točkami ni dopustil presenečenja. Naslednji na lestvici je tako imel na koncu 84 točk manj.

Superveleslalomski nastop sta si zagotovila tudi dva Slovenca, saj sta se prebila v prvo petindvajseterico. Klemen Kosi je napad na točke končal brez uvrstitve. Na enem izmed skokov je zašel iz smeri ter zgrešil vrata.

Veliko bolje se je zadnja tekma v sezoni razpletla za Boštjana Klineta, ki je dosegel 12. mesto ter se uvrstil v najboljšo petnajsterico, ki je na finalu sezone upravičena do točk svetovnega pokala in točk za startno listo. Za Parisom je zaostal 1,46 sekunde.

Kline je superveleslalomsko sezono končal na 21. mestu (63 točk) v končnem seštevku discipline, Kosi (42 točk) pa je 25. superveleslalomist sezone.


Najbolj brano