Domačinke so močnejše od Koprčank

Danes ob 18. uri bo v ajdovski dvorani Police prvi letošnji ženski rokometni derbi dveh najboljših primorskih ekip, domačega Mlinotesta in Žurda Koper. To sezono še neporažene Ajdovke so velike favoritinje.

Koprčanke (v oranžnih dresih) so že v minuli sezoni   težko prebijale 
obrambo  Ajdovk. Foto: Igor Mušič
Koprčanke (v oranžnih dresih) so že v minuli sezoni težko prebijale obrambo Ajdovk. Foto: Igor Mušič

AJDOVŠČINA > Tribune bodo seveda prazne, ljubiteljem rokometa pa bo na voljo spletni prenos na youtube kanalu https://youtu.be/Db4pQkwpcwc.

Tekme med Ajdovkami in Koprčankami so bile kar nekaj zadnjih sezon napete. Razkorak se je povečal lani, ko je Mlinotest prvenstvo končal kot drugi, Žurd pa je bil šesti. Zadnjič sta se ekipi pomerili marca, ko so si Ajdovke nabrale devet golov prednosti.

Letos je razlika med ekipama še večja. Koprčanke so z le eno zmago in remijem osme, Mlinotestova ekipa, ki se je doslej izognila omembe vrednim zdravstvenim težavam, pa je zmagala prav na vseh prvenstvenih tekmah in na vrhu lestvice čaka na vrhunec sezone - na prvo medsebojno tekmo z evropskim Krimom. V začetku tedna je sicer zaradi službenih obveznosti prišlo do zamenjave na ajdovski trenerski klopi. Miha Mohorčič se je moral posloviti, a ni pričakovati, da bi to vplivalo na kakovost dela v mestu burje, kjer je dirigentsko palico prevzel Mohorčičev pomočnik Jan Žbogar. Član strokovnega štaba še naprej ostaja tudi na olimpijskih igrah preizkušeni analitik Aleksander Lapajne.

Tehnični vodja Mlinotesta Deni Stibilj dvoboj pričakuje mirno: “Teden smo kljub nujni trenerski menjavi preživeli mirno in v polnem številu opravili vse treninge. Glede na to, da imamo dejansko za dve ekipi enakovrednih igralk in dobre rezultate, je jasno, da nas zanima le zmaga. Glede na naš ugled si spodrsljaja na takšni tekmi ne smemo privoščiti. Želim si, da nas v urah pred tekmo ne bi presenetila kakšna neprijetna zdravstvena novica in pričakujem, da bodo dekleta takoj začela igrati na vso moč, kar bi v nadaljevanju odprlo možnost za preizkus vseh igralk.”

Medtem ko so poleti v Ajdovščini kadrovsko uravnotežili prihode in odhode, v Kopru denarja za to ni bilo. Od ekipe sta se poslovili izkušeni Valentina Panger in Eva Zorko, že kmalu po začetku sezone pa sta se poškodovali še igralki prve postave Zana Kadić in Karin Vatovec. Vrzeli bodo morala zapolniti dekleta iz na srečo kakovostnega in številnega klubskega podmladka, ki pa mu za prvo ligo še manjka kilometrine. Po tej poti Koprčanke vodi trener Igor Poklar, ki danes še nima velikih pričakovanj: “Na srečo vsaj zadnje dni - z izjemo ene preventivne izolacije - ni bilo novih zdravstvenih težav, vendar pa zaradi službenih in študijskih obveznosti na treningu ne zberemo več kot 11 ali 12 igralk. Primanjkljaj vadbe se posebej pozna proti težkim tekmecem, ki imajo možnost večje rotacije igralk. Sicer smo sestavili kar dobro prvo postavo. Želim si, da bi ta vsaj v prvem polčasu nudila močan odpor, v nadaljevanju pa je cilj, da mlajša dekleta iz učenja od boljših z borbenostjo in pozornostjo pridobijo izkušnje za kasnejše dvoboje z neposrednimi tekmicami, kjer bomo morali iskati točke.“

Sicer virus spet klesti spored prve ženske lige, saj so že preložene za danes predvidene tekme Trgo ABC Izola : Ptuj, Zagorje : Velenje in Litija : Žalec.


Najbolj brano