Devetdeset minut do obstanka

Slovenska nogometna reprezentanca se je po sobotni odmevni zmagi proti Norveški znašla blizu obstanka v ligi B, ki se je še pred kratkim zdel malo verjeten. Zdaj imajo izbranci Matjaža Keka vse v svojih rokah, drevi potrebujejo le točko.

Andraža Šporarja (desno) drevi zaradi rumenih kartonov ne bo na 
igrišču. Foto: STA
Andraža Šporarja (desno) drevi zaradi rumenih kartonov ne bo na igrišču. Foto: STA

STOCKHOLM > Sloveniji je v soboto uspel preobrat. Po Norveškem vodstvu sta sledila zadetka Andraža Šporarja in Benjamina Šeška. Na tretjem mestu lestvice skupine ima dve točki prednosti pred Švedsko, ki je v Srbiji izgubila z 1:4. Posebne preglavice pa je zaradi poškodb nekoliko oslabljeni švedski obrambi povzročal robustni Aleksandar Mitrović, ki je dosegel tri zadetke.

“Enostavno nismo dovolj dobri. Tekmecu olajšamo delo, posledično pa ne dobimo nobene tekme,” je po tekmi povedal Emil Forsberg, soigralec nekdanjega slovenskega reprezentanta Kevina Kampla pri Leipzigu. Izjava kaže frustracije v švedski vrsti, toda po drugi strani ne gre zanemariti faktorja domačega igrišča. Nogometaš Tottenhama Dejan Kuluševski je po porazu v Beogradu razkril tudi drugo plat švedskih težav, ki enkrat bolj drugič manj spremljajo tudi slovensko reprezentanco. ”Trenutno v naših klubih preživljamo težke čase. Ne igramo, prihajamo v reprezentanco v slabem trenutku in telesno slabše pripravljeni. Potem pa to drago plačamo.” Švedska je izgubila sedem od zadnjih devetih tekem.

3

zaporedne tekme brez poraza je zabeležila slovenska reprezentanca

Slovenija je po drugi strani v nizu treh tekem brez poraza, vendar pa je junija v Stožicah proti Švedski izgubila z 0:2. Za razliko do tedaj naj bi bila danes predvsem prevetrena švedska obrambna vrsta, v katero se je sicer vrnil Victor Lindelöf, ne bo pa napadalca Alexandra Isaka, prav tako ni več Zlatana Ibrahimovića. Bo pa v konici napada član Manchester Uniteda Anthony Elanga, ki poudarja, da morajo Slovenijo tako ali drugače premagati.

Švedska je tekmo proti Srbiji začela v sistemu 3-4-3, Slovenija pa se je Norvežanom zoperstavila s 4-4-2, v napadu sta bila oba strelca - Šporar in Šeško. Najbrž bo tako tudi danes. “Imeli smo tri dni za regeneracijo. Na Švedskem moramo spet na glavo, na rezultat. Če pogledamo zadnje tri tekme, si zaslužimo biti v tem rangu tekmovanja. Pet točk s petih tekem ni sicer nek dosežek, ampak imamo lepo priložnost, da na Švedskem ostanemo v ligi,” je povedal Šporar, ki tako kot Jasmin Kurtić zaradi kartonov ne bo mogel igrati.

Sandi Lovrić, ki je v igro vstopil v drugem polčasu, sicer pa nase opozarja z dobrimi igrami pri Udineseju, pravi, da je ekipa zrela: “To je zelo pomembno. Igralci smo ugotovili, da moramo pač vedno dati sto odstotkov in to se zdaj pozna tudi na tekmah”.

Jaka Bijol, ki je v osrčju obrambe dobro odigral proti postavnim norveškim napadalcem, izžareva odločnost, opogumljen tudi s svetlim trenutkom v klubskem dresu, saj je njegov Udinese presenetljivo na tretjem mestu v serie A “Vedeli smo, da bo odločala zadnja tekma. Te dobre občutke s tekme proti Norveški je treba prenesti na Švedsko in zmagati,” je povedal drugi slovenski član Udineseja.


Najbolj brano