Dekleta na 18. mestu, fantje šele 32.

V Termah Čatež se je z zmago Ukrajincev in Rusinj končalo ekipno člansko šahovsko prvenstvo, na katerem je sodelovalo kar sedem Primorcev. Slovenija se je izkazala le kot gostitelj. V tekmovalnem sporedu so bila dekleta z 18. mestom boljši del naše reprezentance.

Slovenija bo po šahovski olimpijadi (na fotografiji) in ekipnem EP 
gostila še posamično EP. Foto: STA
Slovenija bo po šahovski olimpijadi (na fotografiji) in ekipnem EP gostila še posamično EP. Foto: STA

ČATEŽ > V vodstvenem delu turnirja s skupno 500 udeleženci sta primorski šah zastopala nekdanja tekmovalca ŠK Nova Gorica, delegatka evropske šahovske zveze, Ana Srebrnič in mednarodni sodnik Matjaž Lovišček (predsednik novogoriškega kluba). Selektor ženske reprezentance je bil šempetrski olimpijec Aljoša Grosar. Šahovska zveza Slovenije je kot gostitelj dobro opravila delo tudi kot generalko za posamično evropsko prvenstvo, ki ga bo gostila prihodnje leto.

Slovenska ženska A reprezentanca je za slovo remizirala s Turčijo in zasedla solidno 18. mesto, kar pa je vendarle je manj od njenega ratinga pred turnirjem (15. mesto). Na najtežji prvi deski je po devetih krogih soliden izkupiček (4,5 točke) zbrala ljubljanska velemojstrica Laura Unuk. Za večji uspeh je na drugi deski manjkala še ena uigrana velemojstrica. Del A ekipe je sicer bila izkušena velemojstrica iz Deskel Jana Krivec, ki pa je bila vpoklicana le kot rezervistka, potem ko je zbolela Teja Vidic. Šah pri njej zaradi službenih obveznosti ni na prvem mestu. V štirih krogih, je svoje delo opravila korektno (2,5 točke). Mednarodna mojstrica Zala Urh je imela na drugi deski negativno bilanco (4 točke). Vrzel je bila tudi na četrti deski, kjer je FIDE mojstrica Monika Rozman zbrala le dve točki. Primanjkljaja na tretji deski kljub dobrim predstavam (5,5 točke) ni mogla pokriti mednarodna mojstrica Lara Janželj. Za B ekipo (23. mesto) je dobro igrala postojnska mednarodna mojstrica Ivana Hreščak. Na prvi deski je v osmih krogih osvojila štiri točke.

Vrh se oddaljuje

Predvsem moški, pa tudi ženski ekipni šahovski vrh se širita in oddaljujeta od dosega majhne Slovenije. Šahovske zveze držav z veliko denarja vse pogosteje naturalizirajo vrhunske talente z vseh koncev sveta, čemur Slovenija ne more slediti. Člani reprezentanc z zgornjega dela turnirskih lestvic EP so skoraj brez izjeme profesionalci. Mlajši Slovenci se za šahovnicami borijo ob šolanju, starejši pa ob poklicnih karierah.

V boju za odličja so Rusinje potrdile status prvih nosilk turnirja. Srebrne Gruzijke (tretje po ratingu) je bilo pričakovati visoko, bronaste Azerbajdžanke (pete nosilke) pa so nekoliko presegle pričakovanja.

Fantje so ostali dolžniki

Izrazito je razočarala slovenska moška reprezentanca. Velemojstrska A ekipa, za katero sta na drugi oziroma tretji deski igrala Solkanec Jure Borišek in Tolminec Jure Škoberne, je kot 19. ekipa po ratingu zasedla komaj 32. mesto in je le s težavo ušla slovenskemu podmladku v B ekipi, ki je končal dve stopnički za njo.

Vtisa ni popravila niti v zadnjem krogu, v katerem je izgubila z nižje rangirano Italijo. Za preboj v zgornji del lestvice 39 ekip bi moral biti učinek igralcev na posameznih deskah bolj izenačen. Na zahtevni prvi je Ljubljančan Luka Lenič s 4,5 točke iz osmih partij svoje opravil. Manjkal je izdatnejši prispevek Boriška (2,5) in Škoberneta (3,5). Na četrti deski si pohvalo zasluži mladi Vrhničan Matej Šebenik (5). Na mestu rezervista Slovenija pravega aduta ni imela. Mednarodni mojster Tim Janželj je prispeval le točko in pol.

Na vrhu so ogorčen boj za prvaka bili Ukrajinci in Francozi, ki so zbrali enako število točk. Po drugem dodatnem ratinškem kriteriju so zlato vendarle odnesli Ukrajinci. Novi prvaki so presegli pričakovanja, saj so bili šele sedmi nosilci turnirja. Francozi so kot tretji nosilci sodili v krog favoritov. Bronasti Poljaki so se za stopničko povzpeli nad svoj rating. Prvo razočaranje so branilci naslova Rusi, ki so zapustili Slovenijo šele kotšesti.

Rezultati

Evropsko ekipno prvenstvo, 9. (zadnji) krog, najpomembnejši izidi, moški - Slovenija A : Italija 1,5:2,5 (Luka Lenič : Luca Moroni Jr remi, Jure Borišek : Alessio Valsecchi 0:1, Jure Škoberne : Francesco Sonis 0:1, Matej Šebenik : Lorenzo Lodici 1:0), Francija : Azerbajdžan 2,5:1,5, Ukrajina : Armenija 3:1, Gruzija : Poljska 0,5:3,5. Končni vrstni red - 1. Ukrajina, 2. Francija po 14 točk, 3. Poljska 13 ... 32. Slovenija A, 34. Slovenija B po 7.

Ženske - Turčija : Slovenija A 2:2 (Jekaterina Atalik : Laura Unuk remi, Sila Caglar : Zala Urh 1:0, Gulenay Aydin : Lara Janželj remi, Cigdem Onur : Jana Krivec 0:1), Rusija : Poljska, 2,5:1,5 Gruzija : Francija 2,5:1,5, Azerbajdžan : Nizozemska 2,5:1,5. Vrstni red - 1. Rusija 18, 2. Gruzija 15, 3. Azerbajdžan 12 ... 18. Slovenija A 8, 23. Slovenija B 7.


Najbolj brano