Koprčan premika (sodniške) mejnike

Damir Skomina bo 1. junija dočakal sodniški vrhunec. Koprčan bo delil pravico na finalni tekmi nogometne lige prvakov med Liverpoolom in Tottenhamom v Madridu.

Slovenskemu nogometnemu sodniku Damirju Skomini je pripadla 
čast sojenja v finalu lige prvakov. Foto: Leo Caharija
Slovenskemu nogometnemu sodniku Damirju Skomini je pripadla čast sojenja v finalu lige prvakov. Foto: Leo Caharija

NYON > Novica, ki je danes popoldne odjeknila s sedeža evropske nogometne zveze (Uefa) v Nyonu, je sicer v zadnjih dneh visela v zraku. Indicev je bilo kar nekaj, argumentov še več. Med najtehtnejše štejejo sodniške reference 42-letnega Damirja Skomine. “Sojenje v finalu lige prvakov predstavlja izjemno čast, obenem pa gre za še večjo odgovornost,” je povedal Koprčan, ki velja za enega najboljših sodnikov v Evropi in na svetu sploh. Potem so tu seveda še sosledje dogodkov in podrobnosti, ki pa so nepogrešljive pri izboru sodniške komisije pri Uefi.

Vstop v elito

V sodniški hierarhiji je Skomina del neformalne elite v zadnjih treh letih, in sicer od sezone 2015/16, ko je delil pravico v polfinalih lige prvakov (LP) med madridskim Realom in Manchester Cityjem ter evropske lige (EL) med Villarealom in Liverpoolom. Leto kasneje je bil glavni sodnik v finalu EL med Manchester Unitedom in Ajaxom. Lani je delil pravico še na svojem tretjem polfinalu LP med Romo in Liverpoolom, naslednja stopnička pa je bila za Skomino, ki je sodil tudi na dveh evropskih prvenstvih (2012 in 2016) ter lanskem svetovnem prvenstvu, skoraj logična.

Da bi lahko kot prvi slovenski sodnik delil pravico na vrhuncu klubske sezone, je bilo moč sklepati tudi iz Skominove prisotnosti v letošnjih izločilnih dvobojih. V teh je v LP denimo sodil le enkrat, in sicer na povratnem obračunu osmine finala med Paris Saint-Germainom in Manchester Unitedom, kjer je s pomočjo video tehnologije (VAR) v 94. minuti dosodil odločilno enajstmetrovko za goste zaradi igranja z roko Marquinhosa. Sodniška komisija je pozneje dala prav Skomini, čeprav so domačini na čelu z brazilskim zvezdnikom Neymarjem po porazu besneli. Koprčana so nato umaknili iz soja žarometov, kot da bi že tedaj sprejeli (končno) odločitev. Sodil je “le” še povratni četrtfinalni dvoboj EL med Chelseajem in praško Slavijo, ki je veljal za (naj)manj kočljivega.

Pomoč Skomini

Tudi sicer imajo sodniki s pomočjo sistema VAR, ki so ga uvedli v letošnjih izločilnih bojih lige prvakov, dobrodošlo varovalko oziroma pomoč. Skomina bo torej prvi sodnik, ki bo v finalu elitnega klubskega tekmovanja deležen nasvetov iz sobe, v kateri bodo njegovi kolegi s pomočjo najsodobnejše tehnologije pretresali sporne odločitve ali morebitne napake slovenskih sodnikov. Skomini bosta v Madridu pomagala Ljubljančan Jure Praprotnik in Robert Vukan iz Gornje Radgone.

Zanimivo je, da bo še drugo leto zapored v finalu LP pravico delila sodniška ekipa iz nekdanje Jugoslavije. Lani je bil v glavni vlogi Srb Milorad Mažić, a zdi se, da tovrstne zgodovinske okoliščine niso odločilne za sodniško komisijo, ki jo od avgusta lani, ko je na tem položaju zamenjal svojega bolj prepoznavnega rojaka Pierluigija Collino, vodi Italijan Roberto Rosetti. Zato pa sodniška komisija, kjer je v vlogi vplivnega podpredsednika Slovenec Vlado Šajn, toliko bolj upošteva sistem rotacije, po katerem se najboljši sodniki izmenjujejo v finalih elitnega tekmovanja. Nemec Felix Brych (2017), Turek Cüneyt Cakir (2015) in Nizozemec Björn Kuijpers (2014) so že prišli na vrsto. Ne nazadnje so našteti že sodili v letošnjih polfinalih LP in EL tako kot tudi Španec Antonio Lahoz in Francoz Clement Turpin, ki sta bila med potencialnima kandidatoma za finale.

Rosetti, ki je bil odgovoren za vpeljavo sistema video tehnologije (VAR) na zadnjem svetovnem prvenstvu, je očitno soglašal, da je napočil čas za Skomino. Lahoz bo v Madridu četrti sodnik, video sodnik pa bo Nizozemec Danny Makkelie.


Komentar novinarja

Bojan Gluhak

Skomina v finalu lige prvakov

Današnji dan je bil za slovenski nogomet eden lepših, čeprav ni prinesel nobene klubske ali reprezentančne zmage. Koprskemu nogometnemu sodniku Damirju Skomini je namreč pripadla čast sojenja v finalu lige prvakov. Z Evropske nogometne zveze (Uefa) so namreč sporočili, da bo 1. junija v Madridu, ko se bosta za naslov pomerila angleška tekmeca Tottenham in Liverpool, glavni sodnik prav Damir Skomina. Ne gre prezreti, da mu bosta kot pomočnika pomagala še rojaka Jure Praprotnik in Robert Vukan. Čeprav ...

Preberi več

Najbolj brano