Dalilo Jakupovič v kvalifikacijah zaustavil gost dim

Slovenska teniška igralka Dalila Jakupovič je ponoči začela kvalifikacije na prvem grand slamu sezone, odprtem prvenstvu Avstralije, čeprav se dim in posledično močno onesnažen zrak zaradi požarov na peti celini še ni razkadil. Jakupovičeva je proti Stefanie Vögele vodila s 6:4 in 5:6, ko dvoboja zaradi napada kašlja in težav z dihanjem ni mogla nadaljevati.

Dalila Jakupovič Foto: STA
Dalila Jakupovič Foto: STA

MELBOURNE > Številne igralke in trenerji so Dalili Jakupovič stopili v bran in pozvali organizatorje, da v takšnih razmerah ni moč igrati.

Tudi Jakupovičeva je na novinarski konferenci po dvoboju potrdila, da je imela težave zaradi močno onesnaženega zraka; izmerjena kakovost zraka v Melbournu je danes zaradi požarov najslabša na svetu, mesto ovija dimni oblak. Osemindvajsetletnica je okrcala prireditelje, zakaj so dovolili igrati dvoboje v teh katastrofalnih razmerah.

Blaž Kavčič je uspešno začel kvalifikacije za uvodni grand slam sezone, odprto prvenstvo Avstralije v Melbournu. Kavčič, 305. igralec sveta, je v prvem krogu s 7:6, 3:6, 6:2 premagal 21-letnega Britanca Jaya Clarka, ki je na 154. mestu lestvice ATP. V drugem krogu kvalifikacij bo 32-letni Kavčič lopar prekrižal s 16. nosilcem kvalifikacij, Nemcem Petrom Gojowczykom, 119. igralcem svetovne lestvice.

Jakupovič: “Zelo sem bila prestrašena”

"Mislim, da to ni pošteno do nas, igralk, poleg tega zagotovo ni zdravo," je dejala Jakupovičeva in dodala, da je bila pravzaprav zelo presenečena, saj je bila prepričana, da danes zaradi slabih razmer ne bo kvalifikacij.

"Mislila sem, da danes ne bomo igrali, a na koncu nisem imela izbire. Bolje bi bilo, če bi počakali do jutri, morda bo kakovost zraka vsaj malo boljša. Organizatorji imajo še vedno dovolj časa do začetka glavnega turnirja," je dejala slovenska igralka, ki je na igrišču zdržala malo manj kot dve uri.

Blaž Rola je že v prvem krogu končal kvalifikacije. Po dveh nizih ter uri in 39 minutah igre je Slovenca, 143. igralca sveta, s 7:6 (3) in 6:4 premagal 34-letni Ukrajinec Sergej Stahovski, ki je na 152. mestu lestvice ATP.

"Bilo je res slabo. Še nikoli nisem doživela česa podobnega in zelo sem bila prestrašena. Strah me je bilo, da bom izgubila zavest in padla. Zato sem pokleknila na tla. Ker nisem mogla več hoditi. Ko sem bila na tleh, sem laže prišla do nekaj zraka," je grozljivo izkušnjo opisala Jakupovičeva, ki je potrebovala kar nekaj časa, da je prišla k sebi.

Do težav, povezanih s premočno onesnaženim zrakom, je prišlo tudi pozneje na dvoboju Slovenca Blaža Kavčiča in Britanca Joya Clarka. Med dvobojem, ki ga je Kavčič dobil s 7:6, 3:6 in 6:2, se je namreč zgrudil eden od otrok, pobiralcev žogic.

Oba igralca sta prekinila igro in otroku nemudoma priskočila na pomoč, pišejo avstralski mediji, pozneje pa je zanj poskrbela zdravniška služba.

Oblasti: Kakovost zraka v Melbournu "tvegana za zdravje"

Po več mesecih katastrofalnih požarov na peti celini, se je kakovost zraka v Melbournu močno poslabšala in postala ena najslabših na svetu, avstralske oblasti so jo označile za "tvegano za zdravje".

Prebivalcem so mestne oblasti Melbourna naložile, naj ostanejo doma, zapirajo okna in vrata in domačim ljubljencem močno omejijo gibanje na prostem.

A organizatorji prvega grand slama sezone so zatrdili, da spremljajo kakovost zraka in da imajo sodniki dvobojev moč, da jih zaustavijo, da bi zaščitili zdravje igralcev.

"Treninge smo začasno zaustavili zaradi slabe kakovosti zraka. A pogoji se izboljšujejo, spremljamo jih ves čas," so danes zjutraj po lokalnem času sporočili organizatorji.

"Ne najboljša kakovost zraka v #Melbourne to jutro," je ob fotografiji mesta, zavitega v smog, tvitnil Patrick Mouratoglou, trener prve dame tenisa Serene Williams.

A prvi dan kvalifikacij so vseeno začeli, sicer malo pozneje, kot je bilo predvideno, nato pa je za nove pomisleke poskrbela Jakupovičeva, 180. igralka z lestvice WTA, ko je med dvobojem doživela resen napad kašlja in zaradi težav z dihanjem po vodstvu z 1:0 v nizih predala dvoboj proti švicarski tekmici.

Luksemburžanka Mandy Minella je prek twitterja sporočila, da je šokirana, da so organizatorji v takšnih razmerah sploh dovolili začetek kvalifikacij. "Šokirana sem, da so se začele kvalifikacije na @AustralianOpen. Kaj pa zdravje vseh ljudi, ki morajo tu delati, še posebej otrok, ki pobirajo žogice," je tvitnila Minella.


Najbolj brano