Čustveno slovo velike Katarine

Sinoči je portoroški WTA turnir dobil osmo zmagovalko v zgodovini: ruska Kazahstanka Jelena Ribakina, 25. igralka na lestvici WTA, je po slavju v Wimbledonu lovila svoj četrti turnir kariere, Čehinja Katerina Siniakova pa tretjega.

Jelena Ribakina Foto: Tomaž Primožic/FPA
Jelena Ribakina Foto: Tomaž Primožic/FPA

PORTOROŽ > remeneslovci so sicer za petek in soboto napovedovali skorajda vesoljni potop, vendar je Istra utrpela zgolj skromnejši naliv. Organizatorjem WTA turnirja je tako skoraj brez praske uspelo izpeljati popoln spored, čeprav je morala v soboto Katerina Siniakova dvakrat na igrišče. Kot zanimivost, 82. igralka sveta je še pretekli teden v New Yorku skupaj z rojakinjo Barboro Krejčikovo osvojila US Open. Pred tem sta zmagali tudi v Wimbledonu ter na Australian Openu, do velikega dosežka vseh štirih Grand Slamov v eni sezoni pa jima je zmanjkal zgolj Roland Garros, katerega pa sta izpustili!? Čehinja je prispela v Portorož kot zadnja in seveda so ji šli organizatorji na roko, saj je prvi dvoboj odigrala šele v sredo, ko bi njena tekmica Jelena Ribakina že skoraj spakirala kovčke, kajti v uvodnem krogu jo je močno pritisnila Nemka Laura Siegemund, ki je zapravila celo zaključno žogico, a se je 25. igralka WTA lestvice nekako le rešila. Pred posamičnim finalom sta med dvojicami slavili Ukrajinka Marta Kostyuk in Čehinja Tereza Martincova po zmagi s 6:4 in 6:0 nad špansko-slovaško kombinacijo Cristina Bucsa-Tereza Mihalikova.

Slovo Srebotnikove od poklicnega tenisa

Nato pa se je uradno poslovila legendarna slovenska teniška igralka Katarina Srebotnik. Slovenjgradčanka z bivališčem v Dubaju je v karieri med posameznicami osvojila štiri turnirje, med dvojicami pa kar 39, s čimer je seveda najuspešnejša slovenska igralka in bo tako verjetno še dolgo Njene naslednice se na letošnjem Portorožu niso pretirano izkazale, kajti v kvalifikacijah se je zgolj Živa Falkner prebila do finala, a ji je nastop v glavnem žrebu spodletel, vodilni Slovenki Tamara Zidanšek in Kaja Juvan pa sta se poslovili v drugem krogu, kot tudi Koprčanka Andreja Klepač med dvojicami.

Katarina Srebotnik je v poklicni teniški karieri dobila kar 1131 dvobojev, od tega 377 med posameznicami. Med posameznicami je osvojila štiri WTA turnirje, med dvojicami pa 39. Na grand slam turnirjih ima pet zmag med mešanimi dvojicami (trikrat v Roland Garrosu ter po enkrat v Melbournu in New Yorku) in eno pri ženskih dvojicah (Wimbledon). Na portoroškem turnirju je dvakrat (2005 in 2007) izgubila v finalu posameznic.

Poklicno kariero je Velenjčanka začela leta 1999 in posledično igrala v štirih različnih desetletjih, v katerih se je nabralo ogromno spominov. Vsako slovo je zahtevno, na koncu pa tudi zgovorna zdaj že nekdanja slovenska teniška zvezdnica ni mogla zadržati solz. “Dolgo sem se izogibala slovesu, a sem se zavedala, da je to neizogibno pri vsakem športniku. Imela sem ogromno lepih in tudi težkih trenutkov. Za današnji dan bi rekla, da je eden težjih,” je dejala 41-letna Velenjčanka. Zadnjih nekaj dni je bilo v pričakovanju dokončnega slovesa stresnih, je priznala. Tudi zadnjih nekaj let je bilo vse prej kot enostavnih. “Moj zadnji uradni dvoboj je bil končan dve leti nazaj na Rolandu Garrosu. Takrat je bila prelomnica, pri sebi sem namreč vedela, da se trenutek slovesa bliža, če tam ne naredim večjega rezultata. Mogoče je bilo zaradi tega več pritiska,” je dejala 16-kratna finalistka grand slamov med dvojicami. Potrebovala bi nekaj dobrih rezultatov na manjših turnirjih, da bi se stvari obrnile. Tega se je nadejala, nato pa ji je pred odhodom v Avstralijo načrte prekrižal covid-19, po katerem njeno telo “ni bilo več takšno kot prej”.

“Od tistega trenutka je šlo vse le še navzdol. Do zadnjega sem upala na vrnitev, a mi ni uspelo. Vseeno sem si vzela dovolj časa za premislek, da se sprijaznim s to odločitvijo. Da ne bi bilo obžalovanj,” je dejala zmagovalka kar 1131 dvobojev v karieri, od tega 377 med posameznicami. Enega od teh je dobila na Rolandu Garrosu leta 2008 proti Američanki Sereni Williams, kar označuje za vrhunec kariere v posamični konkurenci. Tja spada tudi dvakratna uvrstitev na 20. mesto lestvice WTA v letih 2006 in 2008.


Najbolj brano