Čez Turkinje ni šlo

Novogoriške odbojkarice so danes v Turčiji izgubile povratno tekmo polfinala evropskega pokala challenge. Z drugo zmago je v finale je napredoval Aydin.

Turški  zid skoraj dva metra visokih Dominikank je bil  za Primorke 
previsok.  Foto: Leo Caharija
Turški zid skoraj dva metra visokih Dominikank je bil za Primorke previsok.  Foto: Leo Caharija

AYDIN > Novogoričanke so se skoraj dve uri hrabro borile proti v povprečju deset centimetrov višjim Turkinjam. V nizih so uspele izenačiti na 1:1. V tretjem nizu je bil dvoboj izenačen do izida 16:15. Primorke so imele nekaj možnosti za rešitev še pri izidu 23:20, a je Aydin v ključnih trenutkih našel več učinkovitih rešitev - predvsem s tremi od 190 do 202 cm visokimi Dominikankami, ki jih Slovenke v ključnih trenutkih niso uspele ustaviti. V četrtem nizu so gostje po skupnem vodstvu domačink v nizih morale zaigrati na vse ali nič - v upanju, da bi izsilile peti niz, morebitno zmago in nato še zlati niz, vendar Gen-I Volley ni imel dovolj prodornih igralk, da bi izpeljale preobrat.

Prva tretjina niza je bila še izenačena, po izidu 11:9 pa se je Aydin začel oddaljevati. Pri izidu 21:17 je še tlelo nekaj upanja, vendar Primorke nikakor niso uspele zmanjšati zaostanka. Razdalja med tekmecema je ostala enaka do končnice (23:19), v kateri gostjam s servisom ni uspelo odmakniti premočnih Turkinj od mreže. Favoritinje so nato tekmo gladko pripeljale do zmagovitega konca in se veselile vstopa v finale.

Aydin : Gen-I Volley 3:1

Dvorana Mimar Sinan, gledalcev 1100 sodnika Janković (Hr) in Dimachi (Rom); po nizih: 14, -20, 22, 19.

Gen- I Volley: Kovačič 9 , Ferlinc 2, Zbičajnik 2, Perić , Lucas , Velikonja Grbac 1, Lipicer Samec 8, Grudina 17, Ščuka 12, Zampedri (libero 0 napak). Trener: Vasja Samec Lipicer. Aydin: J. Martinez 10, Gonzalez 15, Nikolova 12, Duzceler 4, Demirhan 1, Dal 2, Ozbek 1 , E. Martinez 21 , Kasapoglu (libero 0 napak). Trener: Mustafa Umut Uysal.

Novogoriški trener Vasja Samec Lipicer je tokrat vodenje igre zaupal drugi organizatorki Zali Zbičajnik, na preostalih položajih pa je zaupal preizkušeni prvipostavi. Najbolj se je izkazala reprezentančna blokerka Tina Grudina, ki je bila za Aydinovo dvometrašico Elizabeth Martinez druga najučinkovitejša na tekmi. Turkinje so zelo omejile napadalni učinek obeh ključnih novogoriških igralk, sprejemalk Lane Ščuka in Tine Lipicer Samec, napadalka Isabel Kovačić pa je bila šele tretja po učinku v primorski ekipi. Na tem igralnem mestu so bile Turkinje precej močnejše, kar jim je skupaj s premočjo v bloku prineslo zmago.


Najbolj brano