Čehom so pokazali vrata

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca je na pozni sredini tekmi četrtfinala evropskega prvenstva gladko premagala Češko in si priborila svoj tretji polfinalni nastop na evropskih prvenstvih. Jutri ob 17.30 bodo v Katovicah tekmeci Slovencev svetovni prvaki Poljaki, ki jih bo bodrila množica domačih navijačev.

Prvi korak k slovenskemu uspehu je bil odličen sprejem, za 
katerega so skrbeli (od leve) Tine Urnaut, Jani Kovačič in Klemen 
Čebulj. Foto: CEV
Prvi korak k slovenskemu uspehu je bil odličen sprejem, za katerega so skrbeli (od leve) Tine Urnaut, Jani Kovačič in Klemen Čebulj. Foto: CEV

OSTRAVA > K slovenskemu uspehu sta kot člana prve postave pomembno pripomogla novogoriški organizator igre Dejan Vinčić in kanalski libero Jani Kovačič. Naši fantje so izkoristili nepričakovano priložnost za popravni izpit. Čehe, ki so Slovenijo v uvodni skupini B evropskega prvenstva dokaj gladko premagali (3:1), so Slovenci tokrat ekspresno potolkli.

Čehi so se po senzacionalni zmagi nad Francozi v osmini finala že videli v polfinalu, a so leteli previsoko. Naš selektor Alberto Giuliani je očitno dobro načrtoval formo. Sicer izjemno izkušena in tehnično odlična slovenska ekipa je tokrat tudi fizično pokazala največ na evropskem prvenstvu - vključno z Dejanom Vinčićem, za katerega je bila četrtfinalna zmaga najlepše darilo za 35. rojstni dan.

Češka : Slovenija 0:3

Dvorana Ostravar Arena, gledalcev 5013 sodnika Collados (Francija) in Adler Madžarska; po nizih: -21, -19, -25.

Slovenija: T. Štern 19, Urnaut 13, Čebulj 9, Pajenk 6, Možič, Kozamernik po 5, Vinčić 2, Ropret, Kovačič (libero, 0 napak), Šket. Selektor: Alberto Giuliani.

Ob odličnem sprejemu Kanalca Janija Kovačiča (na tekmi ni naredil niti ene napake) in kapetana Tineta Urnauta, ki je bil zelo dober tudi v napadu, je Vinčić lahko natančno in hitro delil žoge napadalcu Tončku Šternu, ofenzivnemu sprejemalcu Klemenu Čebulju in blokerju Alenu Pajenku. V prvih dveh nizih so bili Čehi ob našem dobrem servisu, sprejemu in napadalni raznovrstnosti nemočni.

V tretjem nizu so domačini našli šibko točko v ne prav zanesljivem Čebulju, a je kot izvrstna menjava zanj v igro vstopil Rok Možič in preprečil češki pobeg. Še vedno je dišalo po preobratu, a je nato prišla do izraza precej daljša slovenska klop. Servis je zaostril Gregor Ropret, ki je zamenjal Vinčića. Čehi enakovrednega aduta na klopi niso imeli. Potisnjeni so bili v obrambo, ključne točke pa sta nato za naše dosegla moža, ki sta v 15 letih profesionalne kariere v velikih klubih preživela že številne oddrame - Tine Urnaut in Alen Pajenk.

“Boljšega darila za rojstni dan ne bi mogel dobiti. Presrečen sem, da smo zmagali in se uvrstili v polfinale. V četrtfinalu mogoče nismo bili najboljši v igri za menjavo, smo pa ta primanjkljaj pokrili z odlično povezavo bloka in obrambe. Imamo pa še rezerve in lahko zaigramo še bolje”, je po slovenski zmagi povedal novogoriški organizator Dejan Vinčić.

Boj za odličja

Naši odbojkarji se bodo tako jutri še tretjič v zgodovini borili za odličja na evropskem prvenstvu. Izziv bo velikanski. Pred njimi bodo stali svetovni prvaki Poljaki - letos peti na olimpijskih igrah (tam Slovencev ni bilo) in finalisti letošnje svetovne lige narodov, kjer pa so bili tudi naši fantje visoko - četrti. Poljaki gotovo še niso pozabili, kako jih je Slovenija v razprodanih Stožicah premagala v polfinalu prejšnjega evropskega prvenstva, na katerem so bil nato naši fantje srebrni, Poljaki pa bronasti.

Izhodišča so za našo reprezentanco jutri jasna. Slovenija ob optimalni dnevni formi lahko zmaga, Poljska pa ob množici svojih navijačev v domačih Katovicah mora. Če bo potek tekmovalnega dogajanja tesen, bo pritisk gotovo na strani Poljakov in tu bo treba iskati priložnost za morebitno tretje slovensko igranje v finalu evropskih prvenstev.

Naša reprezentanca je včeraj popoldne že prispela na prizorišče polfinala, kjer bo imela - glede na covid razmere - kar številno podporo slovenskih navijačev. Na spletu razpoložljive vstopnice na uradni prodajni strani so pošle že nekaj ur po slovenski zmagi nad Čehi, včeraj pa je potekal še lov na zadnje najdražje vstopnice (za 200 evrov), ki jih je Slovencem razpršeno po dvorani neposredno ponujala poljska odbojkarska zveza.

Selekcija je na EP opravila svoje. V polfinalu ni več nepričakovanih reprezentanc. Na drugi jutrišnji tekmi si bosta ob 21. uri nasproti stali evropska prvakinja Srbija in Italija, ki je na EP 2019 začela z menjavo generacij (bila je šesta), a se je nato prebila v Tokio (šesto mesto), kar Srbom ni uspelo. Italijani so favoriti, na EP so oddali le dva niza. Srbe so v skupinskem delu premagali Poljaki, nato so se mučili z Grki, v osmini finala pa bi jih Turki skoraj poslali domov.


Najbolj brano