Čehinje še enkrat premočne za slovenske odbojkarice

Slovenska ženska odbojkarska reprezentanca je vse dlje od nastopa na evropskem prvenstvu. V kvalifikacijah je zabeležila še tretji poraz, še drugič je morala priznati premoč Češki. Potem ko so bile Čehinje na prvem turnirju v Latviji boljše z izidom 3:1, so tokrat na drugem turnirju v Zenici zmagale s 3:0 (18, 15, 22).

 Foto: Zdravko Primožič/FPA
Foto: Zdravko Primožič/FPA

ZENICA > Čehinje so bile tokrat prepričljivo boljše od tekmic in so zanesljivo potrdile prvo mesto v skupini ter uvrstitev na evropsko prvenstvo. Vse od začetka so imeli tekmo povsem pod nadzorom, tekmice pa so jim bile po slabih začetkih nizov še najbližje v tretjem, ko so se v končnici približale na dve točki zaostanka. A niza jim ni uspelo osvojiti, s tem pa so ostale pri zgolj teoretičnih možnostih, da se prebijejo na drugo mesto. Da bi jih še obdržale tudi pred zadnjim obračunom proti Bosankam, lahko poskrbijo Latvijke, ki morajo domači reprezentanci vzeti vsaj niz.

Napake slovenske vrste v zasedbi Eva Mori, Eva Zatković, Monika Potokar, Lorena Lorber Fijok, Tina Grudina, Saša Planinšec in Leja Janežič so Češki že v uvodu v prvi niz zagotovile vodstvo s 4:0, zaradi česar je moral italijanski strateg na naši klopi Alessandro Chiappini vzeti odmor. Po njem so se njegove varovanke zbrale ter s točkami Grudine, Zatkovićeve in Lorber Fijokove izenačile na 7:7. As Morijeve je prinesel prvo vodstvo Slovenije pri 8:7, Grk Ioannis Athanasopoulos je bil prisiljen v pol minute odmora.

Dvorana Husejin Smajlović Zenica, sodnika: Muha (Hrvaška), Boris (Italija).

Slovenija: Mori 4, Grudina 6, Lorber Fijok 3, Janežič, Eržen 4, Bračko, Zdovc Sporer, Zatković 8, Najdič, Velikonja Grbac, Boisa 1, Potokar 5, Mazej, Planinšec 2.

Češka: Kossanyiova 7, Hodanova, Trnkova 9, Orvošova 14, Svobodova, Purchartova 3, Valkova, Dostalova, Mlejnkova 13, Chevalierova, Jehlarova 6, Simanova, Nova, Bajusz.

Po njej je še bilo izenačeno pri izidu 11:11, nato pa so Čehinje s protinapadi Andree Kossanyiove, Michaele Mlejnkove in Veronike Trnkove povsem zagospodarile na igrišču in prišle do vodstva z 1:0.

Tudi začetek drugega niza je pripadel Čehinjam, ki so z dobro igro v obrambi ustavile slovenske napade. Pri zaostanku z 1:5 je naša klop posegla po odmoru, a je Gabriela Orvošova še naprej dobro izvajala začetne udarce ter svoji vrsti pri 7:1 zagotovila kar šest točk naskoka. Slovenke so nato sicer začasno zaustavile češki nalet, toda preobrata vse do konca niza ni bilo na vidiku.

Kakor v prvih dveh nizih je bil tudi v tretjem za Slovenke usoden začetek, Čehinje so povedle s 5:1 in 10:4, po nekaj menjavah se je slovenska vrsta začela približevati, pri izidu 18:20 je imela še nekaj upanja, toda tekmice so bile preveč zanesljive, da bi dovolile podaljšanje obračuna.


Najbolj brano