Čakajo na boljše čase

Da slovenski nogometaši nimajo več stvarnih možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo, je bilo jasno že pred oktobrskim ciklom tekem. Praktična potrditev je prišla po domačem porazu z Rusijo, ki ji pred preostalima krogoma v skupini H kaže najbolje v dvoboju za prvo mesto in neposredno pot v Katar leta 2022.

Tudi v Mariboru zadetek Josipa Iličića (z žogo) proti Rusom ni 
zadostoval.   Foto: STA
Tudi v Mariboru zadetek Josipa Iličića (z žogo) proti Rusom ni zadostoval.  Foto: STA

MARIBOR > Ponovitev sanjskega scenarija izpred dvanajstih let, ko je v Ljudskem vrtu v povratnem dvoboju dodatnih kvalifikacij padla prav Rusija ter si je Slovenija odprla vrata k uvrstitvi na svoje drugo svetovno prvenstvo in obenem tretje veliko tekmovanje, vendarle ni imela oprijemljivih temeljev. Tudi izhodišča so bila v ponedeljek zvečer bistveno drugačna, čeprav je na tribunah vladalo nogometno ozračje, ki je spodbujalo domače akterje, da vsaj poskušajo podaljšati upe na preostala novembrska dvoboja.

Slovenski pritisk je bil na videz bolj izražen kot na domačem dvoboju s Slovaško, a učinek je bil podoben. Sčasoma so se ga gostje otresli ter postopoma začeli osvajati prostor in pomikati težišče igre na domačo polovico. Rusi so bili takšni, kot si jih je želel videti selektor Valerij Karpin: hitri in gibljivi, predvsem pa gostiteljem niso nudili oporne točke, ko so se približevali vratom Jana Oblaka. Naposled pa je glavna vloga v slovenskem kazenskem prostoru pripadla ruskim branilcem.

Uefa že izbira organizatorja EP 2028

Evropska nogometna zveza (Uefa) je včeraj odprla postopek zbiranja ponudb za organizacijo evropskega prvenstva 2028. Prireditelja zaključnega turnirja stare celine bodo imenovali septembra prihodnje leto. Uefa je znova dovolila možnost skupnih kandidatur, a pod pogojem, da gre za sosedski državi. Ob tem morajo vsi zainteresirani organizatorji imeti na voljo skupaj deset stadionov, od tega vsaj enega, ki sprejme 60.000 oziroma najmanj 50.000 gledalcev, ter štiri stadione s po 40.000 sedeži in vsaj tri s po 30.000 sedeži. Letošnje evropsko prvenstvo, ki se je končalo z zmagoslavjem Italije, je potekalo v enajstih državah. Leta 2024 bo zaključni turnir gostila Nemčija.

Slovenija : Rusija 1:2 (1:2)
Ljudski vrt, gledalcev 6524 sodnik Dias (Portugalska). Strelci - 0:1 Divejev (28), 0:2 Džikija (32), 1:2 Iličić (40).
Slovenija: Oblak, Balkovec, Mevlja, Bijol, Karničnik (od 86. Rogelj), Kurtić, Gnezda Čerin (od 86. Zahović), Lovrić, Verbič (od 52. Šeško), Iličić, Šporar (od 72. Črnigoj). Selektor: Matjaž Kek. Rusija: Safonov, Kudrjašov, Džikija, Divejev (od 36. Osipenko), Sutormin, Kuzjajev, Barinov, Fomin (od 86. Jerohin), Z. Bakajev (od 86. Čistjakov), Al. Mirančuk (od 78. Zaharjan), Smolov (od 78. Zabolotnij). Selektor: Valerij Karpin.
Rumeni kartoni: Šporar, Gnezda Čerin, Verbič, Bijol, Lovrić; Sutormin.

Škoda, ker je po obrambnih naporih slovenska vrsta v razmaku pičlih petih minut prejela kar dva gola iz standardnih situacij. “Prekinitve so v nogometu zelo pomembne, toliko bolj na izenačenih tekmah. V tej prvini igre smo še premalo kakovostni, po kotu smo prejeli zadetek tudi pred dvema letoma na odločilni tekmi proti Avstriji,” je povedal slovenski selektor Matjaž Kek.

Kdo ve, kaj je bil potem sprožilec akcije tekme v režiji domače reprezentance, ki jo je s četrtim zadetkom v teh kvalifikacijah in hkrati drugem proti Rusom kronal Josip Iličić. Vse skupaj pa je bilo bolj slaba tolažba za gostitelje. Tako kot na prvi medsebojni tekmi v Sočiju gol glavnega slovenskega aduta ni prinesel želenega učinka. Izid je bil na koncu enak: 2:1 v korist Rusov.

Voljni moment pri gostiteljih sicer ni izostal niti v nadaljevanju. Ljudski vrt ni niti za trenutek dovoljeval malodušja, slovenski juriš z aktiviranjem preostalih napadalnih potencialov pa v drugem polčasu ni obrodil sadov. Jasmin Kurtić je sicer zatresel rusko mrežo, a iz nedovoljenega položaja. Odločitev je potrdila sodniška video asistenca, zato pa je VAR posredoval v korist gostiteljev pri izidu 0:0, ko so Rusi po ogledu posnetka ostali brez enajstmetrovke, ki jo je dosodil Portugalec Artur Dias.

“Ta čas imamo morda celo preveč mladih igralcev s premalo mednarodnimi izkušnjami, da bi takšne tekme, kot je bila z Rusijo, dobili. Kar zadeva odnos in željo, nimam pripomb, a ko tekmo izgubiš, vsekakor ne moreš biti zadovoljen. Gotovo pa je bila ta akcija tudi glede pripravljenosti posameznih igralcev na veliko višji ravni kot prejšnja,” je povedal slovenski selektor, ki je po malem pogled že usmeril naprej. Vprašanje, ki si ga sam postavlja in pri tem išče čarobno formulo, je tudi kako ustaliti ekipo.

Adam Gnezda Čerin je eden tistih, ki je zaigral v prvi enajsterici na zadnjih štirih tekmah. “Izkoristiti moramo vsak dan, ko smo skupaj. Vemo, da na reprezentančnih akcijah ni veliko časa, zato moramo tako pristopiti tudi na preostalima tekmama v teh kvalifikacijah. Navsezadnje je vedno dobro zmagati,” je povedal 22-letni Idrijčan.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Slovenija tudi to pot ne gre naprej

Znani napev Slovenija gre naprej, ki je pospremil zgodovinsko uvrstitev nogometašev na evropsko prvenstvo (EP) leta 2000, že lep čas ne odmeva več med navijaškimi množicami. Pa ne le zato, ker je izbrana vrsta medtem dobila novo spremljevalno himno. Slovenski nogomet v zadnjem obdobju ne napreduje, vsaj ne s takšnimi koraki kot primerljiva evropska konkurenca. Ne moremo sicer reči, da je neuspeh, če v konkurenci Hrvaške in Rusije Sloveniji spodleti v boju za uvrstitev na svetovno prvenstvo ...

Preberi več

Najbolj brano